
За да поддържате стройни и хубави бедра, и оформено тяло, трябва да се постараете. Поради тази причина, решихме да ви представим най-добрите упражнения за постигането на тази цел. Ако вашите бедра или седалищни мускули и крака не са чак толкова…
Избягвайте съдове от алуминий и тефлон и заложете на кокосово масло или зехтин
Знаете ли, че правилното приготвяне на зеленчуци е също толкова важно за здравето, колкото и консумацията им? В зависимост от вида на съда, метода, олиото и подправките с които готвите, можете накрая да приготвите вкусно, но не твърде хранително ястие или пък храна, богата на витамини, минерали и вкус.
В тази статия ще откриете ключа към лесното овладяване на ползата от правилното приготвяне на зеленчуци, и то само в няколко прости стъпки.
Първата стъпка от процеса по приготвяне на зеленчуци е да изберете качествено растително масло, което е подходящо за обработка при високи температури, тъй като при нагряване по-голяма част от маслата губят своята хранителна стойност или стават токсични. Най-доброто масло за употреба е кокосово масло, но почти толкова добър е и зехтинът.
И двете трябва да бъде студенопресовани, а органичните масла винаги са препоръчителни.
Други масла като слънчогледово и сусамово масло могат да бъдат използвани за овкусяване или гарниране на приготвените ястия. Докато те също са здравословни, когато се използват за готвене, не са толкова подходящи.
Вижте и: Зеленчуци за oтслабване
Науката и изследванията са показали, че много съдове и кухненски прибори могат да станат токсични с течение на времето. След известна употреба се освобождават техните химически компоненти, нпример токсините, които се натрупват в тялото, обикновено са трудни за премахване и могат да причинят сериозни заболявания.
Препоръчваме ви за приготвяне на зеленчуци да използвате съдове от неръждаема стомана, чугунени, стъклени, керамични или титанови, за предпочитане. Трябва да избягвате алуминий и – преди всичко – тенджери и тигани, облицовани с тефлон. Много проучвания доказаха, че тефлонът има канцерогенни свойства, които причиняват вреди в дългосрочен период.
Когато готвите зеленчуци на пара, можете да запазите всички тези чудесни хранителни свойства и да им позволите по-добре да поддържат цвета и текстурата си.
Това е един много лек начин за приготвяне на зеленчуци, тъй като не се използват масла или олио.
Един от начините за приготвяне на зеленчуци здравословно и бързо е да направите стър-фрай, като използвате много малко олио. Ако имате подръка китайски уок тиган, дори още по-добре, тъй като този вид тигани позволява на топлината да се разпределя равномерно и зеленчуците се обработват в свеж и хрупкав начин, като така се поддържат техните вкусове.
Тези две възможности също са много здравословни и гарантират, че зеленчуците запазват своите хранителни качества. В допълнение, готвенето на скара или печенето придава на храната много приятен вкус.
Можете да консумираме някои зеленчуци сурови, но с по-твърдата текстурата на други като броколи или карфиол е по-трудно. Приготвянето на маринати с използването на смес от здравословни масла, оцет, морска сол, кафява захар, лайм и подправки може да помогне за решаването на този проблем.
Оставете вашите зеленчуци мариновани за около 2 часа, за да омекнат, което ще ги направи по-лесни за консумация и храносмилане.
Можете да приготвите здравословни растителни отвари, които ще ви помогнат за подобряване на функциите на храносмилането, чрез смесването на зеленчуци (като моркови и червено цвекло) с минерална или филтрирана вода със сол (препоръчва се 1 чаена лъжичка морска сол на 1 л. вода).
Можете да оставите отварата да кисне в херметически затворен съд за най-малко 2 седмици. След като го отворите, обезателно съхранявайте в хладилник.
Семената на растенията като броколи или праз могат да бъдат покълнати. Можете да използвате кълнове като гарнитура в салати, супи, тортили и други ястия. Това е много лесно – като сложите семената на влажно място (но не във вода, където лесно започват да гният) и на топло, докато започнат да пускат корени.
Всички кълнове съдържат хранителни елементи, богати на витамини и минерали. Когато се консумират, те осигуряват на тялото здравословно гориво. Като бонус – придават на вашите ястия уникална и оригинална нотка.
Когато готвите, винаги използвайте морска сол и избягвайте други рафинирани соли или трапезна сол, в които липсват важни минерали.
Също така си набавете разнообразни подправки за овкусяване на вашите ястия: джинджифил, кимион, мащерка, риган, босилек, джоджен; сушени пресни домати или чушки са отлични вкусови варианти, които също помагат за храносмилането.
Ако използвате бобови растения във вашите зеленчукови ястия, препоръчваме ви винаги да добавите малко комбу водорасли и кимион, за да могат бобовите растения да омекнат по-добре и да се улесни храносмилането.
Снимките са предоставени с любезното съдействие на Дейвид Робърт Райт, епикуреец, ежедневни рецепти.