Рита Саймънс и нейната хистеректомия: Кога е необходима тази операция?

Решението да се подложим на радикална хистеректомия не е лесно. Рита Саймънс го избира след години на медикаментозно лечение без резултат.
Рита Саймънс и нейната хистеректомия: Кога е необходима тази операция?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 17 февруари, 2023

45-годишната Рита Саймънс избра радикалната хистеректомия, за да сложи край на проблемите с менструалния си цикъл. Актрисата от една от най-дълго излъчваните сапунени опери в британската телевизия EastEnders беше откровена и открита за здравословните си проблеми. Щракнете тук, за да научите повече за нея.

Според нейните изявления повтарящата се болезнена и обилна менструация не й позволявала да води нормален живот. Дори в професионалната сфера. Често й се налагало да отменя задължения, срещи и интервюта, защото не се чувствала добре.

Въпреки че опитва по-консервативни лечения, базирани на хормонални лекарства, те се провалят. Затова в разговор с нейния семеен лекар те решават, че премахването на матката и яйчниците е единственият път напред.

Радикалната хистеректомия на Рита Саймънс има точни показания и е препоръчителна за някои пациентки. Анализираме кога има смисъл от такава операция и защо.

Какво е хистеректомия?

Хистеректомията е голяма операция, при която матката се отстранява от тялото на жената. Това е необратима процедура, която функционира като окончателно лечение за различни състояния.

Хирургът може да отстрани само утробата на матката и да остави шийката на матката или да отстрани и шийката на матката. По същия начин човек може да избере да премахне фалопиевите тръби и яйчниците в същата процедура.

Рита Саймънс избра радикална хистеректомия със салпинго-оофоректомия. Всички налични видове тази операция, според клиниката в Кливланд, са както следва:

 • Супрацервикално: Матката се отстранява, оставяйки шийката на матката вътре в жената.
 • Обща: Цялата матка се отстранява с шийката на матката.
 • При салпингооофоректомия: фалопиевите тръби и яйчниците се добавят към отстраняването на матката. Понякога е едностранна – ако анатомичните структури са оставени само от едната страна – или двустранна, ако всичко се отстранява.
 • Радикална: Най-пълната форма на тази операция е тази, при която се отстраняват матката, шийката на матката, фалопиевите тръби, яйчниците, част от вагината и лимфните възли в областта. Въпреки че основната й индикация е локално напреднал гинекологичен рак, тя може да се извърши и в клинични случаи, свързани с менструалния цикъл, при условие че пациентката не желае повече да забременява в бъдеще.
Жена с менструални болки.
Различните видове операции се основават на анатомичната структура на женската репродуктивна система. И те са достъпни за различни заболявания.

Хистеректомията в контекста на тежки менструални цикли – Рита Саймънс

Някои жени имат болезнени менструални цикли с обилно кървене. Това често е известно като тежко менструално кървене (HMB). Има различни ситуации, които ги обясняват и формата на представяне също е променлива. Понякога се установява конкретна причина, като кисти на яйчниците или ендометриоза, но има и пациенти без конкретна диагноза.

Приблизително 27,2% от европейските жени имат симптоми, съвместими с HMB. Сред тях повече от половината страдат от анемия, свързана с обилна загуба на желязо поради кървене по време на цикъла им. И все пак, въпреки голямото си разпространение, това остава недостатъчно диагностицирано клинично състояние.

То се подценява при консултациите и се предписват лечения, които не дават добри резултати. Това удължава страданието на жените, чието ежедневно качество на живот е засегнато.

Налични лечения

Международната федерация по гинекология и акушерство (FIGO) разработи класификация на причините за HMB, за да организира по-добре протоколите за лечение. Така според поставената диагноза се предлага подход към всеки пациент. Всяка причина се третира, както следва:

 • Полипи на матката: Наличието на полипи в матката изисква отстраняване с минимално инвазивни техники. Обикновено не се налага хистеректомия.
 • Аденомиоза и лейомиоми: Според размера на тези доброкачествени тумори и симптомите на пациентката може да се избере хистеректомия, като например в случая на Рита Саймънс. Приемането на лекарства не винаги е достатъчно, за да се намали обемът на допълнителната тъкан, която е нараснала в органа.
 • Злокачествени тумори: Това е основната индикация за хистеректомия, когато ракът е напреднал локално, от шийката на матката, и е обхванал други тъкани, които могат да включват лимфните възли в областта.
 • Коагулопатия: Жените с нарушения на коагулацията се лекуват от хематолози, които се опитват да разрешат кръвния проблем, който води до тежко кървене.
 • Овулаторна дисфункция: Хормоналното нарушение е в състояние да промени количеството и ритъма на менструалното кървене. Ако се открие веществото в необичайни пропорции, лекарят предписва терапия със синтетични хормони.
 • Проблеми с ендометриума: При ендометриоза и други свързани заболявания препоръката е да се индивидуализира случаят. Някои жени реагират добре на медикаментозен план, без хирургическа намеса, докато други не намират решение, докато матката не бъде отстранена.
Случаите на недиагностициран HMB са най-сложни.

При липса на променени хормонални резултати или промени в анатомията на матката или яйчниците, ситуацията е сложна. Жените могат да обсъдят с лекаря си възможността за радикална хистеректомия, ако отговарят на определени критерии, като например да са над 40 години, да са опитвали консервативни подходи и да не желаят бременност.

И така, кой трябва да оцени опцията за хистеректомия? Случаят на Рита Саймънс

Според експерти в областта, хистеректомията се препоръчва при жени, които имат обилно менструално кървене, без диагностицирана злокачествена патология и които вече са опитвали консервативно лечение с малък успех. Като приоритет те трябва да отговарят и на изискването да не желаят бъдеща бременност.

Рита Саймънс и нейната радикална хистеректомия, доколкото знаем, са поставени в този контекст. На 45 години и с дълга история на проблеми, дължащи се на HMB, тя беше кандидат за операция.

Операцията е доста ефективна по своите резултати. Една година след операцията повечето жени регистрират подобрение на качеството си на живот.

Менструални болки.
Болезнените менструални цикли изискват диагноза, тъй като те са причина за промени в рутината.

Кога да се консултирате с лекар?

Ако имате обилно и болезнено менструално кървене, тогава трябва да се консултирате с лекар. Първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите причината за необичайните цикли.

Ако се установи такъв, специалистът ще предложи алтернативи на лечението. Хистеректомията не е първият вариант, тъй като първоначално се предпочитат лекарства и други по-малко инвазивни терапии.

Ако обаче няма добри резултати и отговаряте на определени критерии, е възможна радикална операция. В този контекст обсъдете предимствата и недостатъците с вашия лекар, за да вземете информирано решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
 • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
 • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
 • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
 • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
 • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
 • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.