Защо е важно да се борим със запека?

Ако страдате от запек през целия си живот или за дълги периоди от време, трябва да сложите край на това. 
Защо е важно да се борим със запека?
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Проблемите със запека са свързани с трудности при изхвърлянето на вредните вещества от тялото ни. Когато имаме запек тези токсини и отрови преминават в кръвта през стените на червата и могат да причинят сериозни заболявания.

Колко пъти на ден разтоварвате стомаха си?

Може би знаете, че в идеалния случай, трябва да ходите до тоалетната веднъж след всяко хранене? Въпреки това, можем да смятаме, че е нормално да се изхождаме само веднъж на ден. В много случаи се налага да прибягваме до използването на слабителни средства.

Продължете да четете, за да разберете какво се случва в тялото ни когато имаме запек и защо е толкова важно да се борим с него.

В тази статия ще обясним истината за запека и основните вреди, които причини за това състояние. Ще ви дадем някои съвети за лечение ако е възможно с храна или естествени добавки, за предотвратяване на много здравословни проблеми в бъдеще.

 Какво се случва, когато имаме запек?

Когато страдаме от запек редовно или случайно поради косвени причини (като например промени в диетата, стрес и т.н.), фекалиите напомнят, че токсините се натрупват в червата ни. Това увеличава риска от разпространение на бактерии.

Някои от тях са здравословни, когато са балансирани, но когато нивата им се повишават и отпадните вещества ферментират или гният, тогава можем да пострадаме от някои здравословните проблеми. Вижте описание на тях в следващите редове.

 Абсорбция на токсини

Дебелото черво е мястото, където хранителни вещества се прехвърлят в кръвния поток.

За съжаление, ако имаме запек, вредните вещества влизат в кръвта през стените на червата. Това са токсини и отрови, които се разпространяват в целия организъм.

Това кара тялото ни постепенно да се опиянява и генерира дегенеративни или хронични заболявания, възпаление, кисти или тумори, ставни проблеми, кожни проблеми, претоварване на черния дроб и бъбреците и т.н.

проблемите със запека се решават и с по-голяма физическа активност

 Разпространение на паразити

Чревните паразити се появяват в червата, когато са претоварени с токсини, както вече споменахме. Най-известният паразит е Кандида, но има и други често срещани видове, като например Ламблии, кръгли или плоски червеи, които обикновено се произвеждат при следните симптоми:

 • Хранителните разстройства (излишък или липса на апетит без видима причина)
 • Подпухнали очи
 • Тревожност и нервност
 • Сърбеж на върха на носа, очите или в аналната област
 • Разширени зеници
 • Влошаване на заболявания на червата (запек, диария)
 • Безсъние без видима причина
 • Умора
 • Главоболие
При запек е възможно да имаме сърбеж и подпухналост в очите

 Възпаление на чревните стени

Ако рядко имате проблеми със запека, няма за какво да се тревожите.

Ако страдате от него през целия си живот или за дълги периоди от време, трябва да сложите край на това.  Запекът може да предизвика и прогресивно възпаление на чревната стена, която ще се влоши, ако също приемате медицински или дори природни разхлабителни, като сена например.

Нашите чревни стени са свързани с имунната ни система, така че ако те са засегнати, може да станем жертва на  повтарящ се грип, болки в гърлото, настинки, алергии и т.н.

 Така че … колко пъти?

Ако имаме три хранения на ден е нормално да има чревни движения три пъти. Това може да звучи нереалистично за повечето хора, но това е стандарт, ако червата ви работят правилно. Разбира се, има значение и количеството отпадъчни вещества.

 Как трябва да изглеждат изпражненията?

Не разгледаме други барометри, в допълнение към броя на движенията на червата:

 • Мирис

Не трябва да бъдат прекалено миризливи. Ако е така, това е знак на разлагане и ферментация на храната, която не сме усвоили правилно. Съществуват някои храни, които могат да отделят по-силен мирис като лук или зеле.

 • Консистенция

Консистенцията трябва да е нормална, не твърде суха (както често се случва при запек) или прекалено мека (по-често при консумация на вегетариански храни).

 • Цвят

Цветът трябва да е средно кафяв, но също така имайте в предвид, че някои храни като цвекло или зелени листни зеленчуци могат да оцветяват изпражненията.

 • Плават ли?

Някои изпражнения плават в тоалетната и най-честите причини могат да бъдат прекомерен стомашно-чревен газ или малабсорбция на мазнини.

Първо, трябва да се научим да дъвчим храната си добре, избягвайки тази, която предизвиква метеоризъм. Нужно е да сме бдителни за евентуална непоносимост към определени храни.

Второ, усвояването на мазнини е пряко свързано с черния дроб и жлъчния мехур. Полезно е да приемаме всяка билка, която би могла да помогне на тези органи, като болдо, бял трън или глухарче.

Когато имаме движение на червата, трябва да сме в състояние да го упражним без много усилия, без да получаваме чувството на неизпразнени черва.

В заключение, преди да предприемете никакво лечение Ви препоръчваме да се консултирате с лекар или терапевт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.