Какво е "cleanfulness" и как можете да приложите този тренд в дома си?

Грижата за бъркотията у дома е полезна за вашето физическо и емоционално здраве. Открийте влиянието на домакинската работа като антистрес терапия.
Какво е "cleanfulness" и как можете да приложите този тренд в дома си?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 21 декември, 2022

Далеч от това да е бреме, почистването на дома ви всъщност е полезно, за да пречистите ума си. Това предлага cleanfulness, тенденцията, която превръща домакинските задължения в своеобразно лечение срещу стреса.

Идеята е да се установят определени рутинни процедури, вместо да се съсредоточавате само върху няколко дни основно почистване, което понякога генерира безпокойство и умора само като гледате бъркотията, с която трябва да се справите. По същия начин поддържането на вашето пространство организирано и чисто допринася за вашето благополучие.

Тази философия е тясно свързана с медитацията, тъй като предполага, че концентрацията върху задачата се свързва с несъзнателното и води до състояние на дълбоко спокойствие. Ще ви покажем начините за практикуване и предимствата, които носи.

Какво представлява истинската „cleanfulness“?

Cleanfulness предлага ред и чистота като форма на лечение с цел почивка от ежедневната суматоха. Науката се фокусира върху три аспекта: пълно внимание към дейността, която извършвате, за да я изживеете наистина, да се свържете с реалността и да се отпуснете по време на процеса.

Една от теориите, към които се придържа е, че безпорядъкът в дома отразява вътрешното състояние на човека и влияе върху действията му. Ако има ред, от друга страна, за нас е по-лесно да постигнем целите си, отколкото в хаоса.

Според проучване на Journal of Environmental Psychology, изобилието от вещи в дома създава хаотични жилищни пространства, което се отразява негативно на субективното ни благополучие.

Въз основа на това методът подчертава усещането за спокойствие, което организираната среда предава. Освен това, като поддържате къщата чиста, вие възприемате емоционална, физическа и умствена хармония.

Подобно на движението за майндфулнес, движението за чистота преследва мир чрез домашна чистота.

Ползите от практикуването на cleanfulness

cleanfulness
Цялото семейство може да участва в процеса.

Както предлага организационният консултант Мари Кондо®, липсата на ред в къщата води до живот при същите условия. Практикуването на cleanfulness осигурява ползи, които надхвърлят чистотата и водят до удовлетвореност. Нека да ги разгледаме по-долу.

  • Интеграция: Цялото семейство може да участва в задачата и да се включи в методологията, което ще намали времето, прекарано за всяка задача.
  • Фокус: Когато се концентрирате върху задачата, забравяте външния натиск. Cleanfulness означава да насочите цялото си внимание към задачата, като същевременно пропускате други мисли.
  • Мотивация: Ако всяка задача се изпълнява умишлено, резултатът ще бъде по-добър. Например, почистването на прозорците ще направи осветеността по-добра. Междувременно смяната на чаршафите и ароматизирането на стаята са две действия, които допринасят за по-добро качество на съня.
  • Качество на живот: Да имаш чисто и подредено пространство е много здравословно. Освен това ни оставя повече време да се грижим повече за себе си, да се грижим за имиджа си и дори да се храним по-добре. Всъщност изследване, публикувано от Environment and Behavior, установи, че хаотичните кухни влияят на манталитета извън контрол, карайки хората да избират нездравословна храна.
  • Спокойствие: Разпускането в организирана среда създава удоволствие, яснота и мир. Будистките монаси подкрепят тази оценка, свързвайки своите прости, обичайни задачи със спокойствието. Както се споменава в Ръководството за почистване на будисткия монах, човек почиства не защото е мръсен или неподреден, а за да освободи духа си от смущаващи сенки.
  • Самодисциплина: Практикуването на тази философия насърчава планирането и дисциплината. Защото постигането на пълен ред и чистота в къщата е трудно за един ден. Universidad Panamericana посочва, че дисциплинираният човек работи съсредоточено върху определена задача, докато не бъде изпълнена; с тази цел те съветват да зададете приоритети, да предотвратите прекъсванията и да се съсредоточите върху целите си.

