Какво представляват интракардиалните инжекции?

Интракардиалните инжекции са медицинска техника, предназначена за спешни случаи. Те се състоят от поставяне на лекарства директно в сърцето.
Какво представляват интракардиалните инжекции?

Последна актуализация: 28 декември, 2021

Интракардиалните инжекции са начин за поставяне на лекарства по време на спешни случаи. Спешният случай е всяка ситуация, която представлява предстоящ или потенциален риск от смърт за човека. В тези случаи, можете да приложите лекарството право в сърцето и то директно преминава през кръвта и започва да действа веднага.

Най-честите случаи, при които лекарите използват тези инжекции, са по време на сърдечен арест. Те са много ефективни, защото няма нужда от поглъщане на лекарството. По този начин, те започват действието си веднага. Няма нужда от чакане и 100% от дозата оказва влияние.

В добавка, освен липсата на периода на изчакване, те могат да се прилагат независимо от възрастта и теглото на пациентите. Това позволява на лекарите да изчислят подходящото количество, и да го приложат бързо и точно. Това е много полезно, ако пациентът е в безсъзнание и лекарите не могат да открият важна информация за тях.

Как лекарите прилагат интракардиалните инжекции?

Интракардиалните инжекции: схема на човешко сърце

Първата стъпка от извършването на тази процедура е да приготвите стерилна игла, дълга поне 10 см. Важно е да бъде точно с този размер, не по-малка, защото трябва да влезне директно  в сърцето.

Веднъж щом имате иглата, заредете я с дозата, която искате да приложите. След това, локализирайте междуребрените пространства на пациента. Междуребреното пространство е областта между едното ребро и другото. Те обикновено са лесни за намиране, но ако пациентът е с наднормено тегло, е по-трудно, защото е сложно да ги разделите с точност.

Когато намерите четвъртото ляво междуребрено пространство, или мястото между четвъртото и петото ребро, трябва да следвате мислената линия, която го свързва с гръдната кост от лявата страна. Точно там приблизително се намира сърцето.

Накрая, поставете спринцовката на това място и инжектирайте лекарството. Въпреки техническите трудности, лекарството достига до миокарда и помага на сърцето да бие, в случай че спре.

Какви лекарства използват лекарите за интракардиалните инжекции?

Без съмнение, най-често използваното лекарство е адреналина. Лекарите обикновено използват 0,1% адреналин, защото това е концентрацията, която ви позволява да започнете сърдечната дейност, без да има опасни обратни ефекти. Освен това, е важно да се знае, че всичко, което лекарите прилагат, действа незабавно върху сърцето. Следователно, една по-голяма доза би била смъртоносна.

Адреналинът е известен още като епинефрин. Това е един от най-силните активатори на симпатиковата нервна система. Сърцето започва да бие според сигналите, които изпраща системата. Следователно, при промяна на симпатиковата нервна система, можете също да промените и електрическата активност на сърцето.

Няколко проучвания показват, че интракардиалните инжекции с адреналин пет минути след сърдечния арест подобряват шансовете за оцеляване. Обаче, това не е ефективно през цялото време. Това е така, защото времето е важно при този тип спешни случаи. Следователно, шансовете за оцеляване са директно свързани с това колко бързо прилагате инжекцията.

Кое е най-подходящото време за прилагане на тази техника?

Болен на носилка в спешно отделение и лекарски екип около него

Не трябва да използвате интракардиални инжекции по време на сърдечен масаж. Най-добре е да правите сърдечни масажи отделно от инжекциите. По този начин, лекарствата достигат до миокарда изцяло. По този начин можете да намалите заплахата от сърдечна исхемия.

Исхемията е процес, през който клетките преминават, когато умрат, защото кръвта не достига до тях и не може да ги подхранва. Този процес се случва при много сърдечни заболявания. Но, най-често срещаният е миокардният инфаркт, познат още като сърдечен удар.

Когато някой получава сърдечен арест, сърцето спира да изпомпва кръв към останалата част от тялото и клетките започват да умират. След това, трябва да инжектирате лекарства в сърцето, за да спрете процеса. Тогава, кръвоснабдяването може да тече през тялото отново.

Накрая, трябва да изясним, че само доказани медицински специалисти трябва да прилагат тази техника.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.