Шатавари: Аюрведичното растение за женско здраве

Шатавари е корен, широко използван в аюрведическата медицина, поради ползите си за женското здраве. Какви са приложенията му?
Шатавари: Аюрведичното растение за женско здраве
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 11 декември, 2022

Шатавари, с научно наименование Asparagus racemosus, е растение, което принадлежи към същото семейство като обикновените аспержи. Всъщност то е известно още като “диви аспержи” или “индийски аспержи”. Обикновено расте в почвите на Индия, Шри Ланка и части от Австралия.

Това е корен, използван в аюрведическата медицина за лечение на проблеми с безплодието и се смята, че е чудесен помощник на жените и помага за тяхното хормонално и репродуктивно здраве. Какво мисли науката по въпроса? Разберете!

Шатавари: активни съставки и лечебни свойства

Shatavari е катерещ се храст, който може да достигне 2 метра (6,6 фута) височина. В страни като Индия, той е доста популярен поради приложенията си в аюрведическата медицина, особено употребата му, свързана с репродуктивното здраве.

Според преглед, споделен в Asian Pacific Journal of Tropical Disease, това до голяма степен се дължи на високото съдържание на фитосъставки. По-специално, идентифицирани са повече от 50 активни вещества, включително следните:

 • Изофлавони
 • Имунозид (гликозид)
 • Есенциални мастни киселини
 • Витамини А, В1, В2, С и Е
 • Полицикличен алкалоид (аспаргамин А)
 • Въглехидрати, полизахариди и слузни вещества
 • Флавоноиди (кемпферол, кверцетин и рутин)
 • Стероидни сапонини, известни също като шатварин
 • Микроелементи като цинк, манган, мед, кобалт, калций, магнезий, калий и селен

Разбира се, поради своя състав, не е изненадващо, че храстът се свързва с редица фармакологични свойства. Според същата публикация има лактогонно действие (което стимулира производството на кърма), противоязвен потенциал и адаптогенни свойства.

Освен това има антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни, имуномодулиращи и антидепресантни способности. Що се отнася до здравето на жените, растението се свързва с повишено либидо, плодовитост, хормонален баланс и защита на половите органи. Този път ще се фокусираме само върху тези му качества.

Какви са ползите от шатавари за женското здраве?

Обичайно е шатавари и добавките към него да се определят като “женски тоник”. Това до голяма степен се дължи на ефектите, получени от неговите изофлавони, които действат като фитоестрогени.

Какво означава това? Тези растителни вещества са подобни на човешките естрогени, хормони, участващи в много различни процеси в женското здраве.

Въпреки че ефектът им е по-слаб, те действат като регулатори и могат да помогнат както при дефицит, така и при липса на контрол поради излишък на тези хормони. Нека да видим при какви условия може да бъде полезно и какво казва науката за растението.

Предменструален синдром

В продължение на много години лекарствата на базата на шатавари са били помощни средства срещу симптомите на предменструалния синдром. Изофлавоните, флавоноидите и сапониновият гликозид може да стоят зад тези ефекти.

В проучване, споделено от Националния център за биотехнологична информация, се съобщава, че лекарство със състав, съдържащ 85 части от Asparagus racemosus и 5 части от Withania sominifera, Pedalium murex и Tinospora cordifolia, показва полезност срещу неблагоприятните симптоми на ПМС при жени.

За да се постигне този ефект, изследователите предлагат да се приемат две капсули от добавката три пъти на ден. Всяка капсула съдържа половин грам от съставките. Въпреки това, ефекта на продукта все още са в процес на проучване.

Жена с болка.
Предменструалният синдром може да бъде интензивен при някои жени, с умора и болка водеща до нетрудоспособност.

Хормонален баланс

Във връзка с предишния ефект, струва си да се отбележи, че добавките с шатавари са полезни за насърчаване на хормоналния баланс при жените. Те не само намаляват риска от предменструални симптоми, но и от нередовен цикъл и синдром на поликистозни яйчници.

Преглед, споделен чрез Biomedicine and Pharmacotherapy, разкрива, че shatavari помага за намаляване на оксидативния стрес и увеличава антиоксидантния капацитет в тялото. Подобрява проблемите, свързани с хормоналния дисбаланс, синдрома на поликистозните яйчници (PCOS), растежа и развитието на фоликулите и безплодието.

Трябва да се има предвид, че повечето изследвания са проведени в лабораторни условия и върху животни. Следователно са необходими по-задълбочени тестове, за да се потвърдят подобни ефекти при жените и да се оцени механизмът на действие.

Кърмене

Една от традиционните употреби на shatavari е свързана със стимулирането на производството на кърма. Всъщност неговите лактогонните му свойства са оценени в редица клинични проучвания.

Рандомизирано контролирано проучване, споделено в Iranian Journal of Pharmaceutical Research, съобщава, че добавките с Asparagus racemosus спомагат за повишаване на нивата на пролактин, ключов хормон за кърменето.

Преглед на проучвания установи, че добавките Asparagus racemosus помагат за увеличаване на обема на кърмата, но тяхната употреба не замества други модифицируеми фактори, участващи в производството на мляко.

