Какво представлява хипнораждането и какви са възможните ползи?

Хипнораждането е терапия, която стана модерна поради факта, че се използва от редица известни личности. Освен популярността си, изглежда е добър вариант за намаляване на дискомфорта и усложненията по време на раждане.
Какво представлява хипнораждането и какви са възможните ползи?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 06 септември, 2022

Хипнораждането е терапия, която се стреми да посрещнете раждането с повече увереност и, следователно, да изпитате по-малко болка и дискомфорт по време на процеса. Използва различни техники на съзнателна хипноза, за да постигне тази цел.

Целта е майката да се наслади на процеса на раждане. Тя се стреми да увеличи силата на ума над тялото, така че да е възможно да изживеете раждането с положителни чувства.

Този тип терапия се появява през 40-те години на миналия век, но става популярен в Съединените щати през 80-те години. Създаден е като алтернатива на болезненото или травматично раждане. Хипнораждането се основава на основни техники за дишане и медитация.

Страх от раждане

Повечето жени имат известна степен на страх от раждането. Това е така, защото през цялата история акцентът е бил поставян върху физическата болка и дискомфорт, изпитвани по време на раждането. Религиите, филмите и литературата засилват тази нагласа.

Традиционно раждането се свързва с болка и страдание. Контракциите, които възникват по време на раждане, обикновено се наричат родилни болки. Това само по себе си обуславя преживяването.

Страхът активира симпатиковата система и задейства предупредителен механизъм, който подготвя тялото за битка. Това води до намаляване на притока на кръв и кислород към матката. Когато това се случи, контракциите са по-малко ефективни и има по-силно усещане за болка.

Страхът също така намалява производството на хормона окситоцин, който влияе върху контракциите. Като цяло това води до повишено напрежение в тялото, което от своя страна засилва болката.

Страхът е фактор, който пречи на раждането.

раждаща жена
Контракциите са свързани с болезнено и неприятно преживяване в популярната култура.

Какво представлява хипнораждането?

Хипнораждането е терапия за подготовка за раждане, насочена към замяна на страховете с увереност и спокойствие. Тя се стреми да доведе майката до състояние на релаксация, в което тя може да изгради положителна визия за акта на раждане.

Този тип терапия се основава на идеята, че неразположенията по време на раждането са резултат от страха, безпокойството и напрежението, с които се приема това преживяване. През 1942 г. британският акушер Грантли Дик-Рийд публикува книга, наречена „ Безболезнено раждане “, която се счита за пионер по темата.

Дик-Рийд предлага теорията за синдрома на страх-напрежение-болка, свързан с раждането. По-късно, през 1989 г., хипнотерапевтът Мари Монган доразвива темата и въвежда нови данни и техники. Ето как тази перспектива отново придобива значение.

Много известни личности са използвали тази терапия. Раждането чрез хипноза беше използвано от херцогинята на Кеймбридж, Кейт Мидълтън, за да роди първото си дете. Други известни личности също са използвали този метод, поради което той стана толкова популярен.

Функции и инструменти за хипнораждането

Хипнораждането се основава на идеята, че за раждането е необходима атмосфера на спокойствие. Това позволява на мускулите да се отпуснат.

Когато се достигне това състояние, производството на хормони на стреса, които увеличават болката по време на контракции, намалява. Вместо това има повече ендорфини, улесняващи процеса.

Когато майката отделя повече окситоцин, разширяването става плавно и естествено. Ако има адреналин, мускулите се свиват и процесът е по-труден.

Целият подготвителен процес трябва да бъде проследен от майката и бащата. Обикновено се случва през третия триместър.

Хипнораждането включва етап с много подробна информация за процеса на раждане. Целта е майката да разбере какво се случва с тялото й, да идентифицира евентуални усложнения и да знае какво да прави, ако възникнат.

Има и обучение по техники за релаксация и медитация. Отрицателните идеи за раждането също се разглеждат.

Техники

Хипнораждането се стреми да накара майката да осъзнае напълно всичко, което се случва с нея в момента на раждането.

За да се постигне това, се прилагат следните техники:

  • Дълбока релаксация се постига чрез техники за релаксация и самохипноза. Тя се стреми да свърже отново майката с естественото преживяване на раждането.
  • Дихателни техники: Те са основни и се стремят да оксигенират тялото адекватно, така че това да допринесе за мускулна релаксация и намаляване на болката.
  • Насочвана визуализация: Това се състои в елиминиране на негативните конотации, свързани с раждането, и замяната им с по-естествена и положителна перспектива.
  • Концентрация и осъзнатост: От предоставената информация се очаква майката да осъзнае всичко, което се случва с нея и да поеме контрол върху това, което се случва с нейното тяло.
хипно раждане
Подготовката за хипнораждане започва преди решителния момент. По принцип това се случва през третия триместър.

Наистина ли е ефективно?

Световната здравна организация (СЗО) не е одобрила хипнораждането като такова, но казва, че техниките за релаксация, дишане и медитация помагат за намаляване на болката по време на процеса. Също така е отбелязано, че нефармакологичните процедури за облекчаване на болката предлагат много предимства.

Проучване за хипнораждането, публикувано през 2022 г., установи, че жените, които са получили този вид терапия, са имали по-удовлетворяващо преживяване при раждането, отнемало е по-малко време и са изпитвали по-малко болка. Има и други подобни, но изолирани проучвания.

В този смисъл статия, публикувана в British Journal of Anesthesia, показва, че все още няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че хипнораждането е ефективен метод. Тя не отрича неговата ефективност, но препоръчва допълнителни изследвания.

Трябва ли да опитате хипнораждане?

Всички индикации сочат, че хипнораждането не гарантира безболезнено раждане, но прави процеса много по-лесен и намалява дискомфорта в значителна степен. Терапиите, които използват техники за релаксация и дишане, често са полезни при различни обстоятелства. Хипнораждането обаче не е единствената терапия за подготовка за раждане. Има и други методи, като методите на Lamaze и Bradley, които също са много добри.

Една майка разполага с различни възможности да направи процеса на раждане по-приятен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buran, G., & Aksu, H. (2022). Effect of Hypnobirthing Training on Fear, Pain, Satisfaction Related to Birth, and Birth Outcomes: A Randomized Controlled Trial. Clinical Nursing Research, 10547738211073394.
  • Cyna, A. M., McAuliffe, G. L., & Andrew, M. I. (2004). Hypnosis for pain relief in labour and childbirth: a systematic review. British Journal of Anaesthesia, 93(4), 505-511.
  • Coppola Laborem, D., García Jiménez, J., & Jesús Ojeda, V. V. D. (2021). Satisfacción de las gestantes según los diferentes métodos de analgesia en partos vaginales.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.