11 заболявания, които причиняват умора и сънливост

Почти всеки е имал периоди в живота си, когато е изпитвал повишена умора и сънливост. Това обикновено е временно. Ако това състояние на умора продължава, препоръчително е да се консултирате с лекар.
11 заболявания, които причиняват умора и сънливост

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Нормално е да се чувствате уморени и сънливи от време на време или след ангажиране с интензивна дейност. След добра почивка енергията ни обикновено се възстановява и можем да продължим обичайните си дейности без никакъв проблем. Въпреки това, има някои заболявания, които причиняват умора и сънливост и ние ще ги разгледаме днес.

По принцип умората и сънят са два механизма, с които тялото трябва да ни покаже, че нашите енергийни нива стават изключително ниски и е знак, че трябва да ядем нещо и да си починем, за да ги запълним. Ако след хранене и почивка все още се чувствате уморени и сънливи, тогава може да има основен здравословен проблем.

Някои заболявания могат да увеличат умората ни и да ни накарат да се чувстваме сънливи. Можете да подозирате, че може да имате някакъв проблем или заболяване, когато се събудите и ви се струва, че сте спали за малко, или когато си направите почивка и изглежда не сте възвърнали силите си.

И така, кои са болестите, които причиняват умора и сънливост? Нека погледнем.

Болести, които причиняват умора и сънливост

1. Синдром на хронична умора

Синдромът на хроничната умора е комплексно разстройство, чиято основна характеристика е екстремната умора, която продължава повече от шест месеца. Можете да го разпознаете, когато умората се влошава забележимо, ако се извършва някаква дейност, но не намалява, когато спите. Нарича се още миалгичен енцефаломиелит. Причините са неизвестни.

2. Безсъние

Безсънието е нарушение на съня, което причинява трудности при заспиване или оставане заспали. Почти винаги това е временен проблем, но има и случаи, когато става хроничен.

Човек с безсъние.
Безсънието обикновено е временно, но в някои случаи може да стане хронично.

Неспособността да заспим понякога е сама по себе си патология. В други случаи това е симптом на основен проблем.

3. Болести, причиняващи умора и сънливост – депресия

Много често хората с депресия изпитват умора и сънливост. Това психологическо разстройство кара човека да чувства, че няма сила и мотивация да извършва ежедневните си дейности. Доста често се проявява като продължителна умора, дори ако не се извършват натоварващи действия.

Друга интересна статия: 10 начина да преборите умората

4. Инфекции

Инфекциите карат тялото да полага допълнителни усилия, за да се бори с микроорганизмите. Енергията, с която разполага тялото, се използва за елиминиране на микробите или ограничаване на щетите, които могат да причинят. Това има въздействащ ефект, причинявайки повече умора и сънливост.

5. Болести, причиняващи умора и сънливост – сънна апнея

Сънната апнея е разстройство, характеризиращо се с прекъсване на дишането по време на сън. Това се случва няколко пъти през нощта, за кратки периоди от време. Ефектът е влошаване на качеството на почивка и намален прием на кислород.

Научете повече за това състояние тук: Полезни навици при сънна апнея

6. Нарушения на щитовидната жлеза

Нарушенията на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизмът, причиняват повече умора и сънливост от нормалното. Това се дължи на забавяне на метаболизма. Сънят е фрагментиран и невронната активност не се развива толкова бързо или толкова добре, колкото би трябвало.

7. Болести, причиняващи умора и сънливост – анемия

Анемията е заболяване, при което кръвта има по-малко червени кръвни клетки от нормалната или по-ниска концентрация на хемоглобин. Най-честата причина е липсата на желязо в организма.

Един от типичните симптоми на това състояние е умора и чувство на постоянна слабост. Човекът чувства, че няма достатъчно енергия, за да се справи с ежедневието.

8. Фибромиалгия

Фибромиалгията е състояние, характеризиращо се с широко разпространена мускулно-скелетна болка и повишена чувствителност в определени точки. Един от симптомите му е повишената умора и сънливост през деня. Често се бърка със синдрома на хроничната умора, така че точната диагноза е важна.

9. Болести, причиняващи умора и сънливост – сърдечни заболявания

Хората със запушване на коронарните артерии, сърдечна недостатъчност или аритмии често се чувстват уморени. Това е така, защото сърцето няма достатъчно сила, за да се свие достатъчно добре, за да изпрати кръв по цялото тяло. Освен това тези състояния често са придружени от замайване.

Диаграма, показваща сърдечен проблем.
Неравномерният сърдечен ритъм на аритмиите нарушава нормалния приток на кръв към тъканите, така че по-малко кислород достига до цялото тяло.

10. Диабет

Диабетът включва редица промени, свързани с глюкозата в кръвта и клетките. Измененият метаболизъм се свързва с постоянна умора и сънливост при страдащите от заболяването.

Няма достатъчно налична енергия за извършване на нормални ежедневни дейности. По същия начин много пациенти губят мускулна маса и това води до по-голямо изтощение при изпълнение на каквато и да е задача.

11. Рак

Туморите, които причиняват неочевидна загуба на кръв, като рак на дебелото черво, причиняват допълнително износване на тялото, анемия и умора. При някои видове рак, като лимфом, повишената умора и сънливост често са един от първите неспецифични симптоми.

Какво трябва да направя, ако се чувствате твърде уморене и сънливи?

Ако изпитвате повече умора и сънливост от обикновено, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да погледнете начина си на живот. Възможно е да имате претоварване с работа, да не почивате достатъчно или да се оплаквате от лошо качество на съня.

Ако ситуацията продължава, дори след предприемане на първоначални мерки, трябва да се подозира основно заболяване. Непрекъснатата умора, която ограничава способността за изпълнение на ежедневни задачи, е нещо, което не бива да се пренебрегва.

Медицинска диагноза ще установи причината за умората. В зависимост от установеното ще бъде съставен план за лечение.

Не бива да се забравя, че възрастта също играе роля. С течение на годините става малко по-трудно да се възстанови изразходваната енергия само с почивка. Това е нормално и не трябва да е причина за безпокойство.

Може също да има по-голямо чувство на умора и желание за сън просто поради прием на лекарства. Съветваме ви да се консултирате със специалист, ако сте притеснени от такива проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Trifu, D. S., Esquerra, N. G. F., Torres, N. P., & Hernández, J. Á. (2020). Hipotiroidismo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 13(13), 727-734.
  • Guzmán-Silahua, S., Muñoz-Gaytán, D. E., Mendoza-Vázquez, G., Orozco-Barocio, G., Rodríguez-Ruiz, J. A., de la Torre, I. G., … & Nava-Zavala, A. H. (2018). Fibromialgia. El residente, 13(2), 62-67.
  • Pedraz-Petrozzi, B. (2018). Fatiga: historia, neuroanatomía y características psicopatológicas. Una revisión de la Literatura. Revista de Neuro-Psiquiatría, 81(3), 174-182.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.