Какво представлява острата болка в кръста?

Острата болка в кръста е често срещан клиничен признак, тъй като 80% от хората страдат от нея поне веднъж в живота си. Причините почти винаги са неизвестни. Искате ли да научите повече за нея?
Какво представлява острата болка в кръста?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Написано и проверено от биолог Samuel Antonio Sánchez Amador.

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

„Лумбаго“ е термин, който се отнася до локализирана болка в долната част на гърба, на ниво гръбначен стълб, връзки, мускули и нерви в областта. Това не е болест или диагноза сама по себе си, а симптом на друг основен процес. И така какво представлява острата болка в кръста?

Според Световната здравна организация (СЗО) болките в кръста са водещата причина за инвалидност в света. Мускулно-скелетните заболявания, освен това, представляват най-голямата част от упоритите болезнени заболявания, на второ място след рака.

Повече от 70% от хората изпитват болки в гърба в даден момент от живота си. Поради тази причина това е доста често срещан симптом в областта на медицината. Днес ви казваме всичко, което трябва да знаете за острата болка в кръста, тъй като несъмнено ще ви се наложи да се справите с нея в един момент.

Възможни причини за острата болка в кръста

Острата болка в кръста е спорадична болка, която се появява в лумбалната област, обикновено придружена от ирадиация на дискомфорта към други близки области. Често това е симптом, който преминава естествено; всъщност само в 7% от случаите дискомфортът става хроничен.

Изчислено е обаче, че 70% до 80% от населението ще страда от нея в даден момент от живота си. Нещо повече, 75% от тези, които са я изпитали, ще изпитат симптома отново – поне веднъж – през следващите десет години.

Портали като Националната медицинска библиотека на САЩ изброяват възможните причини за остра болка в кръста. Те са както следва:

 • Компресионни фрактури на гръбначния стълб поради остеопороза, т.е. постепенно намаляване на костната плътност.
 • Рак, засягащ гръбначния стълб.
 • Много напрегнати мускули.
 • Дискова херния.
 • Ишиас.
 • Инфекции и други заболявания.

Като цяло, 90% от случаите на остра болка в кръста могат да бъдат приписани на вертебрални и паравертебрални причини, което затруднява конкретната диагноза. Въпреки това, за спокойствие на всички, те почти никога не са придружени от структурни увреждания. Те дори отшумяват сами с времето.

Само 3% до 5% от болките в кръста се дължат на сериозна основна патология.

острата болка в кръста
Болката в кръста е болка, локализирана в долната част на гърба. В повечето случаи отзвучава без усложнения.

Чести клинични прояви

Да се говори за симптоми на остра болка в кръста е технически неправилно, тъй като това състояние само по себе си е симптом на друг основен процес. Във всеки случай има някои клинични прояви, които ни позволяват да разпознаем заболяването. Те са както следва:

 • Механична болка в 90% от случаите. Тоест, дискомфорт, който се проявява в определени пози и при полагане на усилия.
 • Излъчваща болка. Дискомфортът се усеща при кашляне, дефекация, смях или висок говор.
 • Немеханична болка. Много досадна и постоянна болка, която се усилва през цялата нощ. Може дори да събуди засегнатото лице, пречейки на почивката.
 • Дискомфорт, обхващащ крака, бедрото или стъпалото.

Кога да посетя лекар?

Има някои предупредителни признаци, които се появяват заедно с острата болка в кръста, когато има възможни усложнения. Ако е така, необходимо е спешно да посетите лекар. По-специално, необходимо е да се консултирате, ако подвижността е намалена, ако има загуба на тегло, треска или болка в други стави.

Препоръчва се също да се консултирате в случай на анамнеза за насилствена травма, чувство за отпадналост, явна деформация или драстична загуба на мускулна сила. И накрая, ако болката е постоянна в продължение на седмици и не се подобрява, посещението при специалист е повече от наложително.

Лечение и препоръки при болки в кръста

Острата болка в кръста се атакува на няколко фронта. Това включва използването на кортикостероиди, аналгетици, мускулни релаксанти и физиотерапевтична помощ. По време на лечението е важно пациентът да се научи как да управлява болката у дома. Ето няколко лесни за следване съвета.

 • Прекратете нормалната физическа активност през първите няколко дни.
 • Поставяйте топли компреси или лед върху мястото, където се усеща болката.
 • Вземете болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен, за да облекчите болката.

Един от най-разпространените предразсъдъци относно острата болка в кръста е пациентът да остане в леглото. Нищо не е по-далеч от истината. Освен ако болката не е непоносима, се препоръчва след първите няколко дни пациентът да изпълнява аеробни упражнения и физиотерапия.

остра болка в кръста по време на работа
За да се избегнат усложнения, се препоръчва да се преустановят нормалните дейности през първите няколко дни на болка.

Какво трябва да запомните за острата болка в кръста?

Острата болка в кръста е едно от най-честите заболявания при хората. Въпреки че през повечето време е лека и преминава от само себе си, е необходимо да се имат предвид някои мерки с грижа, за да се избегнат усложнения.

От друга страна, трябва да се има предвид, че тази болка често е симптом на други основни заболявания. Ето защо, ако е придружена от други клинични прояви, най-добре е да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.