Четири начина за пране и дезинфекция на възглавниците

Като се замислите не са много нещата в дома, които използваме толкова често колкото възглавниците. А дали ги поддържаме редовно и по правилния начин?
Четири начина за пране и дезинфекция на възглавниците

Последна актуализация: 12 октомври, 2021

Знаете ли, че експертите препоръчват редовното пране и дезинфекция на възглавниците и то поне веднъж месечно? Правите ли редовно това?

За да предотвратите превръщането на възглавниците в развъдник на бактерии и опасни микроорганизми трябва редовно да се грижите за тях. Днес ще ви покажем няколко лесни начина за пране и дезинфекция на възглавниците в дома.

Много хора полагат ежедневни грижи за завивките, с които спят. Освен редовното проветряване, чаршафите и одеялата изискват често изтупване и полагането на подходящите грижи. Така ще предотвратите и натрупването на прах.

Обикновено повечето хора просто изпират калъфките на възглавниците. И често забравят самите възглавници. А това е голяма грешка. В тях се натрупват дори повече замърсявания отколкото в чаршафите и завивките

Когато отворим прозорците и вратите, прахът се „настанява“ върху завивките и възглавниците. Самите ние сме носители на различни замърсявания, които пренасяме в леглото всяка вечер.

Ето защо трябва редовно да се грижим и поддържаме и за възглавниците.

Лесни начини за пране и дезинфекция на възглавниците

В следващите редове ще споделим с вас няколко начина за бързо и лесно пране и дезинфекция на възглавниците. Така ще можете редовно да се грижите за тях, без да внасяте излишен стрес в забързаното си ежедневие.

1. В пералнята

Повечето възглавници могат да бъдат изпрани в пералнята без проблем. Но винаги първо проверявайте етикетите им.

След като направите това, следвайте тези съвети:

  • Използвайте течен прах за пране, не твърд. Така ще бъдете сигурни, че пералнята ще ги изплакне напълно от препарата.
  • Перете и другите леки завивки заедно с възглавниците. Така пералнята ви ще работи балансирано и няма да я повредите.
  • Изберете програма с допълнително изплакване. Така прането ще бъде добре изплакнато, без остатъци от перилния препарат.

Когато прането ви е готово, оставете възглавниците да изсъхнат цял ден на слънце. Това е изключително важно. Ако останат влажни отвътре могат да мухлясат.

2. Бързо пране за дезинфекция на възглавниците

лесни и бързи начини за дезинфекция на възглавниците

Пълнежът на възглавниците не е предназначен за често пране. Така че перете самите калъфки на възглавниците, но не и самите възглавници. Правете това, когато имате възможност.

Пълнежът на някои възглавници може да бъде ваден. Просто трябва да разкопчаете копчетата или ципа на самата възглавница. Най-често възглавниците са пълни с пух или специална пяна.

Предимството на този начин на разделяне на възглавниците е, че можете да перете калъфките им заедно с чаршафитеТака ще сте сигурни, че възглавниците ви са дезинфектирани и без акари.

3. Оцет и сода за хляб за основно почистване

Ако си мислите, че възглавниците ви се нуждаят от основно почистване, можете да използвате сода за хляб и оцет. 

Ето как можете да дезинфектирате възглавниците с помощта на тези продукти:

Освен че ще изперете и дезинфектирате основно възглавниците, този начин ще ги направи като нови. Избелващият ефект на тези продукти е доказан. Вместо тези натурални продукти можете да добавите и боракс към праха за пране и ще се радвате на същия резултат.

4.Кислодорна вода за премахване на петната

Дори да ви звучи странно, кислородната вода може да се използва за пране и дезинфекция на възглавниците. Но в сравнение с горните методи, при този има определени ограничения.

Първо – можете да използвате кислородната вода само за бели тъкани. Тъй като има силно избелващо действие, тя може да увреди по-тъмните цветове.

чисти чаршафи и завивки

От друга страна с този метод можете единствено да премахнете петната. Това е така, защото при него просто нанасяте малко кислородна вода върху повърхността, която искате да почистите от петната.

Въпреки това, методът е полезен и ефикасен. Често по възглавниците има петна от кремове, грим, кръв и дори от пот. Те се натрупват и се образуват петна. А този метод ще ви помогне да ги отстраните перфектно.

С тези лесни съвети можете да превърнете дома си в още по-чисто и здравословно място. Не забравяйте, че прекарвате поне една четвърт от деня си в леглото. Затова редовното пране и дезинфекция на възглавниците е толкова важно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.