7 проблема със здравето дължащи се на спането с мокра коса

Вземането на душ преди лягане е страхотен начин да се отпуснете и да се подготвите за съня. Но спането с мокра коса може да навреди на здравето ви. Научете как от следващите редове!
7 проблема със здравето дължащи се на спането с мокра коса

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че спането с мокра коса може да навреди на здравето ви?

Вземането на душ преди сън е страхотен начин да се отпуснете и да спите по-пълноценно.

Така намалявате напрежението в мускулите и стреса, натрупан от дългия и изтощаващ работен ден.

Но, ако спите с мокра коса можете да провокирате появата на някои неприятни проблеми, засягащи здравето ви.

Въпреки че на пръв поглед изглежда безобидно, мократа коса може да доведе до нежелани странични реакции в кръвоснабдяването, мускулите и имунната система.

Много хора дори не подозират за тези неприятни последици. Днес ще споделим с вас част от възможните негативни прояви на спането с мокра коса, за да можете да ги избягвате.

1.Главоболие

Лягането с мокра коса може да повиши проявата на силно главоболие, заради внезапната промяна в температурата на тялото.

Завиването на косата ви с хавлия дори може да влоши нещата още повече, тъй като влагата се запазва дълго време.

Това нарушава кръвоснабдяването на скалпа и когато напрежението се повиши, води до появата на болка, която нарушава съня ви.

2.Изтощава косата

Ако искате косата ви да е силна и здрава трябва да избягвате да я миете преди лягане.

Спането с мокра коса води до сериозно изтощаване на косата с течение на времето. И увеличава вероятността от появата на цъфтящи краища и косопад.

3.Кожни инфекции

Ако спите с мокра коса повишавате риска от кожни инфекции, защото създавате перфектната среда за развитието на микроорганизмите.

За разлика от случаите, когато миете косата си през деня, ако правите това вечер не осигурявате достатъчно време за пълното й изсушаване. Топлината в леглото ви създава перфектната среда за развитието на бактериите и гъбичките.

В резултат на това можете да станете жертва на възпаления и дори на гъбични инфекции по скалпа и кожата.

4.Сърбеж и оттоци

Заради спането с мокра коса по кожата ви могат да се появят гъбички, които да доведат до неприятен сърбеж и възпаления, дори и след като косата ви изсъхне.

Това често се превръща в повтарящ се проблем и обикновено са необходими няколко дена за отшумяване на симптомите, ако не се третират правилно.

5.Алергии и настинки в резултат на спането с мокра коса
настинка и мокра коса

Промяната в температурата на тялото по време на сън с мокра коса могат да доведат до отслабване на имунната система и да предизвикат появата на алергии и настинки.

Влагата се запазва с часове. Това отслабва защитните ви механизми, което позволява на някои вируси и бактерии да атакуват организма ви.

6.Мазна коса

Спането с часове с мокра коса повишава вероятността от омазняване на косата, придавайки й сплескан и неприятен вид.

Това се дължи на промените във функционирането на мастните жлези. Което води до нарушаване на баланса на рН нивото на скалпа.

В резултат на това сутринта ще се събудите с неприятно изглеждаща, разрошена коса.

7.Болка в мускулите

Въпреки че болката в мускулите може да се дължи на различни фактори, не трябва да изключваме и спането с мокра коса като възможна причина за появата й.

Промяната в температурата на тялото могат да доведат не само до проблеми с кръвоснабдяването, но и до появата на мускулни спазми и напрежение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_11_17
  • Grimalt, R. (2007). A practical guide to scalp disorders. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650048
  • Kaya, Abdullah & Calışkan, Halil. (2012). Is wet hair in cold weather causes sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system.. Medical hypotheses. 79. 10.1016/j.mehy.2012.08.017.
  • Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.