Какво представлява следваканционната тъга?

Следваканционната тъга не е вид депресия. Това състояние се отнася за редица симптоми, от които хората могат да страдат след период на почивка или ваканция. Обаче те минават с времето.
Какво представлява следваканционната тъга?

Последна актуализация: 04 януари, 2021

Следваканционната тъга е емоция, която хората имат след завръщане от ваканция или дълго време без работа. Това е разговорен термин за периода на свикване, който възниква когато хората се върнат на работното си място и продължат със задълженията си.

Този емоционален дисбаланс се характеризира с повишаване на апатията, тъгата, изтощението, физическо и психическо. Следователно това състояние понякога се нарича следваканционна депресия.

Изпитвали ли сте някога това чувство? Продължавайте да четете за да научите повече за следваканционната тъга.

Заболяване ли е следваканционната тъга?

Никой от наръчниците по психиатрия или психология не смята следвакционната тъга за психическо заболяване. Освен това следваканционната тъга не може да се смята за вид депресия априори. Обаче това не означава, че не може да бъде източник на дискомфорт за хора завръщащи се от вакакнция или период на почивка.

Следователно медицинските специалисти не смятат следваканционната тъга за психологическо заболяване. Вместо това, това състояние е временен емоционален дисбаланс, по време на който човекът трябва да свикне със задачите си след ваканция или период без работа.

Според д-р Хереро и Ексирол (2016), научната общност не е стигнала до консенсус за следваканционната тъга. Учените твърдят, че това идва от факта, че в голяма част от обществото ни, на работата се гледа като негативно, принудено действие, извършващо жертви.

Те добавят също, че ако обществото гледа на работата като място за подобряване на креативността и личностното развитие, следваканционната тъга няма да съществува.  Връщането към нещо, което не харесвате след правенето на нещо, което харесвате, е и винаги е било проблематично, не само когато става дума за ваканция.

Следваканционната тъга: мъж на компютър

Лекарите и учените не смятат следваканционната тъга за заболяване. Обаче, това е емоционално несъответствие, което може да предизвика физически и психологически симптоми.

Следваканционната тъга: Адаптирането е основният проблем

Професор Майкъл Байгънт твърди, че големият проблем със следваканционната тъга е адаптирането. Следователно, той казва, че е нормално да се чувствате тъжни, обезкуражени или носталгични когато се върнете от ваканция .

Освен това, той твърди, че когато са на ваканция хората правят много приятни дейности, които не са свикнали да правят когато не са на ваканция. Така че когато спрете да правите неща, които харесвате и започнете да правите неща, които не харесвате, се чувствате носталгични и обезпокоени.

Тъй като основният проблем на следваканционната тъга е реадаптирането към вашия режим, това състояние не продължава повече от десет или петнадесет дни. Човекът ще се чувства обезпокоен и нестабилен докато той или тя успее да се адаптира към мислите си, поведението си и емоциите.

Симптоми на следваканционната тъга

Тъй като това състояние не е ясно определено, нито симптомите са. Обаче, хората, които страдат от следваканционна тъга могат да изпитват физически и психологически симптоми.

Физически симптоми

 • Изтощение или умора
 • Замаяност
 • Слаба концентрация
 • Липса на внимание

Други по-малко срещани симптоми са:

 • Тахикардия
 • Главоболие
 • Липса на апетит
 • Безсъние
 • Храносмилателни проблеми

Емоционални симптоми

 • Апатия
 • Меланхолия
 • Носталгия
 • Раздразнителност
 • Тъга

Ако симптомите не отминат в период от две седмици, може би си имате работа с остър стрес, генерализирана тревожност, панически атаки и т.н. в зависимост от симптомите.

В този случай, се случват други неща: може да има допълнителни фактори на околната среда или психологически фактори, които ви засягат. Ако мислите, че това може да се случва с вас, опитайте се да получите помощ от психолог или друг специалист по психическо здраве. В този случай може да има друг належащ проблем, който може да засегне цялостното ви функциониране.

Жена на прозореца

Следваканционната тъга може да предизвика мъка, тревожност и други психологически проблеми, които правят завръщането на работа трудно.

Живеене за ваканцията

Психологът Шана Кенеди, в интервю за списание Traveller, обяснява, че американските и европейските подходи към живота могат да са евентуалната причина за следваканционната тъга.

