Кафяво вагинално течение: Какво означава това?

Кафявото вагинално течение обикновено не означава сериозен проблем. Всъщност в много случаи това е напълно нормално. В тази статия ще ви разкажем възможните причини и кога да посетите лекар.
Кафяво вагинално течение: Какво означава това?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Въпреки че кафявият вагинален секрет не е най-честата форма на вагинален секрет, това не е рядкост. Съществуването му обаче не означава, че жената страда от болест. Често секрет от кафяво вагинално течение може да е част от нормалния менструален цикъл. Също така, понякога това е признак на физиологичен процес, който се развива според очакванията. Трябва да му обърнете внимание, но не бива да се тревожите веднага.

Четирите най-чести причини за кафяво вагинално течение

Има четири обстоятелства, при които може да се очаква кафяво вагинално отделяне и то не изисква медицинска намеса. С други думи, течението отминава само. Тези обстоятелства са:

 • Първите дни от менструалния цикъл, в дни на кървене. Често се причинява от смес от остатъци от кръв и нормален вагинален секрет.
 • Случайни хормонални пикове. Дори при жени с много редовни менструални цикли, те може да не се държат по същия начин всеки месец. Малка промяна в нивата на естроген или прогестерон може да причини промени в отделянето.
 • Смяна на противозачатъчни хапчета. Когато жената използва определена комбинация от орални контрацептиви и преминава към друга комбинация, тя може да забележи кафяв вагинален секрет. Хормоналните промени обясняват това.
 • Секс по време на бременност. Тъй като бременната жена има повече прогестерон в тялото си и повишена генитална васкуларност, триенето, причинено от движенията при секс, може да доведе до кафяво течение. То не се появява веднага и дори може да се очаква до няколко дни след секс.

Болести, които могат да причинят кафяво вагинално течение

Освен нормалните условия на проява на кафяво вагинално течение, има и патологични причини. Сред болестите или разстройствата, които го причиняват, някои са локализирани в женската репродуктивна система, докато други са по-общи. Основните причини за кафяво вагинално течение оказват влияние върху цялото тяло и са хормонални.

Някои от тях са:

 • Повишени нива на естроген. Промените в менструалния цикъл, които водят до повишени нива на естроген, могат да причинят кафяво вагинално течение. Това е сравнително често срещана ситуация е стресът. В стресови ситуации нивата на естроген се повишават и овулацията започва по-рано, което в крайна сметка води до кафеникаво течение, което е леко кървене.
 • Неадекватни хормонални контрацептиви. Избраната от специалиста хормонална комбинация може да не се адаптира към женското тяло. Това се случва рядко, но не е невъзможно. Погълнатите хормони не се адаптират към физиологичния менструален цикъл и го променят, причинявайки периодично кървене. Това е страничен ефект, който може да изисква промяна на контрацепцията, ако не се разреши от само себе си.
Хапчета против забраменяване

Пероралните контрацептиви могат да причинят кафяво вагинално течение.

Причини за кафяво вагинално течение: женската репродуктивна система

Сред тези причини можем да открием:

 • Първо, бременност. Присъединяването на сперматозоидите и яйцеклетката и последващото гнездене в матката могат да се проявят външно с кафяво кървене. Това обикновено е леко кафеникаво отделяне, което се случва на дата, различна от очакваната дата за менструация. Това кървене е по-известно като „зацапване“ и не представлява риск за аборт.
 • Второ, маточни полипи. Полипите са необичайни маточни израстъци. Те са доброкачествени тумори с различни размери и висят навътре в телесната кухина. Тъй като променят вътрешната стена на матката, те понякога задържат менструална кръв, която след това се изхвърля в кафяв цвят и дори със съсиреци.
 • Трето, миома на матката. С механизъм, подобен на маточните полипи, те променят вътрешната стена на матката. Миомите са доброкачествени тумори на гладката мускулатура на матката, които се капсулират в стената на органа.
 • И накрая, рак. Един от симптомите на рак на маточната шийка е кафявото вагинално течение. Това обаче не е много често и не винаги се проявява при всички пациенти, които страдат от това. Също така, това не е симптомът за това заболяване. Жените са по-склонни да забележат други по-поразителни признаци, като червено кървене и болка.
Жена с вагинално течение

Видът на кафявото вагинално течение, за който трябва да посетите лекар, е придружен от други симптоми.

Кога да посетите Вашия лекар, ако имате кафяви вагинални секрети

Като цяло, ако веднъж сте имали кафяво течение без други симптоми, това не трябва да ви тревожи. Независимо от това, експертите смятат, че е подходящо да отидете при Вашия лекар, ако едно от тези три неща се е случило:

 1. Първо, кафявото течение се появява заедно с интензивна коремна болка.
 2. Алтернативно, течението има постоянна продължителност (по-голяма от един ден).
 3. Трето, течението се редува с епизоди на червено кървене.

Експертите също препоръчват консултация с лекар, ако течението се редува с други видове вагинални секрети. Всъщност специфичните характеристики на другия вид течение могат да показват втора ситуация, която не е все още открита. Кафявото влагалищно течение, свързано с бременност, може да бъде свързано с друго отделяне, например розово течение. Ако обаче се разреши самостоятелно от само себе си и нямате други симптоми, не е необходимо да посещавате Вашия лекар.

В другата крайност има жълти и бели вагинални течения. Те, заедно с кафявото вагинално течение, може да са признак на инфекция, която обикновено е лечима. Тези течения трябва да доведат до професионална консултация за установяване на подходящо лечение:

 • От една страна, жълтите изхвърляния може да са признак на трихомониаза.
 • Когато обаче влагалищното течение е бяло, експертите подозират кандидоза.

Също така е важно да запомните, че можете да се консултирате с вашия гинеколог, ако желаете, ако забележите кафяви вагинални секрети. Здравният специалист ще знае как да прави разлика между нормални ситуации и заболявания. Те ще могат да определят кои изискват намеса и тези, които изискват медицинско лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.