Заболяването рак на гърдата: видове, симптоми и лечение

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак, откривани при жените. Всъщност засяга и мъжете в по-малка степен, но е втората водеща причина за смърт при мъжете.
Заболяването рак на гърдата: видове, симптоми и лечение

Последна актуализация: 30 август, 2020

Заболяването рак на гърдата е хронично и възниква когато клетъчните тъкани на млечните жлези започват да се променят и да растат неконтролирано.

Тези клетки продължават да образуват редица клетки, познати като тумор, който може да бъде доброкачествен или злокачествен в зависимост от начина, по който се развива.

Ако клетките продължават да растат и се разпространяват до останалите части на тялото, това е злокачествен тумор.

Заболяването рак на гърдата

Ракът на гърдата може да възникне чрез инвазивна или неинвазивна форма. Ако ракът е инвазивен, се разпространява до прилежащата тъкан докато неинвазивната форма на рак се развива само в млечните жлези и лобулите.

Знаейки, че областта на гърдите е мястото, където се образуват туморите, можем да различим следните видове рак на гърдата:

Заболяването рак на гърдата и дуктален карцином

Заболяването рак на гърдата: рисунка на карцином

Дукталният карцином е най-често срещания вид рак на гърдата.

Развива се в клетките, които покриват вътрешните части на млечните жлези. Ако се развива само в жлъчката, е ductal carcinoma in situ (DCIS). От друга страна, ако ракът се развива извън канала, се нарича инвазивен дуктален карцином.

Заболяването рак на гърдата и лобуларен карцином

Лобуларният карцином е вид рак, който се развива в млечните лобули.  

Други видове

В някои случаи, въпреки че са редки в сравнение с дукталния и лобуларен карцином, ракът на гърдата може да бъде също: медуларен, муцинозен, тръбен, метапластичен и папиларен.

Причини за рак на гърдата

Снимка на жени, срещу рака на гърдата

Обикновено голям брой от случаите на рак на гърдата са резултат от генни мутации, които възникват след раждане. Наследствените фактори са по-малко срещани, но могат да възникнат когато генетичните промени се предават в семейството от едното поколение на другото.

Освен семейната история, е важно да се подчертае, че рискът от получаване на рак на гърдата се увеличава след навършване на 50 години. Това е особено вярно ако има семейна история на рак на яйчниците или късна менопауза.

Други рискови фактори са:

 • Затлъстяване
 • Алкохолизъм
 • Излагане на йонизираща радиация
 • Преминаване на терапия с хормонални заместители
 • Ранна поява на менструация

Симптоми на рак на гърдата

В повечето случаи рака на гърдата не показва очевидни симптоми в първите си етапи.

Заради това е важно редовно да проверявате гърдите си у дома (домашен преглед), както и със здравен специалист. С развиване на рака симптомите могат да са:

 • Твърда безболезнена буца в областта на подмишниците, с назъбено очертание.
 • Промени в размера, формата или текстурата на вашите гърди или зърна.
 • Образуване на осезаема буца или нодул, обикновено безболезнени.
 • Течност с лоша миризма, течаща от зърното, която може да бъде кървава, жълта или зеленикава.

При случаи на рак на гърдата при мъжете, ракът може да предизвика болка и чувствителност в гърдите, освен образуване на бучки.

Симптомите на напреднал рак са:

 • Кожни язви
 • Болка в костите
 • Болка в гърдите
 • Слабост и умора
 • Значително сваляне на килограми
 • Възпаление на лимфните възли в областта на подмишниците

Диагноза

Снимка на жена с рак на гърдата

Диагностицирането на рак на гърдата започва с физически преглед. След това продължава с преглед на двете гърди, областта на подмишниците, шията и гръдния кош..

Жените трябва да извършват преглед на гърдите у дома всеки месец за да забележат евентуални аномалии.

Ако има причини за подозиране на болестта или ако пациента показва важни рискови фактори, медицинският специалист може да направи редица изследвания, които могат да помогнат за потвърждаване на рака.

Сред тях са:

 • Мамография. За засичане на съмнителни области в гърдите, използвайки рентгенови лъчи.
 • Изобразяване с магнитен резонанс (MRI): Използва електромагнитно поле за да получи снимки, които целят правилното идентифициране на тумори или да се проучат ненормалните промени в мамограмата.
 • Ултразвук на гърдите: Извършва се с мамограми и те помагат за определяне дали туморите са течни или твърди.
 • Биопсия на гърдите: Използване на методи като игла, биопсия с изображения, стереотактична или отворена биопсия.
 • Компютърна томография: Определя ако ракът се е разпространил извън тъканта на млечните жлези.
 • Биопсия на лимфния възел: Цели да се разбере ако раковите клетки са се разпространили до лимфните възли.

Лечение

Лечението за рак на гърдата взима предвид няколко фактора, като: вид на рака, етап на рака, чувствителност към определени хормони и дали ракът произвежда допълнителен протеин, наречен HER2/NEU.

Някои от най-важните начини на лечение са:

 • Химиотерапия: Метод, който улеснява лекарствата за унищожаване на ракови клетки.
 • Рентгенотерапия. Цели да унищожи канцерогенната тъкан.
 • Операция за премахване на канцерогенната тъкан: Ако буцата на гърдата се премахне, това е познато като лумпектомия. Междувременно мастектомията е премахване на цялата гърда и евентуално съседните зони, също така.
 • Целева терапия: Хормоналното лечение е пример за такава терапия. Използва се за да блокира определени хормони, които стумилират растежа на злокачествени клетки. Използва лекарства за атакуване на генните промени в раковите клетки.

След получаване на най-подходящото лечение за техните случаи, някои жени продължават лекарствата за определен период от време. Без значение какво, всички пациенти трябва да следват медицинските указания за преминаване на съответните тестове за наблюдаване на рецидивите на рака или растеж на различен вид рак на гърдата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.