6 интересни факта за болестта остеопороза

Един от проблемите на болестта остеопороза е липсата на очевидни симптоми докато не достигне по-напреднал стадий в развитието си и не се появят първите счупвания.
6 интересни факта за болестта остеопороза

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болестта остеопороза е заболяване на костната система причинено от липсата или недостига на калций, витамин D или поради генетични фактори. Появява се, когато в части от костите се наблюдава износване на вътрешната им микроструктура, намаляване на плътността и издръжливостта им. Прочетете следващите редове и научете повече за болестта остеопороза.

Когато остеопорозата стане факт рискът от счупвания на костите се увеличава. Появяват се възпалителни процеси и силна болка.

Въпреки че болестта остеопороза се наблюдава често сред по-възрастните хора, при някои от болните се появява по-рано поради травми или вредни навици увреждащи костите.

Добре е да бъдете информирани за болестта остеопороза.
Един от най-тревожните факти е, че много хора не си дават сметка колко сериозно може да бъде това заболяване, а поради липсата на очевидни симптоми дори не подозират за съществуването му.

Ето защо е важно да знаете как се развива болестта остеопороза. Ако си мислите, че сте изложени на рисковите за заболяването фактори, трябва да се консултирате с лекар.

1. Рискови фактори

Износването на костите се появява най-често заради недостига или недоброто усвояване на калций и витамин D, особено в по-напреднала възраст.

 • Дефицитът на тези хранителни вещества намалява костната плътност и може да доведе до появата на счупвания и необратими увреждания като различни травми и заболявания.
 • Това състояние може да настъпи заради наличието на генетични фактори, въпреки че нерядко е свързано с хормонални промени, проявяващи се с напредването на възрастта.
 • Прекомерната употреба на алкохол и тютюневи изделия също влияе върху развитието на болестта остеопороза.
 • Понижаването на нивото на естрогена по време и след менопаузата е друг важен фактор.
 • Хората страдащи от анорексия или булимия са по-предразположени към заболяването.

2. Симптоми

За съжаление тази болест е от така наречените “тихи врагове”– тя се развива без никакви очевидни симптоми докато не се превърне в сериозен проблем.

 • Често болестта бива открита след като пациентът получи фрактура, без да знае, че страда от това коварно заболяване.
 • Счупванията могат да настъпят без никакви видими травми или наранявания.
 • Възможно е да си помислите за развитието на болестта остеопороза, ако ръстът ви намалее с 5-7 см.
 • При някои хора се наблюдава т.нар. “вдовишка гърбица, характеризираща се със специфично изкривяване на гръбначния стълб.

3. Откриване на болестта остеопороза

За откриването на болестта се прави медицинско изследванеизмерване на костната плътност.

 • Изследването не отнема много време, извършва се с апарат с ниско рентгеново облъчване и не причинява болка.
 • Прегледът на гръбначния стълб и бедрата могат да покажат евентуално счупване.
 • Рентгеновото изследване на другите кости обикновено не дава толкова точна информация за наличието на заболяването.

4. Превенция

И докато много фактори водят до появата на това заболяване, воденето на здравословен начин на живот би намалил риска от развитието му.

 • Важно е да сте уверите, че приемате необходимото за организма ви количество калций и витамин D включвайки в менюто си храни, богати на тези елементи.
 • Националната фондация по остеопороза (NOF) препоръчва приема на 1000 мг калций дневно за възрастни и 1200 мг дневно за жени над 50 години и мъже над 70 годишна възраст.
 • Трябва да ограничите консумацията си на солени и мазни храни, тъй като те затрудняват усвояването на калция.
 • Важно е да повишите приема си на магнезий, спомагащ запазването на костната плътност.
 • Ежедневната физическа активност е много полезна, тъй като укрепва костите и подобрява координацията и баланса.

Не пропускайте да прочетете и: 12 симптома на недостиг на витамин D

5. Лекарства предписвани при остеопороза

В момента се използват лекарства против намаляването на костната плътност, спомагащи избягването на сериозни проблеми като фрактури.

 • Сред тях са бисфосфонати, предотвратяващи загубата на костна плътност чрез деактивирането на действието на клетки познати като остеокласти, поемащи костното вещество.
 • Добавките с витамин D и калций са изключително полезни и препоръчвани, особено в случаите на нарушено храносмилане.
 • Терапията с естроген предотвратява и се бори с болестта в периода на менопаузата при жените.

6. Странични ефекти от терапията

Въпреки че лекарствата използвани за лечението на болестта остеопороза са ефикасни е важно да се знае, че в много случаи продължителната им употреба може да доведе до появата на странични ефекти. 

След най-често срещаните са:

 • Болка в мускулите и ставите
 • Увреждане на хранопровода
 • Киселини
 • Аритмия и прескачане на сърцето

От друга страна въпреки че споменатите по-горе лекарства могат да лекуват ефикасно остеопорозата, трябва да подчертаем, че имат „краен срок”, в който могат да бъдат приемани. Това означава, че след 3 годишен прием трябва да се анализира колко са помогнали и до какви странични ефекти са довели.

В някои случаи е важно да се преустанови приема на лекарствата за определено време, тъй като става опасен за организма.

Най-добрият начин за справяне с болестта остеопороза е превенцията и информираността за заболяването. Затова ако сте изложени на рисковите фактори е добре да посещавате лекар и периодично да си правите измерване на костната плътност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.