Защо комарите хапят мен, но не и другите?

Най-рисковите периоди от деня са изгревът и залезът. Женските екземпляри са тези, които поразяват, тъй като се нуждаят от протеини, за да снесат яйца.
Защо комарите хапят мен, но не и другите?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Задавали ли сте си някога въпроса – „Защо комарите винаги предпочитат да ухапят вас, а не някои други хора?“. Какво специално притежавате, което ги привлича. Нападат, докато се разхождате из парка, а също така и докато спите. Как можете да избегнете риска отново да бъдете нахапани по ръцете и краката?

Тъй като тази тема е любопитна, препоръчваме да прочетете днешната статия. В нея ще откриете любопитна информация и ценни съвети как да противодействате на апетита на комарите.

Какво представлява животът на комара?

Това насекомо се храни с кръвта на животните и хората. Още в самото начало ще уточним, че комарите атакуват предимно в часовете преди  залез  и изгрев.

Именно в тези два периода от денонощието светлината на слънцето е по-разсеяна и навън не е толкова горещо. Тогава те вземат инициативата и започват да хапят наред, жадувайки за храна.

Женските екземпляри са тези, които поразяват, тъй като се нуждаят от протеини, за да снесат яйца. Апетитът им се засилва най-вече по време на репродуктивния период всяка година. Лаврите на комара могат да се развият навсякъде, където е налице вода (локви, басейни, езера и т.н.).

Мъжките екземпляри, на свой ред, се хранят с нектар, мъзга и плодови сокове.

Използвайте репелент против комарите.

Комарите, оказва се, са доста заети, когато трябва да открият точната жертва и да заситят апетита. Това означава, че те трябва да проверят района доста щателно, преди да се нахранят.

Без съмнение сте чували онзи дразнещ звук край ухото. Той означава, че комарът проверява дали сте достойна хапка.

Факт е, че съществуват различни начини за отблъскване на насекомите и избягване на ухапването – репеленти, мухобойки, ултразвукови устройства и т.н.  Но, ако наистина поискат, ще ви… имат!

Те са толкова упорити, че ще кръжат цял ден и най-накрая ще постигнат целта.

Защо комарите предпочитат някои хора, а други – не.

Защо комарите предпочитат някои хора, а други – не

Това е един от най-често задаваните въпроси през годините. Някои казват, че кръвта им е по-сладка, отколкото на другите хора и поради това комарите ги нападат. Тази теория е много популярна. Други са на мнение, че решаваща роля има сладкият аромат на кожата (независимо дали става дума за пот или друг фактор).

Истината е, че в една и съща стая или място, може да откриете хора, буквално обсадени от комари. В друга стая – няма да бъде осъществено нито едно ухапване.

Различни изследвания на учени са посветени на целта: да се установи защо това се случва – защо едни хора са предпочитани от комарите повече, в сравнение с други.

Изследователи от университета в Нотингам (Англия) и университета във Флорида твърдят, че става дума за гени.

Те са открили, че определена генетична съставка прави едни хора по-привлекателни за насекомите.

Определена генетична съставка прави едни хора по-привлекателни за комарите.

Защо комарите подбират точните хора?

Как е възможно – комар да разбере какво се крие в гените на човека?

Чрез тялото и миризмата! Хората, които са по-непривлекателни за комарите, излъчват повече, отблъскващи насекомите, аромати през кожата. В този смисъл определено генетиката играе роля.

Разликата в миризмата на тялото може лесно да обясни защо около някой човек се тълпят комари, а около друг – не. Цитираните изследвания са проведени с участието на групи от жени, които са еднояйчни и двуяйчни близнаци.

Първата група били хапани от повече комари, отколкото втората. Това ясно насочва изводите към „вината“ на гените, тъй като еднояйчните близнаци споделят по-голямата част от гените.

Да продължим нататък. Допълнителни проучвания сочат, че:

 Комарите предпочитат да хапят хора, които миришат по определен начин.

Така например бременните жени в Африка често стават жертва на комарите, пренасящи малария, докато хората с повече мускулна маса или подкожни мазнини са по-привличащи за обикновените комари и други хапещи насекоми.

Комарите предпочитат да хапят хора, които миришат по определен начин.

Други теории отново залагат на миризмата на тялото, но се базират на ролята на въглеродния двуокис, който човекът издишва по време на дишане. Той се концентрира около нас, тъй като го извеждаме от тялото с всяко свое издишване.

Екип от учени обяви също така, че хората, които натрупват определен тип бактерия (например стафилококи) върху кожата са по-предразположени към ухапване от комар.

Откъде може да се появи тази миризма?

  • Алкохол
  • Чесън
  • Лук
  • Чушки
  • Облекло, което е изработен от найлон
  • Парфюми
  • Дезодоранти
Изследване, публикувано в BBC, предполага, че комарите са истински тактици .

Вече изяснихме какво се случва, когато един комар проверява. Той използва миризма, за да изследва аромата на човешкото тяло. Това категорично обвързва решението му с гените. Съществува, обаче, още един фактор, който не сме разгледали досега. Става дума за температурата.

Изследване, публикувано в BBC, предполага, че комарите са истински тактици и дори превъзхождат всяка военна стратегия. Щом вземат човек под прицел, оценят подобаващо миризмата и температурата му, те няма да се отклонят от курса.

Оттук нататък всичко опира до това на какво отстояние се намират от целта. Топлината на тялото обикновено се регистрира от близко разстояние и може да провокира атака.

Как да избегнете ухапванията на комарите?

Изпразнете всеки съд наоколо, в който има вода (саксии, играчки, чинии и т.н.).

Не използвайте ароматизирани сапуни или силни парфюми (избягвайте спрейовете за коса).

Поддържайте добра хигиена, за да контролирате интензивността на миризмата на тялото и да избегнете прекомерното потене.

Носете дрехи, които покриват кожата и избягвайте ярките или тъмни цветове.

Загасете светлината в стаята, в която се намирате.

Не отваряйте прозорците привечер.

Използвайте мрежи срещу комари: край леглото, на прозорците и на вратите.

Нанасяйте върху кожата репелентни кремове и спрейове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
  • Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
  • Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.