Полезно ли е да спите с чорапи?

През последните години модните компании започнаха да обръщат повече внимание на тази част от облеклото.
Полезно ли е да спите с чорапи?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Когато лягате да спите с чорапи, вие помагате на тялото да регулира своята температура. По този начин се предпазвате от усещане на студ през нощта, а също така и от нежелано събуждане. И не на последно място по важност – така ще си отпочинете оптимално.

Казват, че половината от населението спи с чорапи.

Някои хора просто имат потребността да държат краката си „защитени“, независимо кое време на годината е. Други пък не могат да заспят зимно време при най-малкото усещане за дискомфорт.

Затова… Днес питаме полезно ли е да спите с чорапи или не? Отговорът следва в днешната статия.

Как спите?

дали да спим с чорапи

Може да кажем, че съществуват толкова начини за спане през нощта, колкото хора има на земята. Някои държат на пижамите, а други искат да имат куп одеяла на разположение.

Трети избират да включат парното, за да не се завиват с тежки одеяла. През лятото пък предпочитат да пуснат вентилатор или климатик, преди да се откажат от всякаква завивка заради горещината.

Същото се случва и с чорапите. Става дума за предпочитания.

С днешната тема не се опитваме да променяме вашите навици или да ви кажем кое е полезно и кое не е. По-скоро искаме да ви информираме и да отговорим на поставения въпрос – да се спите с чорапи или да не го правите?

За спането с чорапи – да или не

Експерти казват, че негативните причини включват прекалено потене на стъпалата през нощта.

Да, чорапите държат топло през нощта, което може да провокира и други нежелани последствия:

  • Инфекции (гъбички, лющене, „стъпало на атлета“
  • Влошена циркулация на кръвта (ако чорапите стягат твърде силно глезените)
  • Краката не си отпочиват, тъй като не могат да „дишат“
  • Неприятни миризми, провокирани от липсата на проветряване

Добрата новина е, че можете да избегнете всички тези проблеми. Препоръчваме да сменяте чорапите преди лягане. Това означава, че никога не бива да носите едни и същи чорапи по цял ден.

Не само защото през деня са се изцапали, но същото така и защото са натрупали пот и бактерии и рискувате да изцапате чаршафите. Освен това е необходимо да използвате тип чорапи, които не стягат краката или възпрепятстват циркулацията на краката.

По възможност слагайте памучни чорапи или специални, които са създадени за продължително носене.

От друга страна, ако искате да спите като бебе, без да се събуждате през нощта, препоръчително е да носите чифт чорапи. Знаехте ли, че хората, които носят чорапи нощем, се усещат по-добре от хората, които залагат на завиването с много одеяла като алтернатива?

Носенето на чорапи предпазва от промени в телесната температура, които провокират събуждане по никое време. Освен това са идеални, когато ставате сутрин, за да отидете до тоалетната и не искате да събудите спящия си партньор.

Подценяваните чорапи

сънят с чорапи е полезен

Никой не може да отрече, че чорапите са най-пренебрегваната част от облеклото. Погледнете гардероба си с дрехи и ще признаете това.

Често ги крием между обувките или панталоните. Опитваме се да ги скрием от погледа си. Понякога дори могат да провокират чувство на дискомфорт, когато станем по-интимни с партньора или отиваме на лекар.

Да не говорим за моментите, в които на всички край нас става ясно, че дори не сме обули два еднакви чорапа! През последните години модните компании започнаха да обръщат повече внимание на чорапите, като предлагат различен дизайн, материали на изработка и дори употреби.

Едно изследване на Spanish Neurological Society показва, че един от най-добрите начини да си починем добре е като носим чорапи.

Оказва се, че този елементарен наглед навик позволява на човека да се наслаждава на по-оптимално възстановяване през часовете на сън и го предпазва от хронични проблеми със съня. Дори можем да заявим, че чорапите са вълшебни – те помагат да забравим ежедневните проблеми!

Налице са други причини, поради които хората не спят добре: психологични промени, провокирани от възрастта, пътуване, излагане на екстремни температури, отсъствие от дома или спазване на небалансирана диета.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите билков чай за по-добър сън

Съществуват много „бабини рецепти“ за спокоен сън (те варират от консумация на отвари до вземането на топла вана, консумация на лека вечеря или броене на овце). Но носенето на чорапи може да се окаже доста по-просто решение на „болежките“.

Разбира се, ще се наложи да привикнете към други полезни практики, като например да не тренирате вечерно време, да избягвате консумацията на кафе или газирани напитки на вечеря, да не гледате телевизия преди лягане.

Става дума за температура

ако спите с чорапи тялото ви ще е топло през цялата нощ

Непоколебимите скептици, които не спят с чорапи, може да променят мнението си по въпроса, ако вземат под внимание изследванията и проучванията, които са проведени на тази тема.

Не е необходимо дори да споменаваме, че добрата почивка засилва паметта, презарежда батериите и дори регенерира кожата.

Но за да се насладите напълно на тези ползи, тялото трябва да се радва на баланс през цялата нощ.

През нощните часове температурата се понижава и същото се случва с тялото. Именно поради, когато легнем да спим, използваме само едно одеяло, но с напредването на часа може да ни се прииска да се завием с още едно.

Дрехите, които подбирате за сън, са от критично значение. Носенето на чорапи или буйки, за да бъдат краката винаги топли, е полезно и здравословно.

Точно като през деня, ако усетите стъпалата си студени, цялото тяло започва да се охлажда. Вечерно време е необходимо да завиете своите долни крайници, за да се чувствате комфортно.

Ако краката ви са горещи, вените ще се разширят и топлината ще се разпространи из цялото тяло. Мозъкът „разбира“, че всичко е наред и продължава да си почива.

Ако, от друга страна, стъпалата са студени, цялото тяло започва да се охлажда. Мозъкът ще се наложи да поработи допълнително, за да регулира температурата. Това ви кара да се чувствате недостатъчно отпочинали, нащрек и дори ви пречи да заспите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.