Връзката между кафето и глада

Ако искате да свалите някой и друг килограм, по-добрата алтернатива е безкофеиновата.
Връзката между кафето и глада

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Не една група изследователи е работила върху въпроса, дали пиенето на кафе ни прави повече или по-малко гладни. В следващите редове ви предоставяме възможност да научите повече за връзката между кафето и глада. Ще останете изненадани.

Кафето, най-популярната напитка в света

Определени факти показват, че гладът и апетитът ни се контролират от комплексни системи и се повлияват по различен начин от разнообразните храни и напитки, които приемаме. Група изследователи си постави за задача да открие дали най-популярната напитка в света –  кафето, въздейства върху апетита и глада.

Много хора използват кафето, за да контролират глада си.

Вярно е, че кафето зарежда тялото с известно количество енергия и ни прави по-внимателни. То дори подобрява физическата ни форма и потиска апетита. Въпреки това проучвания показват, че ако искате да свалите някой и друг килограм, желателно е да пиете безкофеиново кафе.

Каква е връзката между кафето и глада

Разбира се, не можете да прекарате целия ден, пиейки само кафе. Експерти съветват да заложите на напитки с екстракт от зелен чай, ако сте решили да отслабвате.

И така, здравословно ли е кафето? Зависи. Не всеки човек усвоява кафето по един и същи начин. Трябва да знаете, че тази напитка модифицира невротрансмитерите в тялото ви, а също така и някои хормони – особено кортизол и инсулин. Това е причината, поради която кафето събужда едни, докато други изпитват сънливост. Този резултат може да варира в зависимост от това колко кафе пиете, по кое време на деня, на каква възраст сте, каква е физическата ви форма и т.н.

Прави ли ни кафето по-гладни или по-сити?

Хормоните влияят върху апетита и ситосттa. Поради тази причина е възможно по някое време от деня да чувствате по-силен глад, отколкото по друго. Жените, например, консумират повече храна, когато наближава менструацията. Мъжете пък хапват повече, когато са под напрежение или стрес.

Хипотеза №1: кафето редуцира глада и повишава ситостта

Съществуват три хормона, отговорни за глада

Грелин, лептин и пептид YY. Първият се секретира в стомаха, вторият се синтезира в мастните клетки, а третият се открива в червата. И тук идва ролята на кафето като ваш съюзник в борбата с излишните килограми. Как? Като модифицира производството на всеки хормон. Същото се случва и с настроението ви. Забелязвали ли сте, че когато сте гладни, настроението ви се влошава и ставате избухливи, но след като се нахраните, се чувствате добре? Запомнете тези думи: “пълният стомах прави сърцето щастливо”.

Учените имат 2 хипотези, за да обосноват връзката между кафето и глада:

  • Хипотеза №1: кафето (кофеиново или безкофеиново) редуцира глада, лептина и грелина и повишава ситостта и пептида YY.
  • Хитопеза №2: Резултатът е същият като при първата хипотеза, но с едно изключение – той е налице само за 60 минути след хранене или пък в продължение на 120 минути, докато тялото ви храносмила.
Кафето съдържа много антиоксиданти, които са полезни за здравето

Група от доброволци изпива чаша кафе и след това описва чувствата си през следващите 3 часа. Изводите са следните:

  • Кофеинът потиска апетита, но безкофеиновото кафе също притежава способност да го повлиява – то ви прави по-малко гладни, намалявайки нивото на първите два хормона и повишавайки производството на пептид.
  • Повечето количество пептид YY означава по-малко глад. Хората, взели участие в експеримента, казват, че не усещат глад в продължение на 3 часа след консумацията на кафе. В същото време резултатите им показват, че новото на пептида е редурано след час и половина.
  • Друго интересно откритие за учените е, че консумацията на кафе провокира намаляване на апетита и повишаване на нивото на пептида, дори след консумацията на глюкоза.

Вероятната причина, поради която кафето потиска апетита, е, че то модифицира хормона на удовлетворението.

Кафето съдържа много антиоксиданти, които са полезни за здравето

В същото време, в състава му присъстват субстанции, които са вредни за някои хора, особено когато се консумира неумерено. Ако се “доверявате” на кофеина с цел потискане на апетита, съветваме ви да промените стратегията си.

Първо, пийте безкофеиново кафе, след това подберете здравословни храни за закуска, които оказват същия ефект върху тялото ви. За някои хора това може да означава ябълка, а за други – зърнено барче. Tрети предпочитат банан, а някои избират домат за целта.

От друга страна, добре е да запомните, че има други фактори, които също влияят върху апетита ви. Например, закуската, когато е недостатъчна и не съдържа плодове, млечни продукти и зърнени храни. Други фактори са навикът, изграден през годините, да ядете по всяко време на деня, консумацията от скука или пък липса на мотивация, стресът, тревожността, промени в хормоналния фон.

Накрая, съветваме ви да не очаквате от кафето да бъде вашата магическа пръчица в свалянето на килограми. Ако не се храните правилно в течение на деня, възможно е да провокирате стомаха си да изисква все повече и повече храна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Boozer, C. N., Daly, P. A., Homel, P., Solomon, J. L., Blanchard, D., Nasser, J. A., … & Meredith, T. (2002). Herbal ephedra/caffeine for weight loss: a 6-month randomized safety and efficacy trial. International Journal of Obesity, 26(5), 593
  • Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 83, Issue 3, 1 March 2006, Pages 674–680, https://doi.org/10.1093/ajcn.83.3.674
  • Lopez-Garcia, E., van Dam, R.M., Raipathak, S., Willett, W.C., Manson, J.E., Hu, F.B. Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. Am J Clin Nutr. 2006;83:674–680

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.