Какво представлява генерализираното тревожно разстройство

Безпокойството е съвсем естествено състояние. То подготвя защитните механизми на тялото. Опасно е, когато стане неконтролируемо
Какво представлява генерализираното тревожно разстройство

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Генерализираното тревожно разстройство е състояние, което се постига чрез постоянно свръх активиране на системите, които имаме, за да гарантираме оцеляването ни.

Научете повече за това разстройство в тази статия.

Какво представлява безпокойството?

Безпокойството е естествено.

Всъщност това е адаптивен механизъм, който подготвя тялото за умствена и физическа сила, за да преодолее дадено препятствие. Това е нещото, което се нарича “реакция на борба или полет”, или отговора на острия стрес.

Против възможна заплаха има биохимична реакция в амигдала, което е компонент на централната нервна система. В резултат на това се освобождават химически съобщения, които подготвят тялото да поеме отговорността за ситуацията. Повишава се сърдечната честота и кръвното налягане. Достига повече кръв в мускулите и зениците се разширяват. Целта на това е да се изправим пред заплахата или да избягаме от нея.

Кортизолът е хормонът, който подготвя тялото за борба или полет. Това обяснява физическите симптоми на хората с тревога.

Пример за безпокойство може да бъде следното: човек се среща с диво животно, уплашен е и не знае как да реагира.

В тази ситуация тялото подготвя механизъм за защита, за да:

 • се защити
 • атакува
 • избяга

Всичко това се случва без човек да е наясно, че един или друг механизъм се активира. Всъщност това се случва толкова бързо, че нямаме време да забележим процеса стъпка по стъпка.

В този смисъл инстинктът предизвиква поредица от физически реакции, които активират един или повече механизми за защита.

Генерализираното тревожно разстройство активира защитните ни инстинкти

Ето защо, нека го кажем с прости думи: безпокойството е основа за оцеляване.

И така … Кога тревожността се превръща в нещо лошо?

Тревожността се превръща в нещо негативно, когато е прекомерно.

Защо? Защото тогава резултатът това не е адаптивен. Вместо да преодолява препятствието, безпокойството става пречка. Това означава, че безпокойството ни изкарва от релси и не можем да контролираме ситуацията.

Защо възниква тревожността? Цикълът на страха

Информацията, която получаваме със сетивата си (с изключение на усещането за миризма, което върви в друга посока) преминава през таламуса. Това е компонент на централната нервна система, който филтрира стимулите.

Това се случва, така че мозъкът получава само важна информация. Така възприемаме погрешно информацията и това води до тревожност. Това може да увеличи заплахата.

Когато тази информация е заплаха, мозъкът и други области на нервната система изпращат сигнали до амигдалата.

Как функционира?

Всичко се свързва с освобождаването на норадреналин. Той се освобождава в локус корулеус, регион на мозъка, където невроните норадренергици са много изобилни.

Амигдалата изпраща нови сигнали, които бързо задействат освобождаването на кортизола. Кортизолът е хормонът, който подготвя тялото за борба или полет. Това обяснява физическите симптоми на тревожност.

генерализираното тревожно разстройство може да разтърси света ви

Това хиперактивиране на амигдала създава друг проблем. Това променя областта на мозъка, която отговаря за спирането на страха. Поради това мозъкът не спира чувството на страх и продължава да възприема заплахата.

Казано с прости думи, има хиперактивност на системите, които реагират на заплахите. Нищо не може да спре тези реакции.

Какви проблеми възникват в дългосрочен план?

Може да се каже, че тялото свиква да реагира по този начин. Продължителното активиране на това и кортизола отслабва прага за толерантност.

Това би могло да обясни защо децата, които страдат от насилие и хората, които са живели във военни зони изпитват по-голямо безпокойство. След като са живели в постоянно напрежение през годините, тялото им е свикнало да реагира по този начин, когато са изправени пред някаква заплаха.

Какво общо имат тревожните разстройства?

Страхът и тревогата характеризират тази група състояния, известни като тревожни разстройства. Това провокира хиперактивиране на тялото, което води до влошаване на индивидуалността във всички области.

Докато тази статия се фокусира върху генерализираното тревожно разстройство, съществуват и много други тревожни разстройства:

Тревожни разстройства

 • Тревожно разстройство с агорафобия
 • Агорафобия без тревожност
 • Тревожно разстройство без агорафобия
 • Специфични фобии
 • Социална фобия
 • Обсесивно компулсивно разстройство
 • Посттравматично стресово разстройство
 • Изключително стресово разстройство
 • Генерализирано стресово разстройство
 • Реактивно стресово разстройство
 • Ситуационно тревожно разстройство
 • Специфично тревожно разстройство

Какво представлява генерализираното тревожно разстройство?

Ето някои симптоми на това разстройство:

 • Видимо безпокойство, тревога и чувство на страх повече от 6 месеца, свързани с ежедневните ситуации.
 • Палпитации, изпотяване, треперене и сухота в устата.
 • Усещане за давене, затруднено преглъщане, напрежение в гърдите и гадене.
 • Замаяност и нестабилност.
 • Чувство за нереалност (епизоди на нереалност) и чувство за съществуване извън тялото.
 • Страх от загуба на ума, загуба на контрол и страх от умиране.
 • Мускулно напрежение и болка.
 • Трудност при концентрация, умът става празен и раздразнителност.
 • Хората с безпокойство не спят добре поради тревожност.

Колко често е това? Кого засяга?

Тревожността често се появява, а генерализираното тревожно разстройство е доста често срещано сред възрастните.

Тревожност и депресия

 генерализираното тревожно разстройство е доста често срещано сред възрастните

Сред различните тревожни разстройства както при депресията, по-голяма част от случаите са свързани помежду си. Освен това връзката на тези умствени състояния с хроничните физически ефекти е повече от очевидна.

Връзката между умственото и физическото здраве при възрастните хора е от особена важност. В тази група всички тези проблеми допълват болестите, самотата и липсата на социални и икономически ресурси.

Друг важен момент са леченията. В повечето случаи лечението на генерализирано тревожно разстройство е комбинация от антидепресанти и транквиланти, както и когнитивна поведенческа терапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Portman, M. E., Riskind, J. H., & Rector, N. A. (2012). Generalized Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/j.sna.2003.11.041
 • Durham, R. C. (2004). Treatment of generalized anxiety disorder. Psychiatry. https://doi.org/10.1383/psyt.3.4.30.32903
 • Cuijpers, P., Sijbrandij, M., Koole, S., Huibers, M., Berking, M., & Andersson, G. (2014). Psychological treatment of generalized anxiety disorder: A meta-analysis. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2014.01.002
 • Moffitt, T. E., Harrington, H., Caspi, A., Kim-Cohen, J., Goldberg, D., Gregory, A. M., & Poulton, R. (2007). Depression and Generalized Anxiety Disorder. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archpsyc.64.6.651
 • Angst, J., Paksarian, D., Cui, L., Merikangas, K. R., Hengartner, M. P., Ajdacic-Gross, V., & Rössler, W. (2016). The epidemiology of common mental disorders from age 20 to 50: results from the prospective Zurich cohort Study. Epidemiology and psychiatric sciences, 25(1), 24-32.
 • Patriquin, M. A., & Mathew, S. J. (2017). The neurobiological mechanisms of generalized anxiety disorder and chronic stress. Chronic Stress, 1, 2470547017703993.
 • Bados López, A. (2006). Trastorno de ansiedad generalizada: naturaleza, evaluación y tratamiento.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.