Кислородната терапия: какво представлява и за какво служи?

Кислородната терапия се назначава за лечение на хронична дихателна недостатъчност. Но през последните години тя намира широко приложение и в сферата на козметиката.
Кислородната терапия: какво представлява и за какво служи?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Кислородната терапия се състои в назначаването на кислород във висока концентрация. Целта й е лечението на хипоксия или недостиг на кислород в кръвта или тъканите. Обикновено специалистите я назначават за лечението на хронична дихателна недостатъчност. Но през последните години тази терапия успешно се използва и в сферата на козметиката.

Какво представлява кислородната терапия?

Кислородната терапия спомага осигуряването на тъканите с кислород. По този начин се увеличава максимално и възможността за пренос на хемоглобин. Тази терапия се използва и в лечението на определени болести като хроничен бронхит и ХОББ. Освен това е добро решение при хиповентилация при затлъстяване и в случаите на тежка астма.

Днес тази терапия се използва и за естетически цели, най-вече за суха, мазна, уморена или старееща кожа. Терапията показва добри резултати и в борбата с тъмните кръгове и кожните несъвършенства. От друга страна в света на козметиката, кислородът осигурява на кожата необходимата й хидратация. Стимулира образуването на колаген и подмладява кожата. Но, за да разберете повече по въпроса, трябва да имате малко информация за самата кислородна терапия.

Видове

Използването на кислородната терапия е важен фактор в лечението на дихателна недостатъчност, при която медицинските специалисти назначават използването на кислород. Най-често срещаните видове кислородна терапия са:

Нормобарна кислородна терапия

Нормобарната кислородна терапия осигурява кислород с различна концентрация. Обикновено концентрацията на кислорода е между 21 и 100%. Най-често използваните варианти за прилагането на този вид терапия са назалните катетри или маски.

Хипербарна кислородна терапия

При този вид кислородна терапия се осигурява 100% кислород. При хипербарната кислородна терапия, пациентът се намира в камера под налягане. Използва се шлем или маска.

Целта на тази терапия е да се повиши доставката на кислород до тъканите чрез хемоглобина. Когато в тялото навлезе много кислород, налягането в алвеолите се повишава, което води до насищане с кислород. По този начин се повишава налягането на кислорода в алвеолите и се понижава дихателната и сърдечната дейност. В резултат на това организмът може да поддържа постоянно налягането на кислорода.

Възможни усложнения

Както при всяко едно лечение и при кислородната терапия могат да се появят усложнения. Обикновено са резултат на неадекватна концентрация на кислорода.  Но освен това могат да се дължат и на по-дългото от необходимото време на терапията.

Симптомите биха могли да включват:

  • Трахеит и бронхит.
  • Нарушен мукоцилиарен клирънс.
  • Остро увреждане на белия дроб.
  • Бронхопулмонарна дисплация.

В резултат на вдишването на студената и суха комбинация от газове, пациентът може да се оплаква от изсушаване на лигавиците и сълзене на очите. Болният може да страда и от нарушен мукоцилиарен транспорт, задържане на храчки и повишена гъстота на храчките.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 ефикасни лечебни средства против бронхит

Начини за изпълнение на кислородната терапия

Когато пациентите дишат спонтанно, терапията може да бъде прилагана с назални катетри или маски за лице. Някои от използваните маски са:

  • Маска вентури. Маската вентури поддържа кислород с точно определена концентрация. По време на терапията пациентът не може да се храни или да говори. Болният може да усеща силна топлина или да се оплаква от дразнене на кожата.
  • Обикновена маска за лице. Устройство от мека пластмаса покриващо устата и носа. Маската е с латерални отвори позволяващи отделянето на издишания въздух. Трябва да бъде поставена правилно с помощта на ластик за закрепване, за да се предотврати изтичане.

Друг начин за прилагане е чрез системата с нисък дебит. Тази система е подходяща за хората, които се нуждаят от минимално количество кислород. Използват се и системата с висок дебит и хипербаровата камера. Пациентите, които не могат да дишат самостоятелно се лекуват с механична вентилация.

Заключение

Въпреки че тази терапия винаги се назначава от лекар, важно е да запомните, че тя не се използва единствено за справяне със здравословни проблеми. Днес тя е широко използвана и в сферата на козметичните процедури.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ortega Ruiz, F., Díaz Lobato, S., Galdiz Iturri, J. B., García Rio, F., Güell Rous, R., Morante Velez, F., … Tàrrega Camarasa, J. (2014). Oxigenoterapia continua domiciliaria. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2013.11.025

  • Desola, J. (2009). Indicaciones actuales de la oxigenoterapia hiperbárica. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(09)72308-4

  • Donaire, E. C. V. J. G. (2014). Sistemas de oxigenoterapia. Manual Separ De Procedimientos.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.