Вълшебните непознати свойства на седефчето

Китайците го използвали, за да се предпазят от лоши мисли или неприемливи желания
Вълшебните непознати свойства на седефчето

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Седефчето често се споменава като билка за намаляване на стреса и тревожността. Твърди се, че ако растението ви започне да вехне, значи „събира” лоша енергия от околната среда.

Вероятно сте чували за тази билка, която може да бъде “женска” или “мъжка”. За нея се казва, че притежава необичайно влияние върху “света под повърхността”. Научете повече за свойствата на седефчето в следната статия, особено за тези, които се считат за “вълшебни”.

Свойствата на седефчето

Седефчето е многогодишно ароматно растение с жълтеникаво-зелени листа и малки цветове. Намира се в сухи райони и се адаптира добре към средиземноморския климат. То е предпочитано в много домове и градини поради силния си аромат и способността му да отблъсква насекомите от някои зърнени култури и посеви.
Седефчето е било използвано в множество древни цивилизации, които дори са се кланяли на магическата билка. В древен Рим са отглеждали и го носели със себе си, когато трябвало да посетят затворници, защото са смятали, че ще ги предпази от “зли очи”. Китайците го използвали, за да се предпазят от лоши мисли или неприемливи желания. Келтските магьосници са вярвали, че седефчето осигурява защита срещу магии и може да се използва като лечебно средство. Евреите, египтяните и каледонците са почитали седефчето като свещен дар, пратен им от боговете.

В Америка индианците го използвали, за да правят магии: вярвали, че ако сложиш клонка седефче на лунна светлина, преди да го дадеш на любимата си, тя ще те обича завинаги.

седефчето крие редица полезни и интересни качества

Кога и как да посадим седефче?

Твърди се, че ефектът на седефчето е много по-силен (както в медицински, така и в духовен смисъл), ако вземете клонка от чужда градина. Трябва също да сте сигурни, че човекът, който го посади, ще бъде този, който ще го използва след време, защото енергията на този човек ще остане във вътрешността на листата и стеблото на растението.

Ето и основните стъпки за засаждане на седефче. Следвайте инструкциите, за да се възползвате максимално от неговите свойства:

 • Никога не засаждайте това растение в момент, когато се чувствате ядосани, депресирани или стресирани.
 • Жените не трябва да засаждат седефче, ако са в цикъл.
 • Ако посадите седефче, без да вярвате в неговите специални свойства, или го правите просто от любопитство, няма да видите никакви ефекти.
 • Посветете известно време на засаждането на седефчето, но не прекалявайте. Това растение изисква доста слънчева светлина и вода. Има две разновидности на растението седефче: мъжко (с големи листа) и женско (с малки листа). Поставете мъжките растения от лявата страна на градината, а женските – от дясната. Никога не засаждайте седефче на място, където има котки, въпреки че то е отлично средство, ако искате да ги отблъснете, за да не се облекчават в градината ви. Седефчето гони и жаби.

Ако забележите, че седефчето започва да изсъхва или цветът му избледнява, не се притеснявайте и не се опитвайте да го спасите – това е ясен сигнал, че събира негативната енергия от околната среда и скоро ще ви донесе късмет.

седефчето запазва добрата енергия и отблъсква лошата

Какви са лечебните свойства на седефчето?

Тази билка е била използвана в традиционната медицина в продължение на векове. Някои от свойствата на седефчето са:

 • То укрепва артериите, предпазва стените на капилярите, намалява разширени вени, отоци и други проблеми с кръвообращението и предпазва от вътрешни кръвоизливи.
 • Полезно е за храносмилането, като предпазва от стомашни болки и киселини, намалява отделянето на газове, предотвратява лошото храносмилане и стимулира функцията на черния дроб. Най-добре е да се консумира след преяждане.
 • Седефчето има спазмолитични свойства, които помагат за лечение на спазми, диария и други стомашни проблеми.
 • Седефчето подпомага здравословния менструация, като увеличава притока на кръв към матката. Въпреки това не се препоръчва по време на бременност, тъй като може да причини помятане.
 • Използва се за намаляване на стрес, безпокойство и нервност. Препоръчва се при безсъние, тъй като има седативен ефект.
 • Помага за облекчаване на болка при удар или напрежение и намалява възпалението, ако страдате от ревматизъм или артрит.
 • Помага за отслабване и намалява задържането на течности, както и подпомага разграждането на мастните киселини в тъканите.

Бъдете внимателни, защото в големи количества седефчето е токсично, най-вече ако погълнете маслото – то е само за външно приложение. Ако правите чай, не трябва да слагате повече от 12 листа на литър вода. Сварете водата с листата и я оставете да преседи десет минути, след което я прецедете и пийте най-много по две чаши на ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите билков чай за по-добър сън

Какви са “вълшебните” свойства на седефчето?

Ако се интересувате от магии и искате да привлечете добрата енергия към вашия дом или на работното си място, можете да се възползвате от следните предимства на тази билка:

 • Седефчето ви предпазва. Една от най-известните ползи от седефчето е, че създава защитно поле около човека, който го е посадил.
 • Привлича положителна енергия. Понякога растението прави така, че правилният човек става част от живота ни, независимо дали в интимен, семеен или професионален план.
 • Лекува. Седефчето е много полезно при лечението на различни заболявания и болести, както вече обяснихме по-горе.
 • Бори се с негативната енергия. Ако живеете в среда с лоша енергия и емоции, хубаво е да донесете седефче, за да абсорбира негативната енергия, която руши дома ви.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Parray SA et al., Ruta graveolens: from Traditional System of Medicine to Modern Pharmacology: an Overview. American Journal of PharmTech Research 2012
 • Funk, J. L., & Vitousek, P. M. (2007). Resource-use efficiency and plant invasion in low-resource systems. Nature. https://doi.org/10.1038/nature05719
 • Abbott, L. B., Lepak, D., & Daniel, D. L. (2007). Vegetative and Reproductive Phenology of African Rue (Peganum harmala) in the Northern Chihuahuan Desert. The Southwestern Naturalist. https://doi.org/10.1894/0038-4909(2007)52[209:VARPOA]2.0.CO;2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.