Чаят от мента: за какво се използва, противопоказания и приготвяне

Чаят от мента е една от най-широко използваните напитки за успокояване на храносмилателен дискомфорт и различни видове болки. Знаете ли как да го приготвите? Разберете!
Чаят от мента: за какво се използва, противопоказания и приготвяне

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чаят от мента е напитка, приготвена от листата на Mentha spicata, един от различните видове мента. В традиционната медицина това е добре известно средство за подобряване на храносмилането, тъй като приемът му се свързва с облекчаване на гадене, лошо храносмилане, киселини и подуване на корема. В допълнение към това му се приписват и други интересни ползи.

Както е посочено в преглед, споделен в Journal of Ethnopharmacology, растението и неговите екстракти имат антимикробен, хепатопротективен, антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал. По-специално, това е свързано със съдържанието му на фенолни киселини, флавоноиди и лигнани. Искате ли да научите повече по темата?

За какво се използва чаят от мента?

В традиционната медицина чаят от мента се използва от древни времена като добавка за насърчаване на физическото и психическото благосъстояние. И въпреки че не е средство от първи избор срещу болести, приемът му е полезен, когато става въпрос за успокояване на някои симптоми. Нека да разгледаме подробно основните му приложения.

Чаят от мента и храносмилателното здраве

Както споменахме, едно от основните приложения на ментовия чай е свързано със здравето на храносмилателната система. По-точно, напитката помага за подобряване на храносмилането и намаляване на симптоми като гадене, повръщане и газове.

Едно от основните му съединения, R(-)-карвон, е свързано с тези ефекти. Според проучване, споделено във Fitoterapia, това вещество инхибира мускулните контракции на храносмилателния тракт и в резултат на това упражнява спазмолитичен ефект.

Други изследвания обаче показват, че растението има антипаразитни, антимикробни и противовъзпалителни качества, които също допринасят за предотвратяване на стомашно-чревни разстройства.

Човек, който повръща.
Чаят от мента намира най-големи приложения при храносмилателни неразположения.

Източник на антиоксиданти

Консумацията на антиоксиданти играе важна роля в превенцията на увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. От своя страна това е свързано с превенцията на хроничните заболявания и преждевременното стареене. Знаете ли, че ментовият чай е източник на антиоксиданти?

Както е описано подробно в статия в списание Molecules, той съдържа розмаринова киселина, флавони и флаванони (лимонен и ментол). Всъщност това е отличен източник на витамин С, тъй като всяка порция от 11 грама осигурява около 2% от препоръчителния дневен прием на това хранително вещество.

Чаят от мента и хормоналният баланс

Докато хормоналните нарушения трябва да се лекуват от лекар или гинеколог, консумацията на чай от мента може да бъде добро допълнение. Проучване, публикувано във Phytotherapy Research, свързва приема на тази напитка с антиандрогенни ефекти.

Освен това всичко сочи към факта, че той стимулира освобождаването на лутеинизиращия хормон (LH), фоликулостимулиращия хормон (FSH) и естрадиол, необходими за процеса на овулация. Подобни резултати са открити в друго изследване, което свързва приема на този чай с ползи при пациенти със синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Памет

Вещества, съдържащи се в ментовия чай, като карнозна киселина или розмаринова киселина, са свързани с благоприятни ефекти върху ученето и паметта. Това е подробно описано в проучване, споделено в Physiology & Behavior , което също установява, че тези антиоксиданти предпазват мозъка от оксидативен стрес.

Бактериални инфекции

Обичайно е да намерите продукти за грижа за устната кухина, съдържащи мента. Причината? Не само освежава дъха, но има и антибактериални свойства, които поддържат здрави зъбите и венците. Въпреки това, чаят често се използва като средство за изплакване, за да допълни навиците за почистване на устната кухина.

От друга страна, той се използва за дезинфекция на храна, тъй като доказателствата сочат, че помага в борбата с бактериите, които причиняват хранително отравяне, като E. coli и Listeria.

Контролиране на нивата на глюкозата

Чаят от мента е напитка, която е подходяща за хора с диабет. Въпреки че са необходими повече проучвания за неговите свойства, засега доказателствата сочат, че той помага за контролиране на високите нива на кръвната захар.

Облекчаване на стреса

Пиенето на чай от мента може да предизвика релаксация по време на стресови моменти. При изследвания върху животни, екстрактите от мента показват положителни ефекти за намаляване на тревожността и проблемите със съня.

Смята се, че съдържанието на ментол в него взаимодейства с GABA рецепторите в мозъка, намалявайки нервната активност.

Чаят от мента и болката при артрит

Аналгетичните свойства на ментовия чай се използват като адювант за намаляване на болката, причинена от артрит. В тази връзка, проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, съобщава, че пиенето на мента два пъти на ден намалява сковаността, физическото увреждане и болката при пациенти с артрит на коляното.

Кръвно налягане

(-)-карвонът, присъстващ в ментата, е свързан с понижаване на високо кръвно налягане. Дори се казва, че има по-голяма способност да намалява контракциите на кръвоносните съдове от лекарството верапамил. Засега са необходими повече доказателства.

Противопоказания и възможни странични ефекти на чая от мента

Чаят от мента обикновено се понася добре от повечето здрави възрастни. Консумацията му обаче трябва да бъде умерена и точна.

