Правилно приготвяне на зеленчуци

· 20.03.2016
Избягвайте съдове от алуминий и тефлон и заложете на кокосово масло или зехтин

Знаете ли, че правилното приготвяне на зеленчуци е също толкова важно за здравето, колкото и консумацията им? В зависимост от вида на съда, метода, олиото и подправките с които готвите, можете накрая да приготвите вкусно, но не твърде хранително ястие или пък храна, богата на витамини, минерали и вкус.

В тази статия ще откриете ключа към лесното овладяване на ползата от правилното приготвяне на зеленчуци, и то само в няколко прости стъпки.

Какво олио да използвате?

Първата стъпка от процеса по приготвяне на зеленчуци е да изберете качествено растително масло, което е подходящо за обработка при високи температури, тъй като при нагряване по-голяма част от маслата губят своята хранителна стойност или стават токсични. Най-доброто масло за употреба е кокосово масло, но почти толкова добър е и зехтинът.

И двете трябва да бъде студенопресовани, а органичните масла винаги са препоръчителни.

Други масла като слънчогледово и сусамово масло могат да бъдат използвани за овкусяване или гарниране на приготвените ястия. Докато те също са здравословни, когато се използват за готвене, не са толкова подходящи.

Какъв съд трябва да използвам?

Науката и изследванията са показали, че много съдове и кухненски прибори могат да станат токсични с течение на времето. След известна употреба се освобождават техните химически компоненти, нпример токсините, които се натрупват в тялото, обикновено са трудни за премахване и могат да причинят сериозни заболявания.

Препоръчваме ви за приготвяне на зеленчуци да използвате съдове от неръждаема стомана, чугунени, стъклени, керамични или титанови, за предпочитане. Трябва да избягвате алуминий и – преди всичко – тенджери и тигани, облицовани с тефлон. Много проучвания доказаха, че тефлонът има канцерогенни свойства, които причиняват вреди в дългосрочен период.

C_stir-fry

Готвене на пара

Когато готвите зеленчуци на пара, можете да запазите всички тези чудесни хранителни свойства и да им позволите по-добре да поддържат цвета и текстурата си.

Това е един много лек начин за приготвяне на зеленчуци, тъй като не се използват масла или олио.

Стър-фрай

Един от начините за приготвяне на зеленчуци здравословно и бързо е да направите стър-фрай, като използвате много малко олио. Ако имате подръка китайски уок тиган, дори още по-добре, тъй като този вид тигани позволява на топлината да се разпределя равномерно и зеленчуците се обработват в свеж и хрупкав начин, като така се поддържат техните вкусове.

C_brocoli

На скара или печени

Тези две възможности също са много здравословни и гарантират, че зеленчуците запазват своите хранителни качества. В допълнение, готвенето на скара или печенето придава на храната много приятен вкус.

C_gril

Маринати

Можете да консумираме някои зеленчуци сурови, но с по-твърдата текстурата на други като броколи или карфиол е по-трудно. Приготвянето на маринати с използването на смес от здравословни масла, оцет, морска сол, кафява захар, лайм и подправки може да помогне за решаването на този проблем. Оставете вашите зеленчуци мариновани за около 2 часа, за да омекнат, което ще ги направи по-лесни за консумация и храносмилане.

Отвари

Можете да приготвите здравословни растителни отвари, които ще ви помогнат за подобряване на функциите на храносмилането, чрез смесването на зеленчуци (като моркови и червено цвекло) с минерална или филтрирана вода със сол (препоръчва се 1 чаена лъжичка морска сол на 1 л. вода). Можете да оставите отварата да кисне в херметически затворен съд за най-малко 2 седмици. След като го отворите, обезателно съхранявайте в хладилник.

Кълнове

Семената на растенията като броколи или праз могат да бъдат покълнати. Можете да използвате кълнове като гарнитура в салати, супи, тортили и други ястия. Това е много лесно – като сложите семената на влажно място (но не във вода, където лесно започват да гният) и на топло, докато започнат да пускат корени.

Всички кълнове съдържат хранителни елементи, богати на витамини и минерали. Когато се консумират, те осигуряват на тялото здравословно гориво. Като бонус – придават на вашите ястия уникална и оригинална нотка.

C_colslo

Подправки

Когато готвите, винаги използвайте морска сол и избягвайте други рафинирани соли или трапезна сол, в които липсват важни минерали.

Също така си набавете разнообразни подправки за овкусяване на вашите ястия: джинджифил, кимион, мащерка, риган, босилек, джоджен; сушени пресни домати или чушки са отлични вкусови варианти, които също помагат за храносмилането.

Когато използвате бобови растения

Ако използвате бобови растения във вашите зеленчукови ястия, препоръчваме ви винаги да добавите малко комбу водорасли и кимион, за да могат бобовите растения да омекнат по-добре и да се улесни храносмилането.

Снимките са предоставени с любезното съдействие на Дейвид Робърт Райт, епикуреец, ежедневни рецепти.