Какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога?

Когато започнете да практикувате йога, тялото и умът ви реагират на тази дейност. Открийте какво се случва с тялото с тази дисциплина тук.
Какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога?
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Йога е дисциплина, която носи множество ползи, като например осигуряване на връзка между тялото и душата. Въпреки това, ако сте нови в това занимание, нормално е да се чудите какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога.

Духовната промяна, генерирана от практикуването на йога, ще бъде забележима при редовна практика. Въпреки това, в краткосрочен план едно от основните му предимства е, че стресът и тревожността ви ще намалеят, ще можете по-лесно да успокоите ума си и ще бъдете по-свързани с настоящето.

Нека разгледаме по-отблизо тази интересна тема.

Основните ползи, когато започнете да практикувате йога

Както посочва книгата Йогата като медицина , тази дисциплина се използва от дълго време за подобряване на качеството на живот на хората. С йога можете да допълните лечението на здравословни проблеми. Като сърдечни заболявания, лошо кръвообращение, артрит, болки в гърба и много други.

Йога означава „жизненост“, защото когато я практикувате, тялото ви ще се промени и ще се почувствате по-силни и жизнени. Тя също така ще служи като допълнение към лечението на определени проблеми. И ще ви помогне да поддържате баланса в живота си.

Ползите от йогата са хилядолетни. В началото на индуизма хората са търсили връзка с боговете с духовна и терапевтична цел. Болестите и неразположенията се лекували с йога практики, защото силата на ума помагала на хората да контролират тялото.

Когато започнете да практикувате редовно тази дейност, тялото ви ще се промени и ще се почувствате по-здрави. След това ще обясним какво се случва с тялото ви, когато започнете да практикувате йога.

Ще увеличите капацитета на белите си дробове

Дишането е ключов елемент в практиката на йога, тъй като помага за насищане на мозъка с кислород и правилното изпълнение на позите или асаните. По-конкретно, йогата включва коремно дишане, което допринася за поддържане на баланса и дава сила на тялото да изпълнява и поддържа позите.

Дълбокото дишане, вдишване и издишване през носа укрепват съпротивлението на дихателните мускули, според проучване, публикувано в Indian Journal of Physiology and Pharmacology.

По този начин може да се намали честотата на респираторните заболявания. Всъщност дори мозъкът може да мисли по-бързо благодарение на по-доброто дишане и количеството кислород, което влиза в тялото. Кислородът е горивото на тялото, така че йогата ще захранва белите дробове с въздух и ще усетите промените в дишането си.

Така че, дишайте добре и се насладете на това страхотно занимание!

Практикуването на йога помага да увеличите капацитета на белите дробове.
Практикуването на йога помага да увеличите капацитета на белите дробове.

Ще укрепите мускулите и ставите си

По-горе споменатата книга „ Йогата като медицина“ също подчертава, че с редовно практикуване ще можете да укрепите и тонизирате мускулите на определени части от тялото като крака, седалище, гръб и ръце. Силата, прилагана в позите, позволява на мускулите ви да работят и мускулната маса да се увеличава. Така тялото ви ще бъде по-тонизирано.

От друга страна, същият източник посочва, че проблемите със ставите ви вероятно ще намалеят, защото йогата ще ги поддържа силни и здрави. Позите за разтягане и усукване също ще подобрят гъвкавостта ви, така че можете да подобрите техниката както йогата, така и с помощта на други упражнения като пилатес, например.

Укрепвате сърцето и кръвообращението си, когато започнете да практикувате йога

Позите или асаните осигуряват и по-голяма гъвкавост и помагат на тялото да освободи натрупаното напрежение. Междувременно това позволява на кръвния поток да бъде по-ефективен. Така че сърцето да получава достатъчно кръв, за да поддържа правилното функциониране на тялото. Следователно може да се каже, че двигателят на тялото, което е сърцето, ще работи на пълни обороти с практикуването на тази древна дисциплина!

Тъй като йогата не се фокусира само върху изпълнението на позите, но и върху поддържането на правилното дишане, това също има своя принос. Дихателните упражнения от тази дисциплина ще ви помогнат да поддържате кръвното си налягане на нормално ниво. В този смисъл, според проучване, публикувано от списанието Alternative Therapies, ако страдате от хипертония, тази дейност може да бъде възможна терапия за по-добро здраве.

Може да ви помогне да развиете физическа издръжливост

След това практикуването на различни йога пози може да ви помогне да развиете физическа издръжливост. Освен това умората и изтощението ще намалеят, защото тялото ви ще се почувства заредено с енергия от тази дейност.

Благодарение на това ще можете да ходите и да извършвате другите си ежедневни дейности по-лесно. Освен това дишането ще ви помогне да имате по-голяма издръжливост, когато правите сърдечно-съдови упражнения. Ще чувствате по-малко физическа умора, когато тренирате, защото тялото ви ще бъде по-пълно с енергия.

Вероятно ще отслабнете, когато започнете да практикувате йога

Вероятно ще отслабнете, когато започнете да практикувате йога редовно.

Според проучване, публикувано от списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, йогата помага за отслабване, тъй като тялото се поддържа в постоянна физическа активност, която допринася за разхода на калории.

Освен това изследването подчертава, че йогата е дейност, която насърчава други навици за здравословен начин на живот, като релаксация и добро хранене. Поради всичко това промените в тялото ви ще бъдат забележими и ще се радвате на повече жизненост и по-добро здраве.

Не забравяйте обаче винаги да придружавате физическата активност с балансирана диета.

Ако започнете да практикувате йога, ще се радвате на по-добро здраве

В йогата тялото е храм, който трябва да се поддържа в баланс с ума. Поради тази причина основите на тази дисциплина показват, че трябва да се грижите за нея ежедневно.

Ще забележите ползите от практикуването на йога в тялото си на няколко нива. Съсредоточете енергията си върху тази дейност и ще забележите напредъка си при всяко следващо практикуване. Укрепете тялото и духа си с йога!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.