Какво представлява тренировъчният режим на Родриго Гоеш?

След като беше звезда в Шампионската лига, Родриго Гоеш и неговият треньор разкриват режима, който го прави толкова експлозивен играч на терена. Научете всичко за тях тук.
Какво представлява тренировъчният режим на Родриго Гоеш?

Последна актуализация: 29 май, 2022

Родриго Гоеш е нов герой в Реал Мадрид. В последния мач срещу Манчестър Сити младият бразилец обърна хода и подаде на ветерана Бензема, за да отбележи в полуфинала на Шампионската лига.

От какво е направен този 21-годишен младеж, който избухва така впечаляващо на терена? Той работи със същия личен фитнес треньор, който е с него от 13-годишен и признава, че не търси оформянето на огромни мускули, а бързина и реакция.

В тази статия ще ви разкажем част от личната история на Родриго Гоеш и тайните на тренировките, които го позиционират като безспорен нападател за Реал Мадрид и бразилския национален отбор.

Историята на живота на Родриго Гоеш

Младото обещание на Реал Мадрид е роден в Осаско, част от Сао Пауло (Бразилия), през 2001 г. Баща му винаги е бил футболен фен и е предал тази страст на сина си.

Всъщност той предава страстта си толкова силно, че мечтата на детето бе да играе за Реал Мадрид. Бащата на Гоеш бе фен на Los Merengues от южноамериканското първенство и имаше за референция Робиньо, избран от самия Пеле за свой предшественик.

На 9-годишна възраст Сантос подписа с Родриго Гоеш. Това е същият клуб, който “отгледа” Пеле. През 2017 г. той премина от юношеските редици в първа дивизия, като всички забелязаха, че има особен почерк.

Сезонът 2018 със Сантос го утвърди. Гоеш изигра 58 мача през тази година и отбеляза 12 гола. Завърши и с 12 асистенции, така че привлече вниманието на европейския футбол.

През 2019 г. Реал Мадрид купи договора му. Подобни покупки са се случвали и преди, но той не бе навършил пълнолетие, за да бъдат спазени международните разпоредби за набиране на персонал.

Двата му гола срещу Манчестър Сити в мач толкова важен, колкото мача тази седмица, обясняват факта, че той е голмайстор по природа. Също така фактът, че той е с един и същ личен треньор от почти 10 години ни дава индикация за отдадеността на бразилеца.

Флага на Реал Мадрид
Реал Мадрид подписа с бразилеца, когато навърши пълнолетие, но преговорите за закупуване на договора му се водеха и преди това.

Скорост, а не сила

Личният треньор на Родриго Гоеш е Марсел Дуарте. Той беше нает от бащата на младежа, за да му осигури непрекъснато дългосрочно проследяване. Дотолкова, че са заедно вече почти 10 години.

Нашият фокус е изцяло върху качеството на неговите движения и неговите умения и характеристики. – Марсел Дуарте

Въпреки че не е склонен да признае, че вършат значителна силова работа, снимките не оставят място за съмнение. Всъщност нападателят наскоро публикува различни изображения, които свидетелстват за растежа на мускулната му маса в социалните си мрежи.

В крайна сметка днешният футбол не допуска слаби тела или такива, които остават в застой. Няколко елитни играчи са доказателство, че фитнесът играе важна роля за високото представяне. Такъв е случаят с Горецка, Кристиано Роналдо или Левандовски.

Мускулната маса обаче не може да остави настрана експлозията, особено за нападателите. Ето защо Гоеш е пъргав на терена и се движи с лекота.

Балансиране на аеробни с анаеробни упражнения

От това, което знаем, тренировките на Родриго Гоеш съчетават силови упражнения с бягане. Играчът е бил видян да бяга около дома си, когато се възстановява от наранявания, например.

Изследванията на спортната медицина подчертават важността на баланса. По този начин е важно увеличаването на общата мускулна маса да не води до увеличаване на теглото пречещо на спортиста да бяга 90 минути, например, или когато играчът трябва да спринтира, когато посяга към топка.

Балансът се постига, когато мускулът, който е уголемен, е в състояние да работи с кислород. Това измерване ще покаже, че атлетът не само вдига тежести с лекота, но може да се движи с лекота.

Силата е много важна, но балансът е необходим. – Родриго Гоеш

Един от ключовете за постигането на това е намаляването на телесните мазнини до почти минимални нива. От филмови актьори като Хенри Кавил до един от най-добрите футболисти в света, Кристиано Роналдо, изглежда, че процентът липиди, прикрепени към мускулите, се е превърнал в мания!

Харесвате ли тази статия? Прочетете и: Как Рамадан влияе върху представянето на Карим Бензема?

Намалете телесните мазнини с упражнения и диета

Упражненията сами по себе си не са достатъчни за намаляване на телесните мазнини до минимални нива. Родриго Гоеш има строг план за хранене, както много други футболни звезди. Тези насоки базират калориите на протеини и здравословни мазнини, оставяйки простите въглехидрати на второ място.

В същото време, както показват проучванията на елитни млади футболисти, някои процедури насърчават бързите реакции. Сред тях най-важните са следните:

Повторението на тези упражнения води до натоварването на влакната в мускулите. Когато частите от мускулната тъкан, предназначени за бързи движения, влизат в действие почти ежедневно, те разгръщат пълния си потенциал по време на мачовете.

Намаляването на телесните мазнини в елитния футбол се стреми да премахне липидите, намиращи се между мускулните влакна, особено сред по-бързите играчи. Това подобрява способността за реакция и след това играчът може да се възползва по-добре от кислорода, за да бъде бърз.

Тренировките на Родриго Гоеш
Футболистът никога не може да загуби скорост, дори и да натрупа мускули.

Родриго Гоеш, играч с бъдеще

Обучението и дисциплината на Родриго Гоеш ни гарантират, че той ще бъде изключителен футболист за още много години напред. Съотборниците му в Реал Мадрид също казват, че той никога не влиза в конфликт, че винаги слуша инструкциите и че използва по-възрастните играчи в отбора, за да се учи, като Модрич например.

Предвид очевидните резултати, можем в голяма степен да предположим, че личният му треньор ще остане същият. Той помогна на младия играч да стигне до най-важните мачове в света и двамата нямат търпение да продължат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chamorro, R. G., & Lorenzo, M. G. (2006). Volumen de oxígeno por kilogramo de masa muscular en futbolistas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte/International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport6(21), 44-61.
  • Di Giminiani, R., & Visca, C. (2018). Adaptaciones de la Fuerza Explosiva y de la Resistencia en Jugadores de Fútbol de Élite Jóvenes Durante dos Temporadas de Fútbol-Ciencias del Ejercicio. Revista de Entrenamiento Deportivo32(3).
  • Acero, R. M. (2000). Velocidad en el fútbol: aproximación conceptual. Revista Digital, Buenos Aires, ano5.
  • Obando, D. A. A., Martinez, A. I. C., Moreno, E. R. A., Patarón, C. P. E., & Caguana, J. G. C. (2021). Los ejercicios isométricos como preparación física en el rendimiento deportivo de jóvenes futbolistas. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional6(6), 1279-1294.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.