Какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога?

Когато започнете да практикувате йога, тялото и умът ви реагират на тази дейност. Открийте какво се случва с тялото с тази дисциплина тук.
Какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога?
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Йога е дисциплина, която носи множество ползи, като например осигуряване на връзка между тялото и душата. Въпреки това, ако сте нови в това занимание, нормално е да се чудите какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога.

Духовната промяна, генерирана от практикуването на йога, ще бъде забележима при редовна практика. Въпреки това, в краткосрочен план едно от основните му предимства е, че стресът и тревожността ви ще намалеят, ще можете по-лесно да успокоите ума си и ще бъдете по-свързани с настоящето.

Нека разгледаме по-отблизо тази интересна тема.

Основните ползи, когато започнете да практикувате йога

Както посочва книгата Йогата като медицина , тази дисциплина се използва от дълго време за подобряване на качеството на живот на хората. С йога можете да допълните лечението на здравословни проблеми. Като сърдечни заболявания, лошо кръвообращение, артрит, болки в гърба и много други.

Йога означава „жизненост“, защото когато я практикувате, тялото ви ще се промени и ще се почувствате по-силни и жизнени. Тя също така ще служи като допълнение към лечението на определени проблеми. И ще ви помогне да поддържате баланса в живота си.

Ползите от йогата са хилядолетни. В началото на индуизма хората са търсили връзка с боговете с духовна и терапевтична цел. Болестите и неразположенията се лекували с йога практики, защото силата на ума помагала на хората да контролират тялото.

Когато започнете да практикувате редовно тази дейност, тялото ви ще се промени и ще се почувствате по-здрави. След това ще обясним какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога.

Ще увеличите капацитета на белите си дробове

Дишането е ключов елемент в практиката на йога, тъй като помага за насищане на мозъка с кислород и правилното изпълнение на позите или асаните. По-конкретно, йогата включва коремно дишане, което допринася за поддържане на баланса и дава сила на тялото да изпълнява и поддържа позите.

Дълбокото дишане, вдишване и издишване през носа укрепват съпротивлението на дихателните мускули, според проучване, публикувано в Indian Journal of Physiology and Pharmacology.

По този начин може да се намали честотата на респираторните заболявания. Всъщност дори мозъкът може да мисли по-бързо благодарение на по-доброто дишане и количеството кислород, което влиза в тялото. Кислородът е горивото на тялото, така че йогата ще захранва белите дробове с въздух и ще усетите промените в дишането си.

Така че, дишайте добре и се насладете на това страхотно занимание!

Практикуването на йога помага да увеличите капацитета на белите дробове.
Практикуването на йога помага да увеличите капацитета на белите дробове.

Ще укрепите мускулите и ставите си

По-горе споменатата книга „ Йогата като медицина“ също подчертава, че с редовно практикуване ще можете да укрепите и тонизирате мускулите на определени части от тялото като крака, седалище, гръб и ръце. Силата, прилагана в позите, позволява на мускулите ви да работят и мускулната маса да се увеличава. Така тялото ви ще бъде по-тонизирано.

От друга страна, същият източник посочва, че проблемите със ставите ви вероятно ще намалеят, защото йогата ще ги поддържа силни и здрави. Позите за разтягане и усукване също ще подобрят гъвкавостта ви, така че можете да подобрите техниката както йогата, така и с помощта на други упражнения като пилатес, например.

Укрепвате сърцето и кръвообращението си, когато започнете да практикувате йога

Позите или асаните осигуряват и по-голяма гъвкавост и помагат на тялото да освободи натрупаното напрежение. Междувременно това позволява на кръвния поток да бъде по-ефективен. Така че сърцето да получава достатъчно кръв, за да поддържа правилното функциониране на тялото. Следователно може да се каже, че двигателят на тялото, което е сърцето, ще работи на пълни обороти с практикуването на тази древна дисциплина!

Тъй като йогата не се фокусира само върху изпълнението на позите, но и върху поддържането на правилното дишане, това също има своя принос. Дихателните упражнения от тази дисциплина ще ви помогнат да поддържате кръвното си налягане на нормално ниво. В този смисъл, според проучване, публикувано от списанието Alternative Therapies, ако страдате от хипертония, тази дейност може да бъде възможна терапия за по-добро здраве.

Може да ви помогне да развиете физическа издръжливост

След това практикуването на различни йога пози може да ви помогне да развиете физическа издръжливост. Освен това умората и изтощението ще намалеят, защото тялото ви ще се почувства заредено с енергия от тази дейност.

Благодарение на това ще можете да ходите и да извършвате другите си ежедневни дейности по-лесно. Освен това дишането ще ви помогне да имате по-голяма издръжливост, когато правите сърдечно-съдови упражнения. Ще чувствате по-малко физическа умора, когато тренирате, защото тялото ви ще бъде по-пълно с енергия.

Вероятно ще отслабнете, когато започнете да практикувате йога

Според проучване, публикувано от списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, йогата помага за отслабване, тъй като тялото се поддържа в постоянна физическа активност, която допринася за разхода на калории.

Освен това изследването подчертава, че йогата е дейност, която насърчава други навици за здравословен начин на живот, като релаксация и добро хранене. Поради всичко това промените в тялото ви ще бъдат забележими и ще се радвате на повече жизненост и по-добро здраве.

Не забравяйте обаче винаги да придружавате физическата активност с балансирана диета.

Ако започнете да практикувате йога, ще се радвате на по-добро здраве

В йогата тялото е храм, който трябва да се поддържа в баланс с ума. Поради тази причина основите на тази дисциплина показват, че трябва да се грижите за нея ежедневно.

Ще забележите ползите от практикуването на йога в тялото си на няколко нива. Съсредоточете енергията си върху тази дейност и ще забележите напредъка си при всяко следващо практикуване. Укрепете тялото и духа си с йога!

Може да ви заинтересува ...
Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек

Знаете ли какви са ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек? Ние ви предлагаме да научите от нашата статия. Вижте и разберете по...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.