Какво не знаете за яйцата?

Една кокошка снася средно между 250 и 270 яйца годишно, въпреки че в някои случаи може да снесе до 300 яйца за една година.
Какво не знаете за яйцата?

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Яйцата са част от диетата на много хора, защото предлагат  хранителни вещества като витамини, минерали и протеини, освен че са нискокалорични. Те са необходими за хората със специални хранителни нужди, като юноши, бременни жени, възрастните и тези, които пазят нискокалорична диета. Тъй като те са много питателна храна, съставихме списък от неща, които надали знаете за яйцата!

Цветът на яйцето

Нещо интересно за цвета на яйцето е, че се определя от кокошката, която го снася, т.е. ако кокошката е кафява, яйцата й ще бъдат кафяви, докато бялата кокошка ще снесе такива с бели черупки. Накратко, цветът на яйцето е въпрос на генетика.

Как да разберем, дали яйцето е прясно

Как да разберем, дали яйцето е прясно

Всъщност е много лесно да се разбере, дали яйцето е прясно. Просто трябва да го потопите във вода и да се уверите, че не се задържа на повърхността.

Здравословният начин да се приготвят яйца

Когато правите пържени яйца, вие добавяте много мазнини към тях, поради което се променят естествените им свойства, както и тези на олиото или маслото. Ето защо най-добрият начин да се приготвят яйца е да се варят в продължение на около 10 минути; така всички полезни свойства на яйцето ще се съхранят.

Жълтъкът

Здравословният начин да се приготвят яйца

Всеки, който някога е ял яйца, знае, че някои жълтъци са по-ярки от други. Този цвят е резултат от диетата на самата кокошка и условията, при които е гледана – дали е живяла в кокошарник, на пода или в клетка.

Яденето на яйца по време на бременност

Много важно за жените е да ядат яйца, докато са бременни, защото холинът в тях допринася за развитието на мозъка на бебето.

Предимства на яйцата за старите хора

За възрастните хора яйцата имат следните предимства: предотвратяват загуба на зрение, както и загуба на мускулна маса и катаракта.

Производство и консумация

Яйцата са полезни за старите хора и бременните жени

Произвеждат се приблизително 1.2 трилиона яйца на година. Един човек консумира средно около 173 яйца годишно и – каква изненада – около 40% от яйцата, произведени в целия свят, се консумират в Китай.

Колко яйца снася една кокошка?

Хората, които притежават кокошки, често си задават въпроса колко яйца да очакват. Е, отговорът е следният: една кокошка снася средно между 250 и 270 яйца годишно, въпреки че в някои случаи може да снесе до 300 яйца за една година.

Размерът на яйцето

Защо някои яйца са големи, а други малки? Казано простичко, това зависи от възрастта на кокошката. По-старите кокошки обикновено снасят по-големи яйца.

Срок на годност

добавете едно вкусно яйце към закуската си

Можете спокойно да консумирате яйца, които сте съхранявали по-малко от десет седмици. След този период е по-добре да ги избягвате.

Могат ли яйцата да се мият?

Не препоръчваме да миете яйцата, тъй като това може да повреди черупката. Тя действа като бариера за микроорганизми, които на свой ред могат да навредят на яйцето и да ви разболеят. Ако все пак решите да ги миете, изчакайте един час преди да ги сготвите, така че да избегнете потенциално замърсяване.

А да се консумират яйцата, ако черупката е напукана?

Това не се препоръчва, защото пукнатините позволяват на микроорганизми да попаднат във вътрешността, което може да ви разболее. Понякога пукнатините са толкова малки, че дори не ги виждаме. Трябва да бъдем много внимателни, когато приготвяме яйца, за да нямаме никакви проблеми след това.

Не забравяйте…

Добавянето на едно яйце към вашата диета няма да има никакви отрицателни ефекти върху тялото ви. Въпреки това трябва да имате предвид, че хранителните качества на яйцата зависят от начина, по който те са приготвени. Вече знаете кой вариант да изберете между варено или пържено, така че непременно добавете едно вкусно яйце към закуската си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.