Има обаче случаи, при които приемът му е противопоказан:

  • Бременност и кърмене
  • Бъбречни заболявания
  • Чернодробни патологии
  • Деца под 5 години
  • Пациенти с анамнеза за алергия към мента
  • Хора, подложени на лечение с лекарства за черния дроб или седативни лекарства
Чай от мента.
Ментата може да се отглежда у дома, за да разполагате с листата на растението по всяко време.

Как се приготвя чай от мента?

Приготвянето на този чай е съвсем просто. Може да се направи с подготвени торбички или с листа.

По принцип е добре да се консумират 2 или 3 чаши на ден.

Съставки

  • 500 милилитра вода
  • 30 грама (1,2 унции) листа от мента

Инструкции

  1. За да започнете, оставете водата да заври. След като заври, свалете от огъня и добавете листата мента.
  2. Покрийте напитката и я оставете да се запари за около 10 минути.
  3. След това прецедете през цедка и консумирайте.

Чаят от мента – какво трябва да запомните?

Чаят, приготвен с листа от мента, може да се използва като допълнение към храната. Това е нискокалорична напитка, която насърчава храносмилането и облекчава определени заболявания.

Въпреки това, не трябва да бъде първи избор на лечение. В случай на здравословни проблеми, първо трябва да се консултирате с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Akdoğan M, Tamer M. N, et al. (2007). Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytotherapy Research. 21 (5): 444-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17310494/
  • Babaeian M, Naseri M. (2015). Herbal remedies for functional dyspepsia and tradicional iranian medicine. Iranian Red Crescent Medical Journal. 17 (11): e20741. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
  • Bayani, M., Ahmadi-Hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2017). Study of Hypoglycemic, Hypocholesterolemic and Antioxidant Activities of Iranian Mentha Spicata Leaves Aqueous Extract in Diabetic Rats. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR16(Suppl), 75–82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963648/
  • Caro D. C, Rivera D. E, et al. (2018). Pharmacological Evaluation of Mentha spicata L. and Plantago major L, Medicinal Plants Used to Treat Anxiety and Insomnia in Colombian Caribbean Coast. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 7; 2018:5921514. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30158996/
  • Connelly A. E, Tucker A. J, et al. (2014). High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. Journal of Medicinal Food. 17 (12): 1361-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25058311/
  • Farid O, El Haidani A, et al. (2018). Antidiabetic Effect of Spearmint in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Endocrine Metabolic & Immune Disorder Drug Targets. 18 (6): 581-589. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769013/
  • Farr S. A, Niehoff M. L, et al. (2016). Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiological Behaviour. 165: 328-38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527000/
  • Hanafy, D. M., Burrows, G. E., Prenzler, P. D., & Hill, R. A. (2020). Potential Role of Phenolic Extracts of Mentha in Managing Oxidative Stress and Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(7), 631. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402171/
  • Herrlinger, K. A., Nieman, K. M., Sanoshy, K. D., Fonseca, B. A., Lasrado, J. A., Schild, A. L., Maki, K. C., Wesnes, K. A., & Ceddia, M. A. (2018). Spearmint Extract Improves Working Memory in Men and Women with Age-Associated Memory Impairment. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(1), 37–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779242/
  • Kennedy, D., Okello, E., Chazot, P., Howes, M. J., Ohiomokhare, S., Jackson, P., … & Wightman, E. (2018). Volatile terpenes and brain function: investigation of the cognitive and mood effects of Mentha× Piperita L. essential oil with in vitro properties relevant to central nervous system function. Nutrients10(8), 1029. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1029
  • Mahboubi M. (2021). Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11 (2): 75-81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7936090/
  • Medline Plus. (2022). Spearmint. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 21 de febrero de 2023. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/845.html#Safety
  • Pytko-Polonczyk J, Stawarz-Janeczek M, et al. (2021). Antioxidant-rich natural raw materials in the prevention and treatment of selected oral cavity and periodontal diseases. Antioxidants. 10 (11): 1848. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8614929/
  • Sadeghi Ataabadi, M., Alaee, S., Bagheri, M. J., & Bahmanpoor, S. (2017). Role of Essential Oil of Mentha Spicata (Spearmint) in Addressing Reverse Hormonal and Folliculogenesis Disturbances in a Polycystic Ovarian Syndrome in a Rat Model. Advanced pharmaceutical bulletin7(4), 651–654. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/
  • Shahbazi Y. (2015). Chemical Composition and In Vitro Antibacterial Activity of Mentha spicata essential oil against common food-borne pathogenic bacteria. Journal of Pathogens. 2015: 2015:916305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26351584/
  • Souza F. V, da Rocha M. B, et al. (2013). (-)-Carvone: antispasmodic effect and mode of action. Fitoterapia. 85 : 20-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23103297/
  • Watt E. E, Betts B. A, et al. (2008). Menthol shares general anesthetic activity and sites of action on the GABA(A) receptor with the intravenous agent, propofol. European Journal of Pharmacology. 590 (1-3): 120-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18593637/
  • Wu Z, Tan B, et al. (2019). Chemical composition and antioxidant properties of essential oils from peppermint, native spearmint and scotch spearmint. Antioxidants. 24 (15): 2825. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696458/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.