Какво представлява запечатването на зъбите и за какво се използва?

Ще ви разкажем в какво се състои запечатването на зъбите и защо се извършва. Разберете тук какво представлява тази стоматологична процедура.
Какво представлява запечатването на зъбите и за какво се използва?

Последна актуализация: 18 май, 2022

Запечатването на зъбите е превантивна мярка срещу кариес. Заедно с прилагането на флуор, това е проста процедура, извършвана от зъболекаря за намаляване на риска от появата на това заболяване.

Повърхностите на зъбите с неравности често не могат да бъдат достигнати с четката за зъби. Тъй като тези зони не могат да бъдат почистени адекватно, те задържат бактерии и остатъци от храна. Това увеличава риска от развитие на кариес в тези области.

Поставянето на силанти върху ямките, каналите и фисурите на зъбите действа като защитна бариера. Това намалява риска от кариес.

Прочетете, за да научите повече за зъбните уплътнители. Ще ви разкажем от какво се състоят, защо се използват и каква е процедурата.

Какво представлява запечатването на зъбите?

Както споменахме по-горе, зъбите имат неравности по повърхността си. Това е по-забележимо при току-що излезли зъби. Липсата на употреба прави фисурите, ямките и каналите на оклузалната повърхност дълбоки и трудни за почистване.

Запечатването на зъбите се състои в поставяне на тънко покритие от специален материал върху тези неправилни зони. Като запълва тези несъвършенства, намалява задържането на бактерии и остатъци от храна в зоната; благоприятства и почистването на зъбите.

Като цяло те се поставят върху дъвкателната повърхност на постоянните молари и премоларите. Това е зоната, където се развиват най-много кариеси в тези зъби. Въпреки това, в някои случаи процедурата може да се приложи в други области, където плаката се натрупва лесно, или върху временни зъби, ако рискът от кариес е много висок.

Процедурата е безболезнена, много бърза и удобна за пациента. И тъй като това е минимално инвазивна процедура, няма нужда от анестезия.

Има различни материали, които могат да се използват за запечатване. В повечето случаи се избират течни смоли, които се втвърдяват със специална светлина; те са прозрачни, бели или със същия цвят като зъба. Някои зъболекари обаче предпочитат да използват йономери на стъкловидното тяло.

Защо се извършва запечатване на зъби?

Запечатването на зъбите се извършва за предотвратяване на кариес, особено на тези, разположени върху оклузалните повърхности на задните постоянни зъби. Според изследвания, една година след запечатването на зъбите при деца, честотата на това заболяване на устната кухина намалява с 80%.

И според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), зъбните уплътнители намаляват появата на кариеси с 80% в продължение на 2 години. И продължават да го правят до 50% до 4 години.

Кариесът е една от най-честите патологии в света и може да засегне хора на всяка възраст. Това е деминерализация на емайла и дентина поради действието на киселините, произвеждани от бактериите в устата при метаболизиране на захарите в храната.

Зоните, където бактериите се натрупват и размножават, са най-податливи области на развитие на болестта. Зоните за дъвчене на кътниците, които имат груби части с дълбоки вдлъбнатини и фисури и където четката за зъби не може да достигне, са ясен пример.

Следователно, чрез поставяне на дентални силанти върху областите, които задържат бактерии, неправилната оклузална анатомия се променя. Материалът, с който са запълнени дълбоките зони, действа като защитна бариера и позволява почистване.

Зъбните уплътнители предотвратяват натрупването и оставането на остатъци от храна, бактериална плака и киселини, които предизвикват натрупване и оставане на кариеси върху зъбите. По този начин предотвратява развитието на кухини. И в резултат на това на пациента се спестяват дискомфорта, времето и парите, необходими за лечение.

Кариес.
Предотвратяването на кариес е основната причина за използването на силанти.

Кога се препоръчват зъбните уплътнители?

Само зъболекар може да препоръча зъбни уплътнители. Той ще реши дали тази превантивна мярка е необходима, в зависимост от риска на пациента от появата на кариес.

