Какво е мозъчна мъгла и как мога да я лекувам?

Мозъчната мъгла е състояние, което все още не е признато от медицинската професия, но което засяга милиони хора по света поради множество причини.
Какво е мозъчна мъгла и как мога да я лекувам?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 29 ноември, 2022

Случвало ли ви се е да отидете до хладилника и да забравите какво ще вземете? Чувствате ли се по-разсеяни от обикновено? Може би изпитвате “мозъчна мъгла”. Въпреки че няма официално медицинско определение, тя може да се отнася до набор от симптоми, които засягат когнитивната функция на хората.

Милиони хора по света страдат от това състояние, така че е по-често, отколкото си мислите. Всъщност различни проучвания показват, че до 32% от хората могат да страдат от мозъчна мъгла след преболедуване от COVID-19, без дори да го забележат.

Много хора са склонни да бъркат това състояние с болестта на Алцхаймер и някои психиатрични прояви. Мозъчната мъгла обаче съществено се различава от тези патологии. Ще се спрем подробно на темата, за да разсеем съмненията ви.

Симптоми

Какво е мозъчна мъгла?
Чувството за претоварване с ежедневни задачи е един от основните симптоми на мозъчната мъгла.

Хората, страдащи от това заболяване, често описват симптомите с няколко много прости думи: „Трудно ми е да мисля“. Най-често хората се чувстват по-забравящи от обикновено и дори могат да се опишат като по-разсеяни. Част от симптомите включват следното:

 • Усещане за забавяне на мисленето
 • Бъркане на думи в средата на изречението
 • Чувство на претоварване с ежедневни задачи
 • Лесно разсейване
 • Чувство на объркване, дезорганизация и разсеяност

Мозъчната мъгла засяга различни области на нервната система, особено тези, свързани с извършването на дейности, планирането и организирането на информация. Някои специалисти я бъркат с ранните стадии на деменция. Въпреки че това състояние не засилва интензитета си с годините.

Причини за мозъчна мъгла

Мозъчната мъгла е състояние, което има множество причини, от заболявания, засягащи мозъка като системен лупус еритематозус до стрес. В тази връзка специалистите не са успели да установят конкретните причини за проблема. Някои състояния, които могат да го причинят, включват следното:

 • Хроничен стрес
 • Липса на сън
 • Часовата разлика
 • Консумация на определени лекарства
 • Хронични заболявания като рак или множествена склероза
 • Дефицит на витамини от В групата
 • Прекомерна консумация на кофеин
 • Храносмилателни заболявания като цьолиакия и болест на Крон

През последните години мозъчната мъгла се свързва и с когнитивни дефицити след COVID-19. Множество проучвания показват когнитивно увреждане и постоянна умора, при хора след преболедуване на заболяването.

Други скорошни изследвания показват, че трудността в мисленето, характерна за състоянието, се появява във връзка с хормонални промени. Някои жени могат да получат мозъчна мъгла по време на бременност или менопауза.

Как се диагностицира?

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че мозъчната мъгла сама по себе си не е диагноза. Специалистите предпочитат да използват термина “когнитивно увреждане”, за да поставят по-точна диагноза. Медицинският персонал ще трябва да ви направи пълен преглед, за да постави диагнозата и да установи причината за проблема.

Диагностичният процес често е дълъг и труден. Тестовете за измерване на изпълнителната функция при психични заболявания често са полезни. Кръвните тестове също могат да помогнат за идентифициране на други причини за когнитивно увреждане, като сънна апнея и множествена склероза.

Възпалението и повишената активност на имунните клетки също допринасят за мозъчната мъгла. Следователно анализът на фактори като D-димер и феритин е полезен при диагностицирането. И двата възпалителни маркера се наблюдават както в кръвта, така и в цереброспиналната течност.

Лечение на мозъчна мъгла

Човек с мозъчна мъгла.
Създаването на списъци със задачи е добър начин за борба със забравянето.

Тъй като мозъчната мъгла не е болест сама по себе си, лечението й е много трудно. Специалистите препоръчват извършването на дейности, които помагат на хората да живеят с проблема и да се адаптират към него. Сред основните препоръки се открояват следните:

 • Съставяне на списъци със задачи
 • Настройване на аларми, за да не пропуснете важни срещи
 • Правете редовни почивки по време на дълги проекти
 • Вършете ежедневните си дейности
 • Запазете “по-ясните” дни за по-сложни задачи

Други препоръки са насочени към поддържане на по-добър начин на живот. Адекватната почивка и ежедневните упражнения са едни от най-често срещаните. И двете дейности помагат за повишаване на концентрацията и по този начин подобряват мозъчната мъгла.

Някои хора са намерили облекчение, като са приемали лекарства за болести като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Въпреки това, не се препоръчва при никакви обстоятелства да приемате тези видове лекарства без лекарско наблюдение.

Кога да посетя лекар?

Мозъчната мъгла е състояние, което променя много области от живота на хората, които страдат от нея. Въпреки че има дни на проясняване, страдащите може да страдат от проблема седмици или дори месеци.

В идеалния случай хората трябва да посетят лекар, когато проблемът продължава много дни без интервали на проясняване. Също така трябва да се потърси медицинска помощ, когато мозъчната мъгла драматично пречи на ежедневните дейности. Преди това е възможно да се опитате да следвате горните препоръки, за да контролирате състоянието си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Premraj L, Kannapadi NV, Briggs J, Seal SM et al. Mid and long-term neurological and neuropsychiatric manifestations of post-COVID-19 syndrome: A meta-analysis. J Neurol Sci. 2022 Mar 15;434:120162.
 • Ceban F, Ling S, Lui LMW, Lee Y et al. Fatigue and cognitive impairment in Post-COVID-19 Syndrome: A systematic review and meta-analysis. Brain Behav Immun. 2022 Mar;101:93-135.
 • Jaff NG, Maki PM. Scientific insights into brain fog during the menopausal transition. Climacteric. 2021 Aug;24(4):317-318.
 • Pageaux B, Lepers R. The effects of mental fatigue on sport-related performance. Prog Brain Res. 2018;240:291-315.
 • Van Cutsem J, Marcora S, De Pauw K, Bailey S, Meeusen R, Roelands B. The Effects of Mental Fatigue on Physical Performance: A Systematic Review. Sports Med. 2017 Aug;47(8):1569-1588.
 • Marcora SM, Staiano W, Manning V. Mental fatigue impairs physical performance in humans. J Appl Physiol (1985). 2009 Mar;106(3):857-64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.