Как естествено да облекчим симптомите на менопаузата

Заложете на упражнения, йога и акупунктура, дълбоко дишане, водена визуализация и медитация, релаксация с хубава книга
Как естествено да облекчим симптомите на менопаузата

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите начини за облекчаване на симптомите на менопаузата?

Ако сте жена между 45 и 55 години, която е все по-близо до или вече е в менопауза, може с изненада да разберете, че технически менопаузата трае само един ден. Това е денят, когато менструалният цикъл спира завинаги, което обикновено се случва след една пълна година без менструация. Горещи вълни, промени в настроението, напълняване, проблеми със съня и други досадни симптоми, които се случват в резултат на тази промяна, всъщност се появяват по време на перименопаузата – времето преди спирането на цикъла.

Като жена трябва да сте наясно с факта, че практически всяка промяна, свързана с вашия репродуктивен цикъл, ще ви засегне както физически, така и емоционално. Менопаузата не е изключение. Докато някои жени почти не изпитват особен дискомфорт, други пък трябва да се борят с редица симптоми, които често могат да бъдат трудни за превъзмогване. За щастие, само около 2% от жените получават толкова сериозни симптоми на перименопауза, които буквално да ги оставят без сила. Но това не означава, че останалата част от жените не се нуждаят от малко помощ.

Какви са вашите възможности?

Въпреки че може да бъде много неприятна, важно е да се помни, че менопаузата е естествен етап в живота, а не заболяване. Поради това не се изисква технически никакъв вид лечение. Въпреки това, ако страдате от непрекъснати горещи вълни, безсъние и неконтролируеми промени в настроението, вие със сигурност търсите решение. Тъй като перименопаузата може да продължи няколко години. Може да изпитвате симптоми на “менопауза” в продължение на месеци или години, след като този период е изтекъл. Това включва:

  • Умора
  • Депресия
  • Раздразнителност и тревожност
  • Проблеми със съня
  • Горещи вълни
  • Ставни и мускулни болки
  • Загуба на либидо

Ако имате сериозна нужда от помощ, хормонозаместителна терапия (ХЗТ) може да бъде приложима опция. Повечето симптоми на менопаузата се появяват в резултат на колебливите нива на естроген и прогестерон. Когато менопаузата настъпи в тялото, яйчниците престават да произвеждат тези хормони. Така че ХЗТ ги замества с други синтетични алтернативи. Въпреки това лечението има редица странични ефекти.

За щастие, съществуват естествени възможности без странични ефекти за облекчаване на симптомите на менопаузата. Ето няколко от тях:

1. Упражнения

упражненията ще ви помогнат да се справите със симптомите на менопаузата

Ако не правите упражнения редовно, сега е моментът да започнете. Проучванията показват, че упражненията могат да облекчат чувство на стрес, тревожност и депресия в постменопауза. А в същото време помагат на жените да предотвратят напълняването. Това е важно, тъй като изследванията ни информират, че жени с наднормено тегло страдат по-често от горещи вълни, отколкото по-слабите.

Препоръчваме ви да извършвате поне 2 часа и 30 минути умерена физическа активност на седмица, 1 час и 15 минути интензивна активност или комбинация от двете, заедно със силови упражнения два пъти седмично.За облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни и нарушения на съня се препоръчва йога.

2. Здравословно хранене за облекчаване симптомите на менопаузата

Диетата, богата на зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, е от съществено значение за жените, които са все по-близо до възрастта на менопаузата. Храни с естествени фитоестрогени, като лигнани в ленено семе или изофлавони в пълнозърнестите храни и бобовите растения, могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като предоставят на тялото малка доза естроген. Ограничете или избягвайте храни и напитки, които съдържат захар, кофеин и алкохол. Тези вещества могат да изострят симптомите и да предизвикат горещи вълни.

3. Акупунктура

акупунктурата и симптомите на менопаузата

Жените, които са се лекували с традиционната китайска акупунктура, имат по-слаби горещи вълни и по-малко промени в настроението, отколкото жените, които са получавали плацебо. Последните изследвания също така установяват, че акупунктурата действа точно както лекарството Ефексор, което често се използва за лечение на горещи вълни и други симптоми на менопаузата. В допълнение, акупунктурата няма никакви странични ефекти (като се има предвид, че Ефексор може да предизвика гадене, умора, тревожност и много други). Напротив, това алтернативно лечение е доказано че увеличава енергията, сексуалното влечение и усещането за благополучие.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за щастлива и здравословна менопауза

4. Освобождаване от стреса

Емоционалният стрес може да разруши вашия хормоналния баланс по всяко време. Както и да влоши симптоми като безсъние, тревожност и депресия. Ето защо е важно да се придържате към една стратегия, която ще помогне да намалите нивото на стрес. Упражнения, йога и акупунктура, дълбоко дишане, водена визуализация и медитация,  релаксация с хубава книга – вие избирате, всички те са начини за понижаване на стреса.

5. Билкови лекарства

Редица билки са проучени като възможни лечения за симптомите на менопаузата. Сред най-обещаващите са:

Черен кохош

Предварителни изследвания показват, че черен кохош може да има същия ефект върху тялото като естрогена, въпреки че допълнителни изследвания противоречат на тази теория. Все пак данните до момента сочат, че черният кокош може да бъде безопасна алтернатива на синтетичните хормони за намаляване на симптомите като незначителни промени в настроението и неприятните горещи вълни. Клиничните проучвания в Европа са установили, че тази билка е в състояние да облекчи горещи вълни в менопаузата, нощно изпотяване, безсъние, нервност и раздразнителност.

Гинко билоба

Клиничните проучвания показват, че гинко билобата избистря съзнанието.

Донг куай

По-известен като “женски жен-шен”, донг куай може да бъде изключително полезен при лечението на горещи вълни.

Екстракт от листа на салвия

Тази билка може да помогне за намаляване на нощно изпотяване, което се появява в резултат от горещите вълни по време на менопаузата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.