Менопауза

Добавянето на шатавари е свързано с намаляване на нощните горещи вълни, изпотяване, депресия и други симптоми на менопаузата. Добавка от Asparagus racemosus – комбинирана с други растения, като Tinospora cardifolia, Withania somnifera и Commiphora mukul – беше описана в Journal of Herbal Medicine, с цел да помогне за намаляване на симптомите на менопаузата след 12 седмици употреба.

По-специално, участниците, приемащи добавката, съобщават за значително намаляване на дневните горещи вълни и нощното изпотяване. В допълнение, проучване в списание Nutrients свързва тази билкова добавка с подобрена мускулно-скелетна функция при жени след менопауза.

Фертилитет и либидо

По отношение на сексуалното и репродуктивното здраве шатавари е свързано с повишено сексуално желание и плодовитост. Публикация във Pharmacognosy показва, че растението е полезно срещу проблеми с женската репродуктивна система.

По-точно, употребата му е свързана с намаляване на безплодието, повишаване на либидото, намаляване на възпалението на половите органи и подготовката на матката за зачеване. Тези приложения често се подкрепят от анекдотични доказателства.

Необходими са по-специфични и обширни изследвания, за да се потвърдят подобни ефекти.

Рискове и противопоказания на шатавари

Консумацията на Shatavari обикновено е безопасна за повечето здрави жени. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на този вид добавка.

Прекомерната консумация може да доведе до храносмилателен дискомфорт, като подуване на корема, гадене и болка. Поради това е препоръчително да се спазва дозировката, указана от производителя.

По същия начин трябва да се вземат предвид следните противопоказания:

 • Високорискова бременност (консултирайте се с вашия лекар)
 • Заболявания на бъбреците и пикочните пътища
 • История на алергия към аспержи
 • Чувствителност към естрогени
 • Сърдечно заболяване
Малко аспержи.
Тъй като принадлежи към същото семейство като аспержите, тези, които са алергични към този продукт, няма да могат да консумират shatavari.

Форми и как да консумирате шатавари

В магазините за билки е възможно да намерите добавки шатавари под формата на прах и капсула. Като цяло се препоръчва доза от 6 грама на ден. При кърмещи майки дозата варира от 3 до 6 грама на ден, в зависимост от телесното тегло (60 mg прах/kg телесно тегло).

Продуктът обикновено се приема с или след хранене. Не се препоръчва на празен стомах.

Прахообразната форма може да се разрежда в краве или растителни млека. Може да се приготви и във вода.

Продължителността на приема може да бъде удължена до 3 месеца. Това може да се определи от лекаря.

Какво да запомните за този тоник за жени?

В аюрведическата медицина шатавари е идеалната добавка за редица етапи от живота на жената. Поради съдържанието на антиоксиданти и фитоестрогени, тя се смята за съюзник срещу разстройства, причинени от хормонални колебания.

Въпреки това, подобно на други билкови добавки, употребата й трябва да бъде разумна и под наблюдението на лекар. Въпреки че някои проучвания подкрепят свойствата на растението, то не се счита за лечение – първи избор.

Консумацията му не замества ползите от здравословния начин на живот и медицинското лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alok S, Jain SK, Verma A, Kumar M, Mahor A, Sabharwal M. Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review. Asian Pac J Trop Dis. 2013 Jun;3(3):242–51. doi: 10.1016/S2222-1808(13)60049-3. PMCID: PMC4027291.
 • Negi JS, Singh P, Joshi GP, Rawat MS, Bisht VK. Chemical constituents of Asparagus. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):215-20. doi: 10.4103/0973-7847.70921. PMID: 22228964; PMCID: PMC3249924.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Patent Summary for US-6589569-B1. Retrieved November 8, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/patent/US-6589569-B1.
 • Pandey AK, Gupta A, Tiwari M, Prasad S, Pandey AN, Yadav PK, Sharma A, Sahu K, Asrafuzzaman S, Vengayil DT, Shrivastav TG, Chaube SK. Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus). Biomed Pharmacother. 2018 Jul;103:46-49. doi: 10.1016/j.biopha.2018.04.003. Epub 2018 Apr 7. PMID: 29635127.
 • Gupta M, Shaw B. A Double-Blind Randomized Clinical Trial for Evaluation of Galactogogue Activity of Asparagus racemosus Willd. Iran J Pharm Res. 2011 Winter;10(1):167-72. PMID: 24363697; PMCID: PMC3869575.
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Wild Asparagus. [Updated 2022 Sep 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501813/
 • Steels, E., Steele, M., Harold, M., Adams, L., & Coulson, S. (2018). A double-blind, randomized, placebo-controlled trial evaluating safety and efficacy of an ayurvedic botanical formulation in reducing menopausal symptoms in otherwise healthy women. In Journal of Herbal Medicine (Vol. 11, pp. 30–35). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2018.01.001
 • O’Leary MF, Jackman SR, Sabou VR, Campbell MI, Tang JCY, Dutton J, Bowtell JL. Shatavari Supplementation in Postmenopausal Women Improves Handgrip Strength and Increases Vastus lateralis Myosin Regulatory Light Chain Phosphorylation but Does Not Alter Markers of Bone Turnover. Nutrients. 2021 Nov 27;13(12):4282. doi: 10.3390/nu13124282. PMID: 34959836; PMCID: PMC8708006.
 • Sharma, Komal & Bhatnagar, Maheep. (2011). Asparagus racemosus (Shatavari): A Versatile Female Tonic. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2. 855-863.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.