Биологична терапия за болестта на Крон: предимства и рискове

Болестта на Крон причинява увреждане в храносмилателния тракт поради възпалителен процес. Научете за биологичната терапия за болестта на Крон тук.
Биологична терапия за болестта на Крон: предимства и рискове
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болестта на Крон е едно от двете повтарящи се заболявания, общо наричани възпалително заболяване на червата, а вариантите за биологична терапия са най-новите иновации в тази област. През последните години се наблюдава увеличение на честотата, ускорявайки изследванията за намиране на ефективни подходи.

Поради хроничната симптоматика на болестта на Крон, това е трудно за овладяване състояние. Ето защо установяването на ефективно лечение е от жизненоважно значение за пациентите.

Какво е възпалително заболяване на червата?

Терминът възпалително заболяване на червата (IBD) обединява две различни заболявания, които имат хроничен ход, но с повтарящи се симптоми. Болест на Крон (CD) и улцерозен колит (UC) са двете въпросни състояния.

IBD засяга както мъжете, така и жените по подобен начин. Най-често се появява на възраст между 20 и 30 години, но може да се диагностицира дори в детска възраст.

Болест на Крон

При този възпалителен процес се засягат различни сегменти на храносмилателния тракт, включително участъци от лигавицата с нормални характеристики. Може да се локализира във всяка част на стомашно-чревния тракт, но е по-често в дисталната част на тънките черва и дебелото черво.

Възпалението при болестта на Crohn обикновено включва всички слоеве на чревната стена, поради което се нарича трансмурално. Освен това се появяват улцерозни лезии с различна дълбочина, което му придава калдъръмен вид.

Когато това състояние се активира, най-честите симптоми са диария и коремна болка. Те могат да бъдат придружени от други клинични прояви, включително треска, повръщане и загуба на тегло.

От друга страна, някои хора могат да развият промени, които засягат други органи и системи, свързани с патологичния процес на болестта на Крон:

 • Увеит
 • Артропатии
 • Стоматит
 • Нодозна еритема

Необходимо е да се направят различни изследвания, които да открият възпалителния процес и лезиите, които причиняват заболяване в храносмилателния тракт. Докато арсеналът от допълнителни тестове ще зависи от интензивността на симптомите, някои от тези тестове включват следното:

 • Откриване на p-ANCA и анти-Saccharomyces антитела
 • Класическа радиография на коремната кухина
 • Колоноскопия и илеоскопия
 • Ултразвук на корема

От друга страна, определянето на точния характер на състоянието е от съществено значение за точната диагноза на болестта на Крон. По-специално, защото позволява да се разграничат микроскопичните промени от тези, причинени от улцерозен колит.

Язвен колит

От друга страна, в случай на улцерозен колит, най-честата локализация е ректума, като състоянието често се простира към дебелото черво. По същия начин при този възпалителен процес няма участъци с нормална лигавица, разположена върху променената.

Колоноскопия
Колоноскопията позволява на лекарите да вземат проби за биопсия на чревната лигавица.

Многофакторният произход на болестта на Крон доведе до прилагането на биологична терапия

Специалистите признават, че няколко фактора на околната среда са необходими, за да може човек с уязвим генетичен компонент да развие болестта на Крон. Освен това има и генетичен фактор. Това накара специалистите да мислят, че гените участват в появата на заболяването.

Може да има до 201 точки, участващи в генетичната предразположеност за развитие на IBD.

От друга страна, по отношение на факторите на околната среда, тютюнопушенето е свързано с повишен риск от IBD. Диетата на индустриализираните общества, с много преработени храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, също изглежда играе роля за началото на заболяването.

И накрая, необичайният имунен отговор допринася за развитието на IBD. Компонентите на чревната стена и нормалната бактериална флора, намираща се в храносмилателния тракт, също предизвикват преувеличен отговор, който обуславя възпалителния процес.

Възможности за лечение на болестта на Крон

Въпреки че понастоящем няма терапевтично лечение, което да излекува болестта на Крон, има няколко подхода, които контролират основния възпалителен процес. Постигането на пълна ремисия е идеалната цел на настоящите режими.

Ето защо е необходимо лекарите да разглеждат всеки случай на индивидуална основа. Трябва да се има предвид тежестта и продължителността на симптомите, но също и местоположението на лезиите.

Сред наличните терапевтични насоки се използва следната скала:

 1. Аминосалицилатни лекарства като месалазин
 2. Кортикостероидни лекарства като преднизон
 3. Имуносупресори като азатиоприн и метотрексат
 4. Биологична терапия с антитела
 5. Оперативна намеса

Винаги е необходимо да се оцени предишното приложение на лекарството и реакцията, получена с него. Това дава възможност да се определи степента на ефикасност на определено лечение. Следователно е възможно да се направи правилният избор на режим.

