Как да премахнете минералните отлагания от вашата баня естествено

Всеки има у дома сода за хляб и оцет, освен в кухнята знаете ли, че можете да ги използвате и за почистване на дома?
Как да премахнете минералните отлагания от вашата баня естествено

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Минералните отлагания се състоят от калций, който оцветява много предмети във вашата баня. Ако предпочитате избягването на комерсиалните продукти поради алергии или цената им, ето някои домашни трикове за премахване на минералните отлагания с натурални продукти, които със сигурност имате у дома.

Има хора, които обичат идеално чисти бани. Тези помещения се замърсяват доста лесно, защото винаги са в контакт с водата и нямат същата вентилация като другите стаи.

Ето защо хората, които са обсебени от чистота и хигиена, виждат банята като ежедневно предизвикателство. То се влошава, когато се образуват минерални отлагания, враг номер едно на кранчета, душове и паравани. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да премахнете минералните отлагания с продукти, които със сигурност вече имате вкъщи.

Какво причинява минералните отлагания?

Водата, която излиза от кранчетата съдържа минерали като калций, желязо и магнезий. Те често се разпръскват и се натрупват върху тези повърхности. По този начин се оформят тези бели или жълтеникави петна в баните.

Друга последица от това натрупване на минерали е ръждата, която може да видите в някои части на вашата баня. Когато желязото във водата влезе в контакт с въздуха се окислява и оставя петна.

Натурални рецепти за премахване на минералните отлагания

почистетете плочките от минералните отлагания

Както при всички процеси на почистване, можете да закупите химически продукти за отстраняване на тези образувания. Има обаче естествени алтернативи, които са по-малко корозивни, по-малко вредни за здравето, а също и по-евтини. Ето някои от тях:

Сода за хляб и оцет или лимонов сок

С тези прости съставки и гъба можете да премахнете минералните отлагания от мивката почти веднага. Просто следвайте тези стъпки:

  • Намокрете гъба и добавете сода за хляб.
  • Почистете замърсените повърхности, докато премахнете всички отлагания.
  • Изплакнете гъбата и отново почистете повърхностите, за да почистите содата за хляб.
  • За да премахнете петната върху ръбовете на кранчето, напръскайте оцет или пресен лимонов сок върху хартиена кърпа.
  • Сложете кърпата върху петнистата повърхност с и оставете да действа за една нощ.
  • На следващата сутрин премахнете останалите петна с гъба.
  • Може да използвате същата процедура за плочките.

Содата за хляб почиства всички повърхности без да ги уврежда. Освен това, като оцета и лимона, тя убива бактериите и не е токсична. Не трябва обаче да използвате оцет и лимон върху алуминий, защото го разяждат.

Почиствайте тоалетната с оцет

Тоалетните имат най-много бактерии в баните. Ето защо е важно да почиствате тоалетните редовно, за да предотвратите разпространението на всички видове болести, които тези бактерии могат да причинят.

Ако искате да премахнете минералните отлагания от тоалетната, ето един ефективен начин да направите това. Ще използваме лимонов сок или оцет, като се имат предвид техните свойства.

Някои хора предварително отводняват тоалетната вода, така че тези течности да действат по-добре. Не е нужно обаче да правите това. Нанесете някоя от тези течности и оставете да престои няколко часа.

Ако петната са много упорити, можете да ги изтъркате с кърпа. Може да се наложи отново да нанесете и да повторите процеса.

Ако това не подейства, използвайте пемза. Това ще ви позволи да отстраните петната от тоалетната. Не трябва обаче да я използвате, когато е суха, защото може да увреди порцелана. Изтъркайте тоалетната с търпение и ще решите проблема.

Почиствайте тоалетната с газирана напитка

почистете тоалетната от минералин отлагания с газирана напитка

Вярвате или не, можете също така да почистите тоалетната си с кутия газирана напитка. Следвайте тези инструкции, ако искате да опитате:

  1. Пуснете кранчето в тоалетната, така че водата да е възможно най-чиста.
  2. Изсипете газираната напитка в тоалетната и оставете да престои за половин час.
  3. След това почистете с тоалетна четка веднъж или два пъти, като пускате водата от време на време, докато водата стане напълно бяла.

Премахнете минералните отлагания от огледалата

Водата може да се изцапа огледалата в банята и в резултат на това да получите минерални отлагания. Въпреки това, те са доста лесни за премахване.

Просто разредете оцет във вода (една част оцет на всеки четири части вода) и го напръскайте върху огледалата. Избършете и готово: белите петна са изчезнали.

Можете също така да предотвратите образуването на минерални отлагания върху вашите кранчета и плочки. Можете да инсталирате филтри, които да премахват минералите от водата и да почиствате банята всеки ден, за да избегнете натрупване на отлаганията.

Поддържането на дома ви чист не е лесна задача, но е необходима. Използвайте тези техники, за да отстраните минералните отлагания от банята и след това се посветете на поддържането й суха и без вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.