Той твърди, че повечето хора живеят за ваканцията, чакайки я сякаш е най-великото събитие за годината. Те не се възползват, живеят или оценяват периодите от живота си докато са на работа. Изглежда, че ваканциите са единственото нещо, което те очакват с нетърпение, радват се за него и искат да изпитат.

Този начин на живот кара хората да чакат година за да изживеят момента по време на един месец ваканция. Следователно е нормално след толкова дълго чакане и най-накрая да можете да изживеете момента, да изпитвате носталгия, тъга и апатия, тъй като трябва да чакате още една година за да си починете и да се забавлявате отново!

Идеално е да въведете малки периоди на почивка и „ваканции“ през годината, или през уикендите или свободните ви дни. Отидете на планина за дневно пътешествие или посетете плажа ако живеете близо до брега. Освен това е важно да вложите повече енергия в проекти, за които няма да се налага да чакате една година за да се насладите и да предизвикат разочарование когато свършат.

Причините за следваканционната тъга

Както вече споменахме, следваканционната тъга възниква предимно поради трудности със реадаптирането когато се връщате на работа. Така казано, определени променливи могат да увеличат тежестта на това състояние. Следните проблеми могат да агресират следваканционната тъга:

 • Проблеми с телесния имидж: Докато са на ваканция хората ядат повече от обикновено и дори водят по-заседнал начин на живот. Следователно телата им могат да се променят и да не са същите преди отиването на ваканция. Това може да доведе до проблеми с телесния имидж, които правят работния режим по-сложен за реадаптиране.
 • Умора: Навиците за сън се променят през лятото и през ваканциите, тъй като хората извършват повече нощни дейности и спят по-рядко. Натрупаното изтощение може да предизвика усещане за летаргия и изтощение на работното място.
 • Увеличение в приема на алкохол: Както споменахме отгоре хората често злоупотребяват по време на ваканция. Това може да повиши умората.
 • Правене на твърде много планове: По време на ваканция е често срещано да се правят твърде много планове и да не се почива. Следователно, за да не изпитвате напрежението от прекалено зает график по време на ваканция, е препоръчитено да оставите време за да си почивате или просто да съзерцавате вашата нова обстановка.

Съвети за превъзмогване на следваканционната тъга

Жена на бюро и лаптоп

Постепенното връщане към работата може да е вариант за превъзмогване на следваканционната тъга. Обаче е добра идея да сте наясно с навиците си.

Много малко случаи на постваканционен стрес изискват намесата на психолог. Всъщност, тези, които изискват това, са често по този начин заради належащо заболяване или допълнителни психологически фактори. Обаче зависи от вас да контролирате вашите навици и да следите как ще се адаптирате към вашия работен живот колкото се може по-бързо.

Някои от най-добрите съвети както следва:

 • Уверете се, че получавате достатъчно сън. Опитайте се да спите за осем часа без прекъсване всяка нощ.
 • Не живейте само за ваканцията. Вместо това, предприемайте нови предизвикателства и нови проекти. Грижете се за себе си като поддържате здравословна диета и се хидратирате. Също така е важно да правите физически упражнения, които могат да помогнат за подобряването на вашето следваканционно настроение.
 • Подходете към постепенното завръщане на работа. Не започвайте да работите усърдно от изведнъж: това ще направи реадаптирането трудно.
 • Не започвайте работа веднага след като се върнете от ваканция. Вместо това обмислете да се върнете у дома няколко дни преди това.
 • Внимавайте с алкохола и кофеина. Въпреки че алкохола може да предизвиква чувства на апатия и носталгия, кафеинът може да направи същото с чувствата на стрес и тревожност.
 • Обмислете вашата работа. Оценете вашата професия и защо усещате, че е товар за вас. Алтернативно можете да искате да обмислите вашата кариера и ако е възможно да намерите професия, която наистина укрепва вашия личностен растеж.

Ако мислите, че страдате от следваканционна тъга, е добра идея да останете спокойни и да сте търпеливи. Вярвайте, че чувствата на апатия и носталгия ще изчезнат от само себе си за няколко дни.

Накрая щом научите как да подходите към края на ваканцията по различен начин, ще бъде много по-лесно следващия път щом се върнете на работа след ваканция. По този начин ще се върнете свежи, възстановени и пълни с енергия, вместо апатични, стресирани и нервни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.