При леки до умерени състояния най-добрият вариант е да започнете с аминосалицилати. След това лекарите често предлагат на човек да премине към други схеми. Оперативната намеса трябва да бъде последният вариант.

Какво представлява биологичната терапия за болестта на Крон?

Биологичната терапия се състои от група лекарства, чиято активна съставка се получава чрез преработка на материал от биологичен произход, т.е. живи организми. Тази терапевтична опция дава възможност за контролиране на заболявания, които имат имунен компонент.

При лечението на болестта на Крон с биологична терапия някои съединения помагат за овладяване на възпалителния процес. Сред тези схеми са следните:

 • Анти-TNF антитела, включително инфликсимаб и адалимумаб
 • Анти-интегринови антитела като ведолизумаб
 • Анти-интерлевкинови антитела като Устекинумаб

Биологичната терапия не е лечение от първа линия на болестта на Crohn.

Въпреки това, има специални ситуации, в които прибягването до тези лекарства е изключително ценно и ефикасно. По-специално, може да се препоръча, когато подходите с високи дози стероиди не показват адекватен отговор (кортикорезистентност). Също така може да е добра идея, когато ново обостряне (кортикозависимост) се появи отново след ремисия, когато дозата се намали.

Въпреки това, настоящата препоръка в тези трудни за управление случаи е да се посочи имуносупресивно лечение преди започване на биологична терапия. Въпреки това, индивидуализирането на пациентите помага да се определи кой може да има реална полза.

биологична терапия за болест на Крон
Биологичната терапия е обещаваща, но все още има висока цена и не е показана при всички пациенти.

Рисковете от биологична терапия при болестта на Крон

Основният риск е повишената уязвимост към развитие на сериозни инфекции. Този риск се наблюдава както при употребата на стероиди, така и при имуносупресори.

Всеки инфекциозен процес, включително наличието на асимптоматична туберкулоза, трябва да се изключи преди започване на биологична терапия.

Проследяването е ключово при възпалително заболяване на червата

Открит е повишен риск от колоректален рак при пациенти с IBD в сравнение с общата популация. Този риск обаче зависи и от продължителността и степента на заболяването, както и от анамнеза за рак на дебелото черво в семейството.

Поради хроничния характер на това състояние и този повишен риск, е препоръчителен периодичен преглед на пациента, извън установената терапия. Това включва колоноскопии за откриване на промени в лигавицата.

Въпреки че местоположението на уврежданията обикновено остава постоянно, тежестта им може да се засили с времето. Всъщност обичайният възпалителен модел в началото на заболяването може да прогресира с годините.

Ето защо е важно да не пренебрегвате проследяването при вашия общопрактикуващ лекар, ако имате болест на Крон. Специалистите ще могат да ви кажат дали сте добър кандидат за биологична терапия или не.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mora, H.; Díaz, C.; Guedea, E.; Manejo de la Enfermedad de Crohn en la Era de la Terapia Biológica y Celular; Universidad de Zaragoza; 2019.
 • Adegbola, S. O., Sahnan, K., Warusavitarne, J., Hart, A., & Tozer, P. (2018). Anti-TNF therapy in Crohn’s disease. International journal of molecular sciences19(8), 2244.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Sans, M.; Enfermedad de Crohn; Gastroenterología y Hepatología; 31 (Supl 4): 47 – 50; 2008.
 • Comisión Regional de Farmacia y Terapéutica. Consejería de Sanidad y Política Social. Región de Murcia; Documento de Consenso sobre el Uso de Terapia Biológica en el Tratamiento de la Enfermedad de Crohn; 2015.
 • Ginard, D.; Khorrami, S.; Pérez, L.; Tavio, E.; López, A.; García, M.; Muñoz, F.; Ibáñez, L.; Marín, I.; Guevara, J.; Casellas, F.; Eficacia y Efectividad de la Terapia Biológica en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal. Estudio EFIFECT; Gastroenterología y Hepatología; 2016.
 • Engel, T., Yung, D. E., Ma, C., Pariente, B., WIls, P., Eliakim, R., … & Kopylov, U. (2019). Effectiveness and safety of Ustekinumab for Crohn’s disease; systematic review and pooled analysis of real-world evidence. Digestive and Liver Disease51(9), 1232-1240.
 • del Val, J. H., & Arce, N. M. (2005). Terapia biológica en el tratamiento de la enfermedad de Crohn fistulizante. Publicación de GETECCU para Formación Continuada, 102.
 • Carrasco, G.; Histología en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal; Revista Médica Clínica Las Condes; 30 (4); 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.