Какво е процедурна памет и защо е важна?

Процедурната памет е отговорна за съхраняването на ежедневните навици, които извършваме автоматично. Научете всичко за това в тази статия!
Какво е процедурна памет и защо е важна?

Последна актуализация: 24 февруари, 2022

Разходка, каране на колело, шофиране, връзване на обувките, миене на зъбите… има много действия, които правим всеки ден несъзнателно, които сме в състояние да правим благодарение на нашата процедурна памет.

Всъщност този тип памет ни позволява да изпълняваме безкраен брой ежедневни навици, без да спираме да мислим за тях, което значително улеснява тяхното изпълнение. Ето защо е толкова важно. Всъщност това дори е първият тип памет, който се появява при бебетата и последният, който изчезва при възрастните хора.

И така, от какво се състои? Как се формира? Ще отговорим на тези и други въпроси в тази статия!

Какво е процедурна памет?

Известен също като “инструментална памет”, това е вид памет, която съхранява цялата информация, свързана с процедури или стратегии , които ни позволяват да взаимодействаме с нашата среда. Следователно, това е паметта за това как се правят нещата и как се използват предметите.

Това също е вид имплицитна дългосрочна памет, която се формира несъзнателно и се извлича без усилие. Например, когато си мием зъбите или ходим, ние не спираме да мислим за уменията или стъпките.

Хората със запазена и добре развита процедурна памет обикновено безпроблемно се адаптират към нови дейности. От друга страна, загубата на процедурна памет затруднява извършването на ежедневни дейности като обличане или измиване.

Процедурна памет
Процедурната памет е първият тип памет, който се развива в детството и последният изчезващ при възрастните хора.

Може да искате да прочетете тази статия: 5-те най-подходящи упражнения за подобряване на паметта

Как се формира процедурната памет?

Процедурната памет започва да се формира от раждането, когато се учим да ходим, говорим или ядем. В този случай уменията се повтарят постоянно, докато не започнат да се изпълняват автоматично.

На мозъчно ниво процедурните спомени се формират, когато се правят връзки между синапсите. Това са окончания в края на неврон, които позволяват преминаването на сигнали. Колкото по-често се извършва действие, толкова по-често се изпращат сигнали през същите синапси.

С течение на времето тези синаптични пътища стават по-силни и самите действия стават несъзнателни и автоматични. Поради тази причина често ни е трудно да определим кога сме се научили да ги изпълняваме.

По този начин, когато нашето поведение се промени чрез обучение, можем да кажем, че сме придобили процедурни знания. Важно е обаче да имате предвид, че практиката сама по себе си не гарантира придобиването на умение.

Мозъчните структури, участващи в процедурната памет

В нашия мозък има структури, които контролират първоначалното усвояване на процедурни спомени, тяхното забавено учене и тяхната автоматизация.

В този случай групата от субкортикални структури, наречени базални ганглии (която включва компоненти като стриатума), участва в процедурното обучение. Въпреки това, други области, като мозъчната кора и малкия мозък, също са включени.

Например, промени в моторната кора се наблюдават, когато учим нови двигателни умения. В този смисъл експертите предполагат, че специфичната мозъчна система, участваща в процедурната памет, зависи от конкретния тип процедурно обучение.

Примери за процедурна памет

Хората често използват процедурната памет за следните действия:

 • Свирене на музикален инструмент
 • Шофиране на кола
 • Плуване
 • Разходка
 • Писане
 • Спорт
 • Каране на колело
 • Качване нагоре и надолу по стълбите

Как да подобрите своята процедурна памет

За да улесним консолидирането на процедурните спомени, не само се нуждаем от постоянно обучение, но също така е важно да придобием здравословни навици, като балансирана диета и пълноценна почивка.

По отношение на това, изследванията показват, че сънят помага за консолидирането на ученето на двигателни умения. В този случай NREM сънят помага на новите спомени да преминат от крехко състояние към по-здраво и стабилно.

Междувременно изпълнението на специфични упражнения може да подобри процедурната памет. В идеалния случай трябва да се концентрираме върху процедурно припомняне, като например:

 • Запомняне на рецепта и изпълнение на действията по ред
 • Припомняне на песен и свирене с музикален инструмент
 • Запомняне на игра и преминаване през всички действия, които ни помагат да я играем правилно

Тези упражнения са доста полезни при хора, които са били засегнати от неврологични промени или заболявания, които им пречат да имат консолидирана процедурна памет. Например, това включва хора с болест на Алцхаймер или тези с перинатална асфиксия.

Момче свири на пиано
Свиренето на музикални инструменти ни помага да засилим нашата процедурна памет.

Смятаме, че може да ви хареса да четете: Естествени средства за подобряване на вашата памет

Процедурна срещу декларативна памет

В заключение бихме искали да направим разликата между процедурната памет и нейната противоположност, която е известна като декларативна памет. В този случай декларативните спомени са тези, които си спомняме умишлено и които изискват съзнателно усилие, за да ги припомним. Примерите включват запомняне на информация за тест или адреса на нашата къща.

Процедурните спомени, от друга страна, са тези, които се извличат без усилие. Можем дори да ги придобием несъзнателно, например когато се научим да караме колело или да си мием зъбите. Накратко, можем да кажем, че декларативната памет включва познаване на „какво“, докато процедурната памет се отнася до „как“.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Quam C, Wang A, Maddox WT, Golisch K, Lotto A. Procedural-Memory, Working-Memory, and Declarative-Memory Skills Are Each Associated With Dimensional Integration in Sound-Category Learning. Front Psychol. 2018;9:1828. Published 2018 Oct 2. doi:10.3389/fpsyg.2018.01828
 • Walker M, Brakefield T, Morgan A,  Hobson J, Stickgold R. Practice with sleep makes perfect: sleep-dependent motor skill learning. Neuron [Internet] 2002 [consultado 3 dic 2021]; 35(1): 205-211. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12123620/
 • Lum J, Conti-Ramsden G,  Page D, Ullmand M. Working, declarative and procedural memory in specific language impairment. Cortex [Internet] 2012 [consultado 3 dic 2021]; 48(9): 1138-1154. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010945211001705
 • Plihal W, Born J. Effects of Early and Late Nocturnal Sleep on Declarative and Procedural Memory. Journal of Cognitive Neuroscience [Internet] 1997 [consultado 3 dic 2021]; 9(4): 534–547. Disponible en: https://direct.mit.edu/jocn/article-abstract/9/4/534/3263/Effects-of-Early-and-Late-Nocturnal-Sleep-on

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.