Какво означава да имате плътни гърди?

Ранното диагностициране на плътните гърди може да помогне за предотвратяване на сериозни заболявания.
Какво означава да имате плътни гърди?
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 29 март, 2022

Тук, в Здраве и красота, често говорим за важността на редовните гинекологични прегледи. Една от целите на тези диагностични тестове е да се идентифицират така наречените “плътни гърди”.

Какво имаме предвид под този термин? Е, плътните гърди съдържат по-малко мастна тъкан и повече нормална тъкан.

Нека първо уточним, че наличието на плътни гърди не означава, че определено имате тумор. Но ни предупреждава за необходимостта от по-редовни прегледи като превантивна мярка.

Според Journal of the National Cancer Society, това означава, че всички жени трябва да се подлагат на редовни прегледи. Освен това е важно да се опитаме да предотвратим този проблем, като подобрим навиците си на живот от ранна възраст.

Тук ще обясним всичко по темата.

Фактори, свързани с плътните гърди

Рискови фактори за появата на плътни гърди

Значението на възрастта за появата на плътни гърди

Преди всичко трябва да се отбележи, че на пръв поглед няма да разберем дали гърдите ни са по-плътни от нормалното или не. От 40-годишна възраст е препоръчително да се подлагаме на годишен преглед и тогава можем да разберем това със сигурност.

Понякога изображенията от мамографията не са ясни и това се дължи на високата плътност в гърдата, както и поради по-голямо присъствие на жлезиста тъкан. Това ще е и моментът за предприемане на мерки.

Според Уилям Барлоу от Центъра за изследване и биостатистика на рака в Сиатъл (САЩ), гърдата става по-плътна от нормалното в зависимост от това колко мазнини и фиброгландуларна тъкан има жената.

Когато сме млади, гърдите ни са много по-влакнести, но с напредване на възрастта мастната тъкан замества фиброгландуларната тъкан. И поради тази причина трябва да се подлагаме на повече контролни прегледи.

Трябва също да се отбележи, че плътните гърди правят по-сложно идентифицирането на възможен тумор в една от гърдите. В тези случаи трябва да допълним мамографията с ултразвуково сканиране.

Други рискови фактори

  • Менопаузата: Плътните гърди се наблюдават по-често при жени в постменопауза, а също и при тези с наднормено тегло и по-висок индекс на телесна маса.
  • Генетични фактори: Както при рака на гърдата, развитието на плътни гърди също има генетичен компонент. Така че, ако имате фамилна анамнеза за плътни гърди или рак на гърдата, не се колебайте да си правите редовни прегледи. Информацията и превенцията спасяват много животи всяка година!

Можем ли да предотвратим развитието на плътни гърди?

Има начини да предотвратите, доколкото е възможно, появата на плътни гърди.

Мамография.

Превантивни навици в начина на живот

Въпреки това, за да намалите риска от развитие на плътни гърди, е жизненоважно да имате предвид тази информация:

  • Не забравяйте семейната си анамнеза: ако имате някаква анамнеза за това състояние, правете редовни прегледи.
  • Поддържайте адекватно тегло според височината и възрастта си. Избягвайте наднорменото тегло, особено когато достигнете менопаузата.
  • Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, бяла захар, рафинирани брашна и сол. Изберете да ядете пресни плодове и зеленчуци, особено сурови.
  • Пийте много течности.
  • Физическите упражнения са от съществено значение на дневна база, за да се намали риска от поява на плътни гърди. Ходете всеки ден по половин час и практикувайте аеробни упражнения.
  • След 40-годишна възраст си правете годишна мамография. Посетете вашия гинеколог и, в случай на фамилна анамнеза за това състояние, уговорете по-редовни посещения с вашия лекар.

Не забравяйте, че превенцията винаги е най-важното нещо. Консултирайте се с вашия лекар за насоки и съвети.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.