Ембриотрансфер: как и защо се извършва?

Ембриотрансферът е една от най-важните стъпки в лечението с асистирана репродукция. Трябва да се избере правилният момент и да се използва правилната техника.
Ембриотрансфер: как и защо се извършва?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 23 август, 2022

Въпросният ембриотрансфер е една от критичните точки в процесите на асистирана репродукция. Това е последната стъпка в леченията за ин витро оплождане (IVF), извършвани конвенционално или чрез интрацитоплазмено инжектиране на сперма.

При асистираната репродукция оплождането на яйцеклетката се извършва в лаборатория. Това трябва да доведе до ембриони, подходящи за имплантиране в матката на жената. Тази конкретна стъпка се нарича ембриотрансфер.

За да бъде успешен, трябва да се избере правилният момент. Ембрионът трябва да е достигнал определен етап на развитие и матката на жената да е готова да го приеме.

Дефиниране на ембриотрансфер

Ембриотрансферът е процесът, при който ембрионите, генерирани в лаборатория, се поставят в матката на жената. Надеждата е, че ембрионът ще се имплантира и ще доведе до бременност.

Успехът на ембриотрансфера зависи от два фактора. От една страна, качеството на ембрионите. От друга страна, състоянието и възприемчивостта на ендометриума. И двата елемента са решаващи.

Освен това процесът трябва да се извърши в точното време и техниката трябва да се приложи по подходящ начин. Една от най-важните стъпки е проверката дали ембрионът не е останал в трансферната канюла.

Видове ембриотрансфер

Ембриотрансферът е последната и може би най-решаваща стъпка в ин витро оплождането (IVF). Не винаги се пристъпва към вего веднага след оплождането в лабораторията.

Понякога ембрионите са стъкловидни. Тоест, те са замразени за консервиране и по-късна употреба.

Всичко това води до два вида трансфер на ембриони:

 • Пресни: Когато ембрионите се трансферират, без да са били замразени.
 • Отложено: Когато ембрионите са били предварително замразени. Този процес се нарича криотрансфер.
Ембриотрансфер.
Ембрионите, получени в лабораторията, трябва да отговарят на определени характеристики, които ги правят подходящи за трансфер.

Кога се извършва?

Преди да говорим за правилния момент за извършване на ембриотрансфер, нека си припомним какви са етапите на развитие на ембриона. Първо се извършва оплождането, което е действителното обединение на яйцеклетката и спермата. Така се образува зиготата.

Зиготата започва да се дели. Поражда две клетки; всяка от тях се разделя на две други и т.н.

На третия ден вече има осем клетки и тогава говорим за съществуването на ембрион. На четвъртия ден има морула, която е структура с голям брой клетки, уплътнени заедно.

Между петия и шестия ден ембрионът достига етап, наречен бластоцист. Това е, когато има структура с клетки от различни видове, които ще формират плода.

Обичайно е ембриотрансферът да се извършва, когато ембрионът е на този етап.

Проучване, проведено през 2009 г., установи, че има по-голяма вероятност за успех, когато ембриотрансферът се извършва на петия ден, когато ембрионът е в стадий бластоцист. Темата обаче все още се обсъжда.

Как се изпълнява?

Ембриотрансферът е проста, бърза процедура, която не изисква седация. В някои случаи се възползва от естествения менструален цикъл на жената, когато женските хормони подготвят ендометриума за бременност.

Друг път на жената се предписват лекарства, които да провокират благоприятни за бременността промени. След като ембрионите са готови и ендометриумът е подготвен, се пристъпва към процедурата.

Обикновено жената е помолена да дойде с пълен пикочен мехур и без грим.

Абдоминален ултразвук се използва по време на процедурата. В операционната зала се предприемат следните стъпки:

 1. Поставяне на стерилен спекулум във влагалището.
 2. Почистване на зоната с физиологичен разтвор.
 3. Почистване на шийката на матката и аспирация на цервикална слуз.
 4. Зареждане на ембрионите в катетър или трансферна канюла.
 5. Въвеждане на катетъра през влагалището, докато стигне до матката.
 6. Бавно отлагане на ембрионите в матката.
 7. Внимателно отстраняване на катетъра.
 8. Проверка дали ембрионите не са останали в канюлата.

Какво трябва да имате предвид след това

След като ембриотрансферът приключи, жената трябва да остане в покой в клиниката за 20 до 30 минути. След това може да продължи нормалния си живот, но се препоръчва да прави следното:

 • Да пие много вода.
 • Да не се натоварва прекомерно.
 • Избягвайте вани с потапяне, тъй като могат да причинят инфекции.
 • Избягвайте полов акт, докато не бъде направен тест за бременност.

Ако не се постигне успешна бременност, жената може да опита отново по време на следващия цикъл. В лабораторията ще бъдат запазени още ембриони, докато жената достигне края на фертилната си възраст.

Понякога се наблюдава леко кървене след ембриотрансфера, но това не трябва да е причина за безпокойство. Също така е възможно да изпитате болка или дискомфорт, подобен на предменструалната болка.

Тест за бременност.
Тестът за бременност за потвърждаване на трансфера е същият като този, който винаги се използва.

Какво е симулиран ембриотрансфер?

Много често се случва едно или повече симулирани прехвърляния да се извършат преди извършването на действителното прехвърляне. Това е начин лекарят да усъвършенства техниката и по този начин да увеличи вероятността за успех.

Чрез симулирания ембриотрансфер професионалистът може да измери дължината от шийката на матката до зоната на матката, която трябва да бъде достигната. Откриват се и възможни пречки за процедурата, като миома.

Има известно разногласие между специалистите по темата. Повечето обаче са съгласни, че този тип симулация увеличава процента на успех.

Техника, която постоянно се развива

При асистираната репродукция, както и в много други случаи, изследванията все още продължават. Въпреки че все още има някои разногласия, има достатъчно изследвания, които подкрепят ембриотрансфера на етапа бластоцист, а не на етапа морула.

Доскоро обичайната практика беше да се трансферират няколко ембриона. В днешно време обаче се счита за по-препоръчително да се трансферира един ембрион, за да се избегне рискът от нежелана многоплодна бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salas, S. P. (2021). Aspectos éticos respecto de embriones humanos producidos en el laboratorio. Revista médica de Chile, 149(4), 652-653.
 • Guerif F, Lemseffer M, Bidault R, Gasnier O, Saussereau MH, Cadoret V, Jamet C, Royere D. Single Day 2 embryo versus blastocyst-stage transfer: a prospective study integrating fresh and frozen embryo transfers. Hum Reprod. 2009 May;24(5):1051-8. doi: 10.1093/humrep/dep018. Epub 2009 Feb 13. PMID: 19218575.
 • De Acosta, O. M., & Valdés, N. A. (2020). Fertilización in vitro (FIV) y transferencia de embriones (TE) en el humano, consideraciones éticas, científicas y utilidad. Revista Cubana de Medicina, 24(8).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.