Събуждате се уморени: няколко причини за това

Често ли се събуждате уморени дори и да сте спали много часове? Има много причини за тази умора. В тази статия научете повече за тях и как да получите по-качествен сън.
Събуждате се уморени: няколко причини за това

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако се събуждате уморени дори и да сте спали много часове, вероятно се чудите дали има някакъв проблем. Много неща могат да предизвикат тази неприятна ситуация. Отвън изглежда сякаш сте имали достатъчно часове дълбок сън. Въпреки това, се събуждате уморени и това често се случва с вас без да знаете защо. Често няма значение дори и да се събудите на обяд. Накрая, същото нещо се случва: събуждате се уморени, с бавен ум и много лошо настроение.

Защо се субуждате уморени? Защо повечето спане не е достатъчно да накара това да изчезне?

Разберете отговорите отдолу.

Събуждате се уморени?

Първото нещо, което трябва да знаете, е че тялото спи в цикли. Въпреки че хората са много приспособими, накрая, тялото и умора работят по-добре ако живеете живот със стабилен режим. Това има решително влияние върху умората.

Ако например ставате всеки ден в 7 часа сутринта и си лягате преди 9 часа вечерта, но променяте този режим през уикендите, вашето тяло ще се обърка. В тези случаи, можете да се събудите уморени без значение колко часа сте спали. Обикновено, хората имат пет 90-минутни цикли на сън през нощта. Всеки цикъл, от своя страна, е разделен на четири етапа. Смисълът е такъв, че ако промените вашето време на почивка, може да се събудите в неподходящото време преди да довършите целия процес.

Какъв е резултата?

Вие се събуждате уморени.

Събуждате се уморени: Проблеми със съня

Мъж, който хърка

Понякога, най-очевидната причина защо някой се събужда уморен са проблемите със съня. Ако често имате трудности при заспиване или се будите няколко пъти през нощта, вероятно ще се чувствате уморени когато станете от леглото и през деня. Един проблем, който засяга качеството на съня, е сънната апнея. Това е заболяване, при което човек прави паузи с дишането докато спи. Директният ефект от това е, че когато се събуди, се чувства сякаш не е спал.

Консумацията на определени вещества е вредна

Консумацията на определени вещества като например алкохол е голямо препятствие за получаването на добър сън през нощта. Има парадоксален ефект: въпреки че причинява съненост в началото, не ви позволява да спите спокойно. Нещо много подобно се случва с определени лекарства особено успокоителни.

Кафето е друг враг на добрия сън през нощта. Пиенето на чаша кафе сутрин ви кара да се чувствате по-буден. Обаче, ако го пиете през нощта, вероятно няма да можете да получите добър сън. Трябва да не пиете кафе по-малко от пет часа преди сън.

Психологически проблеми

Понякога причината поради която се чувствате уморени е начина по който човешкия ум работи. Преди да заспят много хора преглеждат всички свои притеснения или решенията, които трябва да вземат. Това е най-неподходящото време за правене на това. Предизвиква „нощна тревожност“ и засяга почивката. Стресът като цяло ви пречи да получите спокоен сън. Този дискомфорт ви кара да стоите будни дори и когато спите. Освен това, вие се будите лесно и не можете да спите спокойно. В тези случаи най-добрата идея е да се научите на техники за релаксация.

Тъжна, замислена жена, седнала на диван

Други причини да се събуждате уморени

Също така, е много често срещано да се чувствате уморени когато се събудите ако нямате добра хигиена на сън. Много светлина, шум или високи температури например предотвратяват мирната почивка. Това е също свързано с лошите ежедневни навици. Няколко проучвания са показали, че гледането в екраните преди лягане не спомага за почивката. Нито е добра идея да ядете големи ястия особено ако съдържат много захар. Да не се упражнявате по време на деня засяга също добрия сън.

От другата страна, проблемите на чревната микробиота се отразяват в лошото качество на съня. Това засяга производството на хормони и невротрансмитери, които са необходими за релаксиране и мирна почвка. Ако нямате здрава микробиота, няма да бъде лесно за вас да спите спокойно.

Всички тези фактори играят роля в качеството на вашия сън и могат да са причината поради която все още се събуждате изтощени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
  • Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
  • Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.