Седем въпроса за женския презерватив

Женският презерватив е алтернатива на мъжкия презерватив. Тъй като има същите нива на ефективност, той позволява на жените да не зависят от партньора си, за да се предпазят от нежелана бременност и полово предавани болести.
Седем въпроса за женския презерватив
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 18 февруари, 2022

Женският презерватив е метод за контрацепция, който освен че действа като средство за контрол на раждаемостта, предпазва и от болести, предавани по полов път. Има много неща, които трябва да знаете за него, преди да го изпробвате.

Въпроси относно женския презерватив

1. Как се вмъква?

Женската репродуктивна система.

Женският презерватив създава защитна бариера от влагалището към шийката на матката.

Състои се от два пръстена, един в затворения край и един в отворения край. За да го поставите правилно, трябва да имате предвид следното:

 • Вътрешният пръстен трябва да бъде поставен над шийката на матката. За целта поставете затворения край във вагината си и го натиснете, докато стигне до шийката на матката.
 • Външният пръстен покрива вулвата, поради което не трябва да го поставяте във вагината си. Уверете се, че стърчи около един инч.

2. Как да премахнете женския презерватив?

За да го премахнете, трябва да намерите външния пръстен, да го стиснете, да го огънете и леко да го издърпате. Важно е да не използвате повторно женските презервативи; трябва да използвате нов всеки път, когато правите секс. Също така не забравяйте, че не можете да ги изхвърлите в тоалетната. Вместо това ги хвърлете в кошчето.

3. Предимства на женския презерватив

 • Предпазва от болести, предавани по полов път.
 • Предпазва от нежелана бременност.
 • Не изисква рецепта.
 • Той е достъпен и лесен за намиране.
 • Тъй като това е нехормонален контрацептивен метод, той има много малко странични ефекти.
 • Позволява на жените да контролират сексуалното си здраве, тъй като не им се налага да разчитат на мъжки презервативи.
 • Пенисът не трябва да е изправен и можете да поставите женски презерватив до осем часа преди да правите секс.
 • Можете да го използвате по време на периода и когато сте бременна.
 • Лесно е да се вмъкне и премахне.

4. Какви са недостатъците на използването на женския презерватив?

Използване на презерватив

За да предотвратите вагинална сухота по време на проникване, можете да използвате лубрикант, за да подобрите сексуалното си преживяване.

 • Въпреки че не е често срещано, може да причини алергични реакции (като сърбеж и подуване).
 • Няма пряк контакт между пениса и вагината, поради което може да повлияе на стимулацията. Също така, триенето може да доведе до липса на овлажняване, което може да доведе до незадоволителен секс. Използването на лубриканти често помага за противодействие на тези недостатъци.
 • Презервативът може да се скъса.
 • Външният пръстен може да се подхлъзне във влагалището по време на полов акт.
 • Женският презерватив може да се изплъзне от влагалището.

5. Каква е разликата между мъжките и женските презервативи?

За разлика от мъжките презервативи, които обикновено са изработени от латекс, женските презервативи са изработени от полиуретан или нитрил. Затова жените, които са алергични към компонентите на мъжките презервативи, могат да ги използват.

Освен това те не са засегнати от влага или температурни промени, както в случая с мъжки презервативи. Вместо да бъде поставен над пениса, женският презерватив се вкарва във влагалището.

6. Подходящ ли е за мен метод за контрол на раждаемостта?

Важно е да посетите вашия лекар или гинеколог, за да може той да прецени ситуацията ви и да определи най-добрия начин за контролиране на раждаемостта за вашия конкретен случай.

Благодарение на факта, че има много видове налични методи за контрол на раждаемостта, можете да изберете най-подходящия според вашите нужди и да го промените в зависимост от вашето състояние. Независимо от това, вероятно трябва да оцените други методи за контрол на раждаемостта, ако:

 • Имайте редовен сексуален партньор и правете секс често. В този случай може да помислите за метод за контрол на раждаемостта, който не изисква поставяне всеки път (ВМС, противозачатъчни хапчета ), тъй като женският презерватив е по-подходящ за спорадичен секс.
 • Чувствителни сте или сте алергични към нитрил или полиуретан.
 • Срещате затруднения при поставяне и правилно позициониране на презерватива.
 • Имайте анатомични отклонения, които пречат на позиционирането на женския презерватив.

7. Дали женският презерватив е ефективен метод за контрол на раждаемостта?

Жена, която изважда презерватив.

Ако се използват правилно, женските презервативи са 95% ефективни.

Ефективността на женските презервативи зависи от правилната употреба. Ако ги използвате всеки път, когато правите секс и ги поставите правилно, те са 95% ефективни. Тъй като не винаги са изпълнени условията, които водят до правилна употреба, ефективността им намалява до 79%.

Ако се нуждаете от повече защита, можете да използвате женски презервативи заедно с противозачатъчни хапчета, вътрематочни устройства (IUD) или контрацептивни импланти. Не трябва да го използвате заедно с мъжки презерватив, защото триенето между различните материали може да предизвика скъсване


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
 • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.