5 съвета за почистване на завесите за баня и отстраняване на мухъла

Толкова често сменяте завесите за баня, че те сякаш са станали част от месечните ви разходи? Ще ви кажем как да ги почистите със средства, които със сигурност имате в дома си, за да изглеждат като нови.
5 съвета за почистване на завесите за баня и отстраняване на мухъла

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 25 август, 2022

Аксесоарите са не само част от декорацията на дома, но и основно място за натрупване на замърсявания, особено ако не се санират правилно. В тази статия ще споделим някои трикове за почистване на завесите за баня, с които бихте могли да предотвратите разпространението на гъбички и бактерии.

Банята е място, което благоприятства растежа на микроорганизми. Те могат да бъдат вредни за здравето ни поради влажността и топлината, характерни за това помещение на къщата. Завесите са един от тези аксесоари, които често се замърсяват повече от другите, но обикновено не им обръщаме особено внимание.

Съвети за ефективно почистване на завесите за баня

Най-хубавото на тези опции е, че няма да ви се налага да излизате и да купувате каквото и да било, тъй като повечето от тях изискват само съставки, които присъстват в повечето домове.

1. Алкохол

Алкохолът е дезинфектант, който голяма част от хората имат в дома си. За да го използваме върху завеси, ще трябва да намокрим гъба или кърпа и да го втрием върху завесата с кръгови движения. Фокусирайте се особено върху областите, които са най-оцветени с плесен. Не е нужно да ги изплакваме, защото алкохолът ще се изпари сам.

2. Оцет

Оцетът може да се приеме като естествен препарат за почистване, благодарение на високия процент оцетна киселина, която съдържа. Въпреки че по същество не дезинфекцира, той ще премахне мръсотията и мазнините, които се събират там от съприкосновението със сапуни, шампоани и балсами.

След това е добре да ги поставим в контейнер или вана, където да са потопени във вода и 2 чаши ябълков оцет. Оставете завесите да киснат там за 20 минути. След това просто ги изплакнете и това е – завесите ще изглеждат като нови.

Може да се интересувате и от: Как да почистим дома си с оцет

3. Паста за зъби

А сега ще све запознаете с още една употреба на пастата за зъби, която ще ви изненада. За да почистите завесите в банята, навлажнете гъба и след това нанесете обилно количество паста за зъби върху нея. След това го разтрийте върху петната, изплакнете и завесите ви ще бъдат по-чисти от всякога.

Четка за паста за зъби за измиване на завесите в банята.
Пастата за зъби може да се използва не само за почистване на устната кухина. Използвайте я, за да направите завесите за баня искрящо чисти.

4. Сода за хляб

В този случай накиснете завесите в съд с вода и сода за хляб, и ги оставете за няколко минути. Освен това, можете да поставите завесите в пералнята и да добавите сода за хляб.

5. Разтвор на основата на чаено дърво

За приготвянето на този почистващ разтвор ще ви трябват 1 чаша вода, ¼ чаша алкохол, 1 чаена лъжичка масло от чаено дърво и 1 контейнер с пулверизатор. Поставете всичко в бутилката и напръскайте върху завесите. След това разтрийте с гъба и изплакнете.

Почистете завесите за баня: стъпка по стъпка

Ако предпочитате да изперете завесите за баня на ръка, тогава ви препоръчваме да следвате инструкциите по-долу стъпка по стъпка, за да оптимизирате допълнително процеса:

 1. Отстранете пръстените, за да избегнете повреда на тъканта на завесите.
 2. Потопете завесите в голям съд с вода и течен сапун. Вместо сапун, можете да използвате едра сол.
 3. Оставете ги да киснат поне 2 часа.
 4. С четка премахнете най-упоритите петна от мухъл. Ако забележите, че не излизат, опитайте да добавите малко сода за хляб към гъбата.
 5. Изплакнете ги, за да премахнете целия сапун. Ако желаете, можете да добавите малко оцет към последното изплакване, за да премахнете миризмите.
 6. Оставете ги да изсъхнат на място с добра вентилация.

Ако решите да изперете завесите за баня в пералнята, следвайте тези съвети:

 • Уверете се, че завесите могат да преминат през машинно пране. Уверете се, че температурата не е по-висока от 30 градуса по Целзий.
 • Добавете сода за хляб в допълнение към обичайния препарат.
 • Не забравяйте да поставите няколко чисти кърпи с пердетата – за да ги предпазите – и да отмените цикъла на центрофугиране.

Съвети за поддържане на завесите за баня чисти

След като вече сте изчистили завесите и сте премахнали мухъла, ви предлагаме да спазвате следните правила, за да ги запазите по-дълго време чисти:

 • Изплаквайте ги след всяка вана или душ: Това гарантира, че остатъците от сапун не се наслояват върху тях. Освен това ги разгънете добре, не ги оставяйте навити като акордеон.
 • Проветрете банята, когато приключите с душа: Отворете всички прозорци, за да увеличите добрата циркулация на въздуха.
 • Измивайте ги често – за да се премахнат петна по-лесно.
Сода за хляб за почистване на завесата за душ.
Добавянето на сода бикарбонат към процедурите за пране на ръце или машинно пране подобрява процеса на почистване на завесите за душ.

Други начини за почистването на завесите за баня

Досега разглеждахме общи начини за почистването на завесите за баня. Искаме обаче да ви предложим още едно решение за това как да ги измиете по-обстойно:

 • Премахнете мухъла : Ако завесата е чиста, но има петна от плесен, които не можете да премахнете, опитайте да разтриете петното с лимон, разрязан в средата. Друг начин е да разредите 3 части вода с 1 супена лъжица сода за хляб и да я напръскате върху петното. След това изтъркайте с четка.
 • Избелете завесите: потопете във вода със специален разтвор за пране на завеси. Ако са бели на цвят, можете да добавите и малко белина.

Последни съвети за почистване на завесите за баня

За да сте сигурни, че почистването на завесите за баня няма да ви отнема твърде много време и в бъдеще, трябва да се постараете да ги поддържате чисти. Ако ги изплаквате ежедневно, тогава, когато дойде моментът за дълбоко почистване, ще трябва само да ги пъхнете в пералнята, без предварително обработване.

Не забравяйте да тествате продуктите в незабележима част от завесата, за да сте сигурни, че няма да я повредят. И накрая, прочетете етикетите предварително, за да не ги подлагате на процеси на почистване, които могат да ги повредят.

Надяваме се, че ще можете да следвате някои от тези съвети и завесите ви винаги ще изглеждат като нови и без мухъл, бактерии и гъбички!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
 • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
 • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
 • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
 • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.