Как да приложите медитативна cleanfulness в дома си

Прости действия като отваряне на прозорци, за да влезе слънчева светлина и свеж въздух, са един от начините за прилагане на медитативна чистота. Някои навици, които подкрепят тенденцията, са споменати по-долу.

Обърнете внимание при почистване и подреждане

По време на cleanfulness дръжте всички 5 сетива нащрек. Публикация от университета в Мурсия гласи, че вниманието повишава възприемчивостта към събитията в околната среда, фокусира ума и ви позволява да извършвате много дейности ефективно.

Това е смисълът на внимателното почистване: да бъдете внимателни към това, което правите, за да избегнете стресови ситуации. Въпреки че миенето на чинии, бърсането на прах или подреждането на килера може да изглеждат лесни задачи, не забравяйте да им посветите много грижи.

Създавайте рутинни процедури

Почистване на дома
Потърсете опции, подходящи за вашия начин на живот и приложете cleanfulness на практика.

Насоките, съобразени с ритъма на живота ви, са от съществено значение. Не е важно да изпълнявате всички задачи в един ден; напротив, това е почти невъзможно. Най-добре е да планирате ежедневни или седмични дейности. В които да посочите както задачата, така и времето, в което ще я изпълните.

Поддържането на вашите мебели и вещи подредени е много добра ежедневна рутина; оправянето на леглото веднага щом станете също е важно. Основните почиствания са по-скоро седмична, двуседмична или месечна рутина, защото включват повече работа и съответно повече време.

Направете проектите приятни, особено когато е включено цялото семейство. Американската академия по педиатрия твърди, че ако рутинните процедури са неприятни, те водят до неефективност, дисбаланс и разстройство.

Подкрепете рутината си с технология

Роботи, които помагат при почистването чрез почистване с прахосмукачка, метене и полиране, си сътрудничат с практиката за чистота. Целта е да направите процеса по-лесен, както и приятен. Най-модерните уреди не са единствените неща, които са полезни в този смисъл. Обикновена пералня или съдомиялна машина, наред с други уреди, могат да улеснят живота ви и да направят почистването по-приятно.

Делегирайте отговорности

Според възрастта на вашата семейна група, разпределете натоварването. Освен това вземете под внимание интереса на всички към участие. Събирането на прането, подреждането на играчките и поливането на растенията са някои препоръки, които да заемат децата; тежките или рисковани задачи е най-добре да оставите в ръцете на възрастни.

Не изисквайте твърде много от себе си

Забравете екстремизма: това, което търсите, е да изградите навици, а не да направите всичко перфектно. Търпението, наслаждаването на процеса и разбирането, че редът и чистотата благоприятстват хармонията, допринасят за процеса. Ако изисквате твърде много от себе си, може да се сринете. Да се почувствате тревожни и да не постигнете добри резултати.

Изберете естественото, когато е възможно

За медитативно почистване е най-добре да не използвате химикали; за предпочитане използвайте продукти, направени от естествени съставки, защото те елиминират възможността за вдишване на вредни вещества и не замърсяват околната среда. Ароматерапията, етеричните масла и рецептите за домашно приготвени почистващи препарати внасят положителни емоции в тази мисия и имат релаксиращ ефект.

Задайте награди

Представете си наградата в края на деня. Леката закуска, гледането на телевизия или слушането на музика са награди, на които ще се насладите в свободното си време в чисто и организирано пространство.

Внимавай! Cleanfulness не изисква обсебване от чистенето

Медитативното почистване не означава принуждаване, а разглеждане на домакинските задължения като възможност да се отделите от външните фактори и да намалите интензивността на съкрушителния живот.

Накратко, тази философия изисква планиране, търпение и внимателност. Освен това можете да я приемете като домашен спорт, който поддържа дома организиран и е от полза за физическото и емоционалното здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.