7 неща, които да очаквате от първата си мамограма

· 03.05.2017
Жените правят първата си мамограма около 40-тата си година, катоне бива да забравяме и факторите семейна обремененост и заболявания в миналото.

Ракът на гърдата е вторият най-често срещан рак по света и най-срещания при жените.

Ако ракът на гърдата бъде открит в ранен стадий, има голяма вероятност за успешно развитие на проблема.

Основният начин за откриването на този вид рак е чрез мамограм, която трябва да се прави всяка година и прегледи при специалист.

Въпреки това, мамограмите не се препоръчват за жени на възраст под 45 години. Причината за това е плътната тъкан на гърдите, която прави трудно разчитането на резултатите и последващото решаване на проблемите.

Освен това жените под 45 години са по-малко разположени към развиване на рак на гърдата.

Въпреки всичко, много жени правят първата си мамограма на възраст между 35 и 40 години. Ако скоро ви предстои мамограма, ето и седем важни неща за самата процедура.

1. Ще усетите леко притискане

По време на мамограмата е необходимо лекарят леко да притисне гърдите. Това се прави, за да се подобри качеството на мамограмата и пациентката да бъде изложена на по-малко облъчване.

За съжаление, това притискане може да причини болка при някои жени, докато други просто изпитват лек дискомфорт.

Жените изпитват различни усещания, тъй като прагът им на болка е различен.

Ако изпитвате болка по време на мамограмата, просто не забравяйте, че е само за няколко минути.

2. Не насрочвайте първата си мамограма в дните преди месечния си цикъл

Най-добре е мамограмите да бъдат направени през втората или третата седмица на месечния ви цикъл. Тогава има по-малко жлезиста тъкан в гърдите, което позволява прегледът да бъде по-подробен и по-малко неприятен.

Освен това гърдите ви са по-чувствителни по време на менструация и дните след това, поради промяна в хормоналните нива. А това може да причини болка по време на прегледа и да направи мамограмата неприятна.

3. Уведомете лекаря си, ако имате силиконови импланти

Силиконовите протези могат да попречат наблюдаването на гърдите на рентген. Ето защо е толкова важно да съобщите на рентгенолога, който ще извърши прегледа, ако имате импланти в гърдите.

Така лекарят ще може да настрои количеството използвани лъчи, така че млечните жлези да се виждат по-ясно. Освен това ще откриете, че позата, в която трябва да стоите до уреда е различна, в зависимост от големината на имплантите.

4. Носете облекло от две отделни части

При прегледа трябва да свалите горната част от дрехите си и да облечете специална болнична престилка, която рентгенологът ще ви даде.

Затова най-добре не носете дрехи от рода на рокли или нещо подобно, което трудно ще съблечете.

Добре е да изберете риза с копчета за деня на прегледа, тъй като лесно ще я съблечете и облечете след това. Не само поради по-лесното събличане –  така ще спестите повече време.

Така че изберете нещо практично.

5. Избягвайте използването на козметични продукти върху подмишниците

Не използвайте никакви козметични продукти върху гърдите и подмишниците си в деня на прегледа.

Това се налага поради факта, че тези продукти могат да създадат образи на рентгеновата снимка, които да объркат лекаря. А това може да доведе до поставянето на грешна диагноза.

Най-важно е да внимаваме за продуктите, оставящи следи върху кожата – лосиони, дезодоранти и пудри.

За да избегнете неприятните ситуации, попитайте лекаря си дали дезодоранта, който обичайно ползвате, би създал проблем.

Ако мамограмата ви е насочена за вечерта, можете да измиете подмишниците си преди прегледа. Просто поставете отновно дезодорант след като мамограмата ви е готова.

6. Стойте в удобна  позиция

В началото на прегледа изчакайте рентгенологът да ви намести в правилната позиция. Ако се чувствате неудобно веднага го съобщете на лекаря.

Позицията на гърдите ви в машината е изключително важна за точния преглед. За да се случи това трябва да сте спокойни.

Специалистите казват, че всяка промяна в позицията на гърдите по време на прегледа може да повлияе върху резултатите. Ето защо трябва да общувате с рентгенолога, тъй като това ще ви позволи да откриете най-добрата позиция за първата ви мамограма.

Освен това трябва да уведомите рентгенолога за всички физиологични неудобства, които изпитвате, като стягане в мускулите, трудности при повдигане на ръцете и други подобни.

Ако не можете да застанете в правилна позиция, за да направите прегледа, което се случва много рядко, има и алтернативни начини за преглеждане на гърдите. Единият е чрез ехографски преглед.

7. Единствено специалист може да разчете резултатите от мамограмата

Важно е да знаете, че рентгенологът е лекарят, който ще направи прегледа ви. Но той няма нужните познания, за да разчете и да ви обясни резултатите от него.

Рентгенологът може да ви обясни основните неща, открити по време на мамограмата ви, като използва специфични термини.

Но само лекарят ви може да обясни с подробности резултатите. Важно е да попитате за всеки термин, който ви звучи странно и ви плаши или ви тревожи.

Дайте време на лекаря си да види резултатите и след това да ви ги обясни.

Бъдете спокойни по време на първата си мамограма

Нормално е да сте нервни преди първата си мамограма, тъй като не знаете какво да очаквате.

Но ако искате да се погрижите за доброто си здравословно състояние, тогава мамограмите са неизбежни. Така че е важно да се подготвите за този вид преглед, когато наближите 40 или по-рано, ако сте изложени на висок риск за развитие на рак на гърдата.

И накрая, трябва да откриете информацията за нещата, които ви интересуват за този преглед и да отговорите на тревогите си. Поговорете и с лекаря си за това, кога е най-доброто време за вас да направите прегледа, тъй като това е строго специфично за всяка жена.