Как COVID-19 се отразява на организма?

Как COVID-19 се отразява на организма? Коронавирусът предизвиква треска, кашлица и запушване на носа. Ако инфекцията се вложи, може да доведе до дихателна недостатъчност и смърт.
Как COVID-19 се отразява на организма?

Последна актуализация: 07 януари, 2022

COVID-19 е вирус, който е наплашил огромна част от света през последните няколко години. Инфекцията, която този вирус причинява, е станала пандемична и заразява голям брой хора, особено в Китай и Европа. Обаче, все още има много хора, които не са запознати с последствията, които този вирус предизвиква на човешкия организъм. Следователно, днес ще отговорим на следния въпрос: Как COVID -19 се отразява на организма?

Коронавирусът принадлежи към семейство от различни вируси, които могат да причинят различни заболявания. По-конкретно, COVID-19 е вирус от животински произход, който се е образувал като резултат от мутация на вируса. За първи път е бил забелязан в Ухан, китайски град, през декември 2019.

Този нов щам никога не е бил откриван при хората преди. Най-големият проблем с тази инфекция е, че нейният капацитет за разпространение е много висок. Още повече, нивото на смъртност сред по-възрастните и тези с отслабнала имунна система е над 15%.

И така, какви са симптомите на коронавируса? Как COVID-19 се отразява на тялото? Ще отговорим на тези въпрос в статията по-долу.

Как COVID-19 се отразява на организма?

COVID-19 е вирус, който може да причини различни заболявания. В повечето случаи на инфекция- почти 80%, хората изпитват само леки симптоми. Те се появяват постепенно и обикновено не водят до усложнения. Тези симптоми са:

Обаче всеки може да развие по-сериозен случай на инфекция. И това е особено вярно когато става въпрос за по-възрастните и тези с отслабнала имунна система. В тези случаи, хората изпитват трудности при дишане и инфекцията би могла да доведе до дихателна недостатъчност.

Рисковото население включва също болните от диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Симптомите се появяват, средно, около 5 дни след хващането на вируса. Обаче, инкубационния период на COVID-19 може да продължи до 14 дни. С други думи, 14 дни могат да минат между влизането в контакт с вируса и развитието на симптомите.

COVID-19 се отразява на организма: мъж с висока температура държи термометър

Треската е един от основните симптоми на коронавируса.

COVID-19 се отразява на организма и се разпространява

COVID -19 се разпространява предимно чрез капките, произлизащи от нашия дихателен тракт. Това са малки капчици, които ние изхвърляме когато кашляме или кихаме. Следователно, специалистите твърдят, че вирусът се разпространява от човек на човек, особено на места, където има големи групи хора и натрупване.

Вирусът може да изминава разстояния между 3 до 6,5 метра, което е безопасното разстояние, което трябва да поддържаме между себе си и другите. Обаче, изглежда, че това не е единственият метод на разпространение.

Според научните изследвания, тези малки капчици могат също да заразят предмети и повърхности. Това означава, че един здрав човек може да се зарази като влезе в контакт със заразен предмет.

Още повече, важно е да се подчертае, че децата са ключова група при тази пандемия. Но това не е поради тяхната имунна система. По-скоро, това е поради тяхната склонност да докосват всичко, което видят и да слагат предметите и ръцете в устите си. Следователно, трябва да бъдем особено внимателни с децата, тъй като те лесно могат да станат преносители и да разпространят COVID-19 на останалите.

Снимка на момче с маска

Децата могат да пренасят коронавирус и да го разпространят на по-възрастните и останалите рискови групи.

Как да предотвратим разпространението на COVID-19?

За да предотвратим разпространението на COVID-19, най-напред трябва да спазваме правилата, които нашата държава прилага. В много страни е важно за гражданите да останат затворени в домовете си за определен период от време. Правителствата са наредили хората да напускат домовете си, само при крайна необходимост.

Още повече, важно е всеки да мие ръцете си редовно. Използването на сапун и вода ще е от полза, въпреки че можете също да използвате дезинфектанти за ръце, съдържащи алхокол. По същия начин, трябва да почистваме предметите и повърхностите, които биха могли да се заразят.

Още повече, тези, които са били в контакт с някой, който е болен от коронавирус, трябва да носи маска. По същия начин при кихане или кашляне, най-добре е да покривате носа и устата си с кърпичка за еднократна употреба и след това да я изхвърлите. Ако нямате кърпичка, тогава използвайте вътрешната част на вашия лакът.

Не можем да си затваряме очите за факта, че сме изправени пред пандемия. Трябва да вземем участие за да се уверим, че проблема е разрешен колкото се може по-бързо. Ако имате симптоми, опитайте се да се свържете със здравните власти и да стоим настрана от другите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.