Кошмари след раждане: кои са най-честите?

Следродилните кошмари са много чести. Те могат да се дължат на липса на почивка или хормонален дисбаланс. Научете всичко за тях тук.
Кошмари след раждане: кои са най-честите?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Следродилните кошмари са по-чести, отколкото си мислите, според някои проучвания. Тези сънища могат да бъдат доста обезпокоителни, тъй като често са свързани с новороденото.

В повечето случаи съдържанието на тези кошмари е свързано със ситуации, в които бебето е в опасност, изчезва или пада от леглото. Това генерира не малко безпокойство у майките.

Твърди се, че те са продукт на комбинация от фактори, сред които са хормонален дисбаланс, както и липсата на почивка или промените в графика появяващи се с раждането на бебето.

Прочетете и разберете кои са най-честите кошмари в следродилния период и какво може да се направи, за да се справите с тях.

Защо се появяват следродилни кошмари?

Кошмарите се описват като вид парасомния, която се появява в края на цикъла на съня. По време на кошмари в съзнанието ни проблясват образи, които са едновременно тревожни и много ярки.

Следователно преживяването е смущаващо. Понякога дори кошмарите са придружени от писъци, насилствени движения, изпотяване или плач. В резултат на това човекът често се събужда много стреснат, с признаци на нервна възбуда.

Но кошмарите в следродилния период са доста често срещани. Според едно проучване повече от 90% от жените са склонни да сънуват този тип сънища близо до или след раждане.

По-специално, повечето от интервюираните жени (около 75%) в гореспоменатото изследване съобщават, че съдържанието на тези сънища е свързано със ситуации, в които техните бебета са в опасност, което им причинява страдание или безпокойство, когато се събуждат.

Следродилните кошмари могат да възникнат като естествена емоционална реакция към новата отговорност да бъдеш майка. Поради това има очаквания и страхове да направите грешка и да направите нещо, което може да бъде вредно за бебето.

В допълнение, заслужава да се отбележи, че промените настъпват и с идването на майчинството. Една от тях е свързана с нарушаването на режима на сън, така че не е възможно да се постигне качествен сън.

На трето място, друг фактор, който допринася за появата на кошмари в следродилния период, е промяната в нивата на хормоните. Това се случва не само по време на бременност, но и след раждане.

Бебетата генерират промяна в рутините, която усложнява останалите майки. Това насърчава появата на кошмари.

Кои са най-честите кошмари в следродилния период?

Сред най-честите кошмари в следродилния период са тези, при които бебето е в опасна ситуация, която майката не може да контролира. Нека обаче разгледаме по-отблизо някои от най-често срещаните кошмарни сценарии.

1. Следродилни кошмари: Бебето пада от леглото

Да сънувате, че новороденото пада от леглото е често явление, когато майката спи с детето. Това е ситуация, за която все още има много дискусии, дали е нещо положително или отрицателно.

Този тип сън обаче може да се случи и когато майката е кърмила и заспива, поради натрупана умора.

2. Бебето е изгубено

В този кошмар майката сънува, че детето плаче, но не може да го намери. Случва се дори, че в съня бебето е в леглото и майката го търси между чаршафите, без да може да го намери.

3. Бебето е отвлечено

В друг от честите следродилни кошмари, подобен на предишния, детето се губи на публично място, защото някой го е взел. Вариант на същия сън е, че някой е взел новороденото от креватчето, което е празно, когато майката идва да види.

4. Забравено бебе

Притеснителен като предишните е и следродилният кошмар, в който майката сънува, че небрежно е забравила някъде бебето. По този начин към ужаса от неоткриването на детето се добавя и вината, че е отговорна за случилото се такова нещо. Това обикновено е отражение на страха, който всяка жена изпитва от това да се случи в действителност.

5. Други често срещани следродилни кошмари

В допълнение към споменатите по-горе, други тревожни сънища на наскоро родили жени, включват следното:

  • Бебето пада и си удря главата.
  • Детето плаче безутешно без известна причина.
  • Невидима и непосредствена опасност (може би животно) дебне бебето.
  • Новороденото плаче от глад, но няма с какво да го нахрани.

Какво да правим с кошмарите след раждането

Тези кошмари, когато се добавят към лошото качество на съня, могат да повлияят на цялостното благополучие на майката, както и на отношенията й с бебето и вниманието, което трябва да обърне, за да се грижи за него. Ако случаят е такъв, има някои неща, които могат и трябва да се направят, за да се преодолее тази ситуация по най-добрия възможен начин.

От една страна, не пречи да поискате или приемете помощ, ако ситуацията с грижите за бебето е сложна. Това може да се случи както при нови майки, поради липса на опит, така и при тези, които имат други малки деца, за които да се грижат.

Каквото и да е положението, ние се нуждаем от качествен нощен сън. И въпреки че току-що родилата майка смята, че трябва да прекарва цялото си време в гледане на бебето си, това не е съвсем вярно.

Каквото и да е необходимо, трябва да намерите време, за да си починете правилно. Това ще помогне да се сведе до минимум появата на следродилни кошмари.

Ако имате партньор, трябва да вярвате, че някой може да ви помогне да се грижите за бебето. Същото важи и за член на семейството, с когото живеете. Това ще ви позволи да установите добри връзки между новороденото и хората около вас.

И накрая, трябва да намалите нивата на стрес и тревожност относно грижите за бебето. Това не означава да се стига до крайност на пренебрегване. Въпреки това, грижата и тревожността не са синоними, нито пък последното е необходимо за постигане на първото.

Умора и майчинство
Възможността да делегирате определени грижи за бебето и други домакински задължения на други е здравословно и необходимо.

Кошмари след раждане: Кога да отидем на лекар

Освен че се събужда в състояние, което смесва объркване с тревожност, най-често срещаното е, че майката изпитва по-голямо желание да защити детето си. Важно е обаче да се отбележи, че тези кошмари нямат истинско значение и могат да бъдат съвсем нормални. Сънищата са сънища, както веднъж каза Калдерон де ла Барка.

Въпреки това, ако човек чувства, че тези сънища са много чести или тревожни, е необходимо да поговорите с хората около вас и да кажете какво чувствате и да идентифицирате какво наистина ви тревожи.

Освен това, ако тревожните сънища са придружени от обезсърчение, апатия, тъга или натрапчиви мисли, това може да е следродилна депресия. Може също да е възможна индикация за избухване на тревожност или проява на психоза.

Във всеки случай това трябва да се определи от професионален специалист по поведение. Ето защо, в ситуации, в които животът на майката и отношенията, които тя има с детето си, биват застрашени, е добре да се подложите на терапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García Vega M,  Muñoz Gálligo E,  Mingote Adán J, et al. El estrés, uno de los principales factores psicosociales predisponentes en el desarrollo de la depresión puerperal. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace. 2012; 103: 65-71.
  • Guerra Rivas G. Depresión postparto y su influencia en el núcleo familiar. Babahoyo, Ecuador: Universidad Técnica de Babahoyo, 2020.
  • Nielsen T, Paquette T. Dream-associated behaviors affecting pregnant and postpartum women. Sleep; 2007; 30(9): 1162–1169.
  • Oviedo Lugo G, Mondragón V. Trastornos afectivos posparto. Universitas Médica. 2006; 47(2): 131-140.
  • Sánchez Montoya J, Palacios Alzaga G. Matronas Prof. Trastorno de estrés postraumático en el embarazo, parto y posparto. 2007; 8 (1): 12-19.
  • Wills L, Garcia J. Parasomnias. CNS Drugs. 2002; 16: 803-810.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.