Какво представлява емоционалната алергия и как се лекува?

Всички сме чували за алергиите към физически вещества, но какво представлява емоционалната алергия?
Какво представлява емоционалната алергия и как се лекува?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 18 февруари, 2023

В определени случаи криза на тревожност или ситуация на силен стрес може да провокира появата на емоционалната алергия. Проявяват се респираторни или кожни симптоми, като зачервяване.

Тези признаци, както и лечението, което трябва да се приложи, могат да бъдат подобни на тези, предложени за нормална алергична реакция. Въпреки това може да са необходими други интервенции, като психологическа терапия. Прочетете, за да научите повече за емоционалната алергия.

Алергии и алергични реакции

Алергията е състояние на свръхчувствителност, при което се генерират различни реакции поради контакт с определени елементи, наречени алергени. Има няколко вида алергии:

 • Респираторни реакции, причинени от вдишване на химикали, както и алергия към акари, животни, цветен прашец или гъбични спори.
 • Хранителните алергии се предизвикват при чувствителни хора от поглъщането на определени съставки (млечни продукти, миди, соя, фъстъци и др.).
 • Реакции, дължащи се на контакт с предмети или вещества, причиняващи дерматит. Това може да се случи с ръжда, цимент и бензин, наред с други.
 • Кожни реакции и други, причинени от ухапвания от насекоми и паякообразни.
 • Алергия към лекарства или съединения, съдържащи се в тях.

Когато чувствителният човек влезе в контакт с веществото или елемента (алерген), протича сложна последователност от събития, която започва с активирането на лимфоцитите и завършва с освобождаването на хистамин. Въпреки че трябва да се отбележи, че хистаминът не е единственото вещество, което се секретира.

Алергия върху кожата.
Копривната треска е често срещана дермална форма на алергия.

Причини за алергии

Алергичните реакции възникват поради комбинацията от експозиция на алерген плюс чувствителност към алерген. Въпросът обаче е защо някои хора са чувствителни, а други не.

Има няколко обяснения за това. Например, смята се, че е налице генетичен фактор, тъй като алергиите са по-чести при тези, които имат член на семейството с чувствителност към определен алерген.

Също така се твърди, че човек не се ражда с алергия, но я развива в даден момент. В този ред на идеи има фактори на околната среда, които заедно с генетичната предразположеност увеличават риска. Сред тях са следните:

 • Замърсяване на околната среда
 • Излагане на тютюнев дим
 • Социално-икономически фактори (по-голяма пренаселеност)
 • Наличие на прах в околната среда
 • Климатични фактори (по-висока влажност, например)
 • Диета: консумация на преработени храни, изкуствени оцветители и други

Симптомите на емоционалната алергия

Към тези гореспоменати фактори трябва да добавим емоционалния аспект, отнасящ се до начина, по който човекът се изправя пред обстоятелствата и проблемите. По този начин тревожността, стресът и други емоционални смущения могат да повлияят на появата и развитието на алергии, според изследване (на испански).

Емоционалната алергия може да се определи като състояние, при което при определени негативни емоции имунната система генерира реакция в тялото, подобна на тази, която би възникнала поради наличието на алерген.

Симптомите на емоционалната алергия се проявяват главно в кожата, но не изключително. Те са подобни на уртикарията:

 • Сърбеж
 • Обриви
 • Червени петна

Тези симптоми могат да варират при различните пациенти. От своя страна те ще зависят от други фактори, като възраст и интензивност на емоциите.

Защо възниква емоционалната алергия?

Емоционалният стрес може да повлияе на нервната и имунната система. Смята се, че при тези обстоятелства се увеличава освобождаването на кортизол, както и производството на катехоламини, които причиняват възпалителната реакция.

Предлагат се няколко обяснения за това. Например, от гледна точка на био-невроемоцията, се смята, че болестта е адаптивен механизъм, проявяващ се при определени фактори. Тогава алергията се разбира като съпротива на тялото срещу аспект от миналия живот, който не ни харесва или с който не искаме да се изправим. Всъщност дори се смята, че всеки алерген има свързана символика:

 • Мляко: Майка
 • Зърнени култури: Семейство
 • Прашец: Емоции

По същия начин се твърди, че в определен момент в миналото вероятно е настъпил емоционален шок, по време на който несъзнаваното е било открило нещо или някого като потенциален агресор, свързвайки го с настоящ елемент. След това този елемент се превръща в алерген.

От своя страна натуропатията обяснява, че алергените не са такива, а че алергиите се дължат на дисбаланс на имунната ни система, причинен от нездравословен начин на живот. Това варира от консумацията на трансгенни продукти до прекомерната хигиена и излагането на химикали в почистващите продукти, както и нашия начин на живот и действие.

Лечение на емоционални алергии

Лечението на емоционалната алергия може да бъде подобно на това на други видове реакции. В този смисъл се предписва употребата на антиалергични (антихистамини) и локални продукти, включително кортикостероиди за кожни симптоми.

Ако симптомите продължават, освен преглед при дерматолог, се препоръчва да посетите психолог или друг специалист по психично здраве. Могат да бъдат предписани и лекарства за стрес и тревожност.

От друга страна, споменават се някои алтернативни лечения, които могат да бъдат ефективни за намаляване на симптомите, свързани с алергията. В едно проучване е установено, че естествените продукти Cinnamomum zeylanicum, Malpighia glabra и Bidens pilosa имат антиалергични свойства и могат да бъдат толкова ефективни, колкото лоратадин.

Акупунктурата също се счита за опция. Изследванията по темата показват, че тази техника е ефективна при симптоматично лечение на персистиращ алергичен ринит.

И тези, и други природни лечения могат да се използват в случай на емоционална алергия, стига да не заместват медицинския подход.

Емоционалната алергия.
Състоянията на тревожност и стрес могат да бъдат изразени в тялото. Например със симптоми, подобни на уртикария.

Определете алергията преди да започнете лечението

Лечението на всяко състояние изисква адекватна диагноза. В случай на емоционални алергии трябва да сте сигурни, че коренът на проблема се крие в стрес или тревожно състояние, а не в алерген.

Следователно, тестването се счита за необходимо, за да се определи към кои вещества може да е чувствително лицето – или дали всъщност емоционалният фактор е преобладаващият.

Във всеки случай медицинският специалист трябва да постави диагнозата и да предпише лечението. И накрая, струва си да запомните, че в този и във всички случаи, в които изпитваме някакви симптоми, никога не трябва да се самолекуваме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
 • García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
 • Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
 • Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
 • Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
 • Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J.  La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
 • Xue C, An X, Cheung  T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.