Той ще разгледа зъбната анатомия, системните заболявания и историята на кариеса, както и хранителните и хигиенните навици, които могат или не могат да предразположат пациента към появата на кариес. Използвайки тази информация, ще реши дали е добра идея да се извърши пломбирането или не и, ако е така, колко зъба трябва да бъдат запечатани.

По принцип се препоръчва да се запечатат постоянните кътници веднага след като израснат. А при пациенти с висок риск от кариес се включват и премоларите. Поради това е често използвана мярка при деца и юноши.

При пациенти, които имат лошо разположени или деформирани зъби, които благоприятстват натрупването на бактериална плака, също е препоръчително да се обмисли тази процедура. Също така е полезна превантивна мярка за деца с увреждания или подлежащи системни патологии.

Въпреки това, важно е да осъзнаете, че когато става въпрос за зъбни уплътнители, има някои условия, които трябва да бъдат изпълнени и те са както следва:

 • Силантите могат да се поставят само върху здрави зъби или зъби с кариес, който е започнал наскоро.
 • Зъбът, който ще бъде запечатан, трябва да е изникнал напълно, за да може да се лекува. В противен случай трябва да изчакате, докато приключи израстването и зъбът вече не е покрит от венеца.
 • Върху пломбите не се поставят уплътнители. Ако зъбът вече е фиксиран, тогава той няма да бъде запечатан.

Предимства на зъбните уплътнители

Предотвратяването на кариес е основното предимство на запечатването на зъбите. Но има и други предимства:

 • Могат да се използват при деца, юноши и възрастни: Най-често се прилагат по време на детството и юношеството, когато зъбите израснат. Но те могат да се прилагат и при възрастни, ако зъболекарят прецени това за подходящо.
 • Те помагат на всяка повърхност, която задържа бактериална плака: Въпреки че най-често се поставят върху ями, вдлъбнатини и фисури по повърхностите на моларите и премоларите, те могат да се използват при всеки зъбен дефект, който е труден за почистване.
 • Проста техника: Прилагането на уплътнителите изисква само за момент пациентът да остане с отворена уста. Не боли, не изисква анестезия, извършва се бързо и за един сеанс.
 • Прилагат се в ранна възраст: тъй като е процедура без анестезия, бърза, безболезнена и удобна, може да се използва веднага щом се появят зъбите. Това се случва на около 6-годишна възраст за първите и на 12-годишна възраст за вторите.
 • Те са естетични: Смолите, използвани за запечатване на зъбите, са прозрачни, бели или с цвят, подобен на зъба, така че остават незабелязани.

Как се извършва запечатването на зъбите?

Както вече ви казахме, техниката за поставяне на зъбни силанти е бърза, проста и удобна. След като зъболекарят реши да приложи тази превантивна мярка, той започва с почистване на зъбните повърхности със специална паста и въртящи се четки. След това ще изплакне зъбите с вода и ще ги изсуши.

Впоследствие ще трябва да кондиционира повърхността на зъба с кисел гел, който създава грапава повърхност с микроскопични пори, които благоприятстват адхезията на материала. Това вещество се оставя да действа няколко секунди, след което се измива и се изсушава.

След това зъболекарят ще постави течната смола върху дълбоките повърхности на зъбния елемент. Материалът ще дренира и запълва каналите, ямките и фисурите на зъба.

За да се втвърди материалът, той трябва да бъде светлинно втвърден. За да направите това, за няколко секунди се прилага специална халогенна светлина.

И след като се втвърди, захапката на пациента се тества. Това позволява на специалиста да провери дали оклузията е правилна и че няма смущения. Ако е необходимо, излишният материал се изпилява.

И така, само за едно посещение пломбата е готова и пациентът може да използва нормално своя защитен зъб (или зъби). Ще са необходими периодични прегледи, за да се провери дали уплътнителите са все още на място, в добро състояние или дали трябва да бъдат подновени.

