Какво е кюретаж на матката и кога се извършва?

Процедурите по асистирана репродукция понякога могат да бъдат разочароващи за двойките. Понякога, дори при здрави ембриони, не настъпва имплантирането им. Именно в тези случаи може да помогне кюретажът на матката.
Какво е кюретаж на матката и кога се извършва?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 20 март, 2023

Кюретажът на матката, известен също като дилатационен кюретаж, е минимално инвазивна процедура, при която се индуцира лезия във вътрешния слой на матката (ендометриума) с цел насърчаване на регенерацията му, за да се увеличи неговата възприемчивост по време на процеса на имплантиране на ембриона.

Това е една от процедурите, използвани в асистираната репродукция за жени, които не забременяват поради повтарящи се неуспехи по време на имплантирането. Въпреки това не е лишен от странични ефекти и ползите от него все още се обсъждат. Нека видим по-подробно от какво се състои.

Кога се препоръчва кюретаж на ендометриума?

Понастоящем се препоръчва кюретаж на ендометриума при жени, които са претърпели поне два цикъла на ин витро оплождане и са претърпели повтарящи се неуспешни имплантации. Тоест, въпреки наличието на ембриони с добро качество, процесът на ембриотрансфер е неуспешен.

Възможно е проблемът да е свързан с комуникацията между ембриона и матката, тъй като не се откриват аномалии в яйцеклетките или спермата.
Кога се препоръчва кюретаж на матката?
Ако са възникнали няколко неуспешни имплантации, гинекологът може да предложи кюретаж на матката.

Процедура по кюретаж на матката

По време на кюретаж на матката се прави лека лезия или „остъргване“ в лигавичния слой, който покрива вътрешността на матката, тоест ендометриума. Това е мястото, където се имплантира ембрионът. Процедурата е безопасна, проста и не отнема повече от половин час.

Обикновено се извършва в гинекологична консултация чрез биопсия на ендометриума или чрез хистероскопия, когато е необходима по-задълбочена визуализация на структурата на матката, за да се изключат възможните причини за неуспех при имплантирането на ембриона.

В процеса през отвора в шийката на матката се въвежда гъвкав катетър с дебелина 3 милиметра, за да се изстърже ендометриума. Подобен е на този, който се използва за имплантиране на ембриони.

При извършване на хистероскопия може да се визуализира вътрешността на матката. В този случай се въвежда ендоскоп, който ви позволява не само да изстържете стените. Но и чрез неговата камера да търсите полипи, сраствания или анатомични малформации.

Кога трябва да се планира кюретаж?

Препоръката е кюретаж на матката да се извършва в средата на лутеалната фаза на цикъла, който предхожда ембриотрансфера. Тоест около 21-ия ден от менструалния цикъл или една седмица преди вероятната дата на началото на менструацията на цикъла, в който е планиран ембриотрансферът.

Ембриотрансферът може да бъде на ембриони, оплодени с яйцеклетка и сперма от двойката или чрез донорство на ембриони.

Какво трябва да се има предвид в края на процедурата?

След като интервенцията приключи, препоръката е да избягвате полов акт същата вечер. Освен това трябва да се избягва използването на тампони или менструални чашки по време на кървенето след процедурата.

Как работи кюретажът на матката?

Механизмът, чрез който кюретажът на матката увеличава шансовете за имплантиране на ембриона, все още е неясен. Въпреки това се предполага, че предизвикването на нараняване на ендометриума предизвиква възпалителен отговор, който насърчава регенерацията на тъканите, което подобрява връзката между ендометриума и ембриона.

Тази реакция задейства освобождаването на растежни фактори, различни химикали и някои хормони, които насърчават възстановяването на епитела. Освен това се смята, че може да активира гени, отговорни за имплантирането.

Неблагоприятни ефекти от интервенцията

Кюретажът на ендометриума, като минимално инвазивна техника, се счита за безопасен. Като цяло има много малко неблагоприятни ефекти. Лекото кървене след процедурата е често срещано явление, както и коремни спазми, подобни на тези по време на менструация.

От друга страна, в много редки случаи може да възникне инфекция на тазовата област или случайна перфорация на матката. Най-важното е да се изключи бременност чрез търсене на гестационния сак чрез трансвагинален ултразвук. Тъй като кюретажът на матката би довел до спонтанен аборт при бременност.

Спорове за интервенцията

През 2021 г. на уебсайта на Cochrane Library беше публикуван преглед на множество проучвания, в който авторите стигнаха до заключението, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на използването на кюретаж на матката като метод за увеличаване на процента на клинична бременност.

Поради това не се препоръчва да се предлага рутинно на жени, които ще се подложат на процедурата по ин витро оплождане.

Няма достатъчно доказателства, които да покажат, че има статистически значима разлика в клиничната степен на бременност и увеличаване на раждаемостта, когато се използва.

През годините се предполага, че може да увеличи имплантирането на ембриони. Ефективността му обаче е определена само при проценти на жени с предишна неуспешна имплантация.

Въпреки това, като минимално инвазивна, безопасна и евтина процедура, все още се счита за опция, особено при двойки в развиващите се страни или след два или повече неуспешни опита за IVF.

Кюретаж на матката.
Кюретажът на ендометриума може да не е най-добрият вариант във всички случаи. Следователно неговите плюсове и минуси трябва да бъдат оценени след консултация с гинеколога.
Необходимо е по-нататъшно проучване на ефектите от употребата му, за да се определи истинската му полза.

Какво е добре да запомните?

В момента опциите за асистирана репродукция са разнообразни и могат да бъдат съобразени с индивидуалните нужди. Ето защо, преди да изберете кюретаж на матката, е добре да проучите неговите предимства и недостатъци. В идеалния случай всички въпроси трябва да бъдат насочени към гинеколог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Günther V, von Otte S, Maass N, Alkatout I. Endometrial “Scratching” An update and overview of current research. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2020 Jun 8;21(2):124-129. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2020.2019.0175. PMID: 32517438; PMCID: PMC7294834.
  • Bar G, Harlev A, Alfayumi-Zeadna S, et al. (2020). Recurrent implantation failure: which patients benefit from endometrial scratching prior to IVF?. Arch Gynecol Obstet 301, 817–822. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05424-1.
  • Lensen S, Armstrong S, Gibreel A, Nastri C, Raine-Fenning N. Martins W. (2021). Lesión endometrial en mujeres sometidas a fecundación in vitro (FIV). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009517.pub4/full/es#CD009517-abs-0016
  • Lensen S, et al. (2019). A Randomized Trial of Endometrial Scratching before In Vitro Fertilization. N Engl J Med 380, 4. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1808737?articleTools=true..
  • Shoham G, Alexandroni H, Leong M, Shulman A, Weissman A. (2022). Use of Endometrial Scratching in IVF/IUI – A Worldwide Opinion and Clinical Practice Survey. Clin. Exp. Obstet. Gynecol 45(5), 108. https://repository.unar.ac.id/jspui/bitstream/123456789/2828/1/2709-0094-49-5-108.pdf.
  • Gnainsky Y, Granot I, Aldo PB, Barash A, Or Y, Schechtman E, Mor G, Dekel N. Local injury of the endometrium induces an inflammatory response that promotes successful implantation. Fertil Steril. 2010 Nov;94(6):2030-6. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.02.022. Epub 2010 Mar 24. PMID: 20338560; PMCID: PMC3025806.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.