Уплътнителите остават в устата за дълги периоди от време; някои могат да издържат между 5 и 10 години. Това обаче зависи от правилната техника на поставяне и последваща поддръжка.

Ако в даден момент пациентът почувства дискомфорт при захапване или че материалът е паднал, той ще трябва да посети зъболекаря. Възможно е да се повтори процедурата върху същия дентален елемент, за да бъде защитен.

Силанти за зъби.
Уплътнителите са идеални в детството и юношеството.

Поддръжка на уплътнител

Вече ви казахме, че след като зъбните уплътнители са нанесени, е препоръчително да ги проверявате периодично, за да знаете дали не са паднали или не са се износили. Посещенията при зъболекар на всеки 6 месеца ще гарантират, че всичко върви добре.

Също така е препоръчително лечението да се допълни с използването на флуориди. Този елемент укрепва зъбния емайл и по този начин предотвратява кариесите. Зъболекарят ще определи най-добрия начин за включване на минерала според нуждите на пациента.

Но за да поддържате тази превантивна мярка и да избегнете кариес, ще трябва да усвоите навици за грижа за устната кухина у дома. Правилното миене на зъбите, използването на паста за зъби с флуор, използването на конци за зъби и разнообразната и здравословна диета са от съществено значение за поддържане на оралното здраве.

Както ще видите днес, ако допълните запечатването на зъбите с обичайната грижа за устната кухина, тогава е възможно предотвратяването на кариес и ще се радвате на здрави зъби.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moreno Díaz, K. E., & Huilca Villagómez, M. S. (2019). Prevalencia de caries en los primeros molares permanentes en escolares de 6 a 12 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Reyes Romagosa, D. E., Baños Toirac, I. J., Sánchez Iturriaga, M. E., & Rodríguez Martínez, B. M. (2013). Caries dental aguda del primer molar permanente en niños de 12 años. Revista cubana de estomatología50(3), 292-301.
 • Sealants, R. B. (2018). Dental sealants Part 3: Which material? Efficiency and effectiveness. European journal of paediatric dentistry19, 247.
 • Kühnisch, J., Bedir, A., Lo, Y. F., Kessler, A., Lang, T., Mansmann, U., … & Hickel, R. (2020). Meta-analysis of the longevity of commonly used pit and fissure sealant materials. Dental Materials36(5), e158-e168.
 • Donna Fabre, M. G., Fernandez, A. L., & Peña, J. (2014). Evaluación de selladores de fosas y fisuras realizados con resina y con ionómeros vítreos. Revista de la Facultad de Odontología8(1).
 • Padrón, M. D. L. Á. G., Guzmán, M. S., Hernández, D., & González, E. (2002). Los Sellantes de Fosas y Fisuras: Una alternativa de tratamiento” Preventivo o Terapéutico” Revicion de la literatura. Acta odontológica venezolana40(2), 33-34.
 • Behroozian, A., Aghazadeh, Z., Sadrabad, Z. K., Aghazadeh, M., Alizadeh, V., Esmaili, Z., & Ashraf, M. P. (2021). Evaluation of the success rate of pit and fissure sealants on first molars, 12 months follow‐up study. International Journal of Dental Hygiene.
 • Mondragón Rivas, D. Y. (2021). Estado de los sellantes de fosas y fisuras colocados en piezas dentales de pacientes atendidos en la clínica de odontopediatría II UNAN-León en el periodo del II semestre 2019 (Doctoral dissertation).
 • Cvikl, B., Moritz, A., & Bekes, K. (2018). Pit and fissure sealants—a comprehensive review. Dentistry journal6(2), 18.
 • Naaman, R., El-Housseiny, A. A., & Alamoudi, N. (2017). The use of pit and fissure sealants—A literature review. Dentistry journal5(4), 34.
 • Plaza Vera, D. V. (2011). SELLADORES DE FOSAS Y FISURAS (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.