Полезни съвети за отглеждане на бебе през лятото

Отлеждането на бебе през лятото е много по-лесно. Сезонът е подходящ цялото семейство да приветства идването на новия член. Въпреки това трябва да имате предвид някои предпазни мерки през този горещ сезон. Прочетете следващите редове и научете повече по темата!
Полезни съвети за отглеждане на бебе през лятото

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мисълта за раждането и отглеждането на бебе през лятото безпокои много бременни жени. Тревогите как ще се справят с жегите и възстановяването през този сезон на годината често спохождат жените, очакващи да родят през летните месеци.

Но отглеждането на бебето през лятото има редица предимства. В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета. Сами ще се уверите, че не е толкова трудно и плашещо както сте си го представяли!

Предимствата на отглеждането на бебе през лятото

Всички знаем, че повечето хора ходят на почивка през лятото. На всички работещи им е позволено да си отдъхнат за кратко, а децата и тийнейджърите не ходят на училище. Помислете за това: семейството и приятелите ви ще имат повече, за да ви помогнат и да се порадват на бебето.

Хубавото време ще ви позволява да излизате навън и да се разведрите. Можете да избирате най-хладните часове на деня за разходките с бебето. През този сезон хората не са толкова стресирани, радват се на тишината и спокойствието.

Майка с бебе

Отглеждането на бебе през лятото си има своите предимства. Сезонът е подходящ цялото семейство да приветства идването на новия член.

Съвети за бременни жени очакващи бебе през лятото

Ако очаквате бебе през лятото, трябва да спазвате редица съвети с грижа за здравето си.

1. Обръщайте внимание на начина си на хранене, ако очаквате бебе през лятото

Ако очаквате бебе през лятото трябва да се храните по малко по-често. Здравословният начин на хранене е важен като цяло за всички бременни независимо кога е терминът им. Храненето е по-важно по време на бременността, отколкото след раждането. През лятото сте изложени на по-висок риск от дехидратация или получаване на топлинен удар.

Специалистите съветват да се храните пет пъти дневно на малки порции. Със сигурност сте забелязали, че през този сезон ни се похапват повече плодове и зеленчуци. Вслушайте се в тялото си и добавете тези храни към менюто си. Те ще ви помогнат да поддържате тялото си хидратирано и ще ви осигурят витамините, от които се нуждаете.

Освен това е изключително важно да пиете достатъчно вода, поне 8 чаши дневно. Трябва да избягвате излагането на слънце между 12-16 часа. Носенето на подходящи дрехи ще ви предпази от топлинен удар.

2. Не се страхувайте да кърмите

Кърменето на бебето е естествен и изключително полезен за здравето процес. Не трябва да се притеснявате да храните мъничето си навън. Носете подходящи дрехи или се завивайте с тънък шал. Така няма да се чувствате изложена на погледите на околните.

Нормално е да чувствате жажда и да се потите, докато кърмите бебето си. Пийте вода, докато бебето суче и се опитайте да сложите тънка кърпа под главата му, която да попива част от потта ви.

Съвети за кърмене на бебе през лятото

През лятото е добре да носите леки и удобни дрехи, които да улеснят кърменето.

3. Обръщайте внимание на хигиената при отглеждането на бебе през лятото

След раждането жените имат течение, продължаващо около месец. Това течение се нарича лохии. То има специфична миризма,у която в комбинация с потта, може да бъде доста неприятна.

Ако сте родили с епизиотомия трябва да грижите за раната, която да миете с подходящ сапун и вода. Важно да избягвате овлажняването на тази област.

Ако сте родили през лятото, характерните горещи вълни и потене след раждането могат да ви притесняват повече. Те се дължат на хормоналните промени и кърменето. Вземането на душ ще ви помогне да се справите с тези симптоми.

Добре е да знаете, че можете да се изкъпете на следващия ден след като родите. Първоначално е добре да се въздържате от вземането на вана, тъй като на маточната шийка й трябва малко време, за да се възстанови. Вземането на вана може да доведе до навлизането на вода и развиването на инфекции.

4. Опитайте се да отложите пътуванията през лятото след раждането

Пътуването с бебе не е нещо сложно. Въпреки това специалистите съветват да изчакате поне две седмици след раждането, преди да предприемете пътуване, тъй като то може да се окаже неприятно както за майката, така и за детето. Ако решите да пътувате най-добре е да изберете място с подходящо медицинско обслужване.

5. Спазвайте някои основни съвети за справяне с жегите

Отглеждането на бебе през лятото означава, че трябва да се справяте с жегите, които понякога могат да бъдат много изтощаващи. Има определени стъпки, които ще ви помогнат да се справите с тях. Първо затваряйте прозорците и пускайте щорите, за да се предпазите от жегите.

Ако имате климатици и вентилатори трябва да ги използвате. Но пазете бебето от директен контакт със студения въздух. Охлаждайте стаята час преди лягане и избягвайте пускането на климатиците по време на сън.

И накрая, както вече споменахме, носете удобни дрехи. Разхождайте се през по-хладните часове на деня.

Препоръчваме ви да прочетете и: Бременност след 35 годишна възраст

Заключение

Раждането е специален момент, а ако очаквате идването на бебето през лятото – това не трябва да ви тревожи.

Не се измъчвайте напразно! Справете се с жегите с помощта на съветите, които ви дадохме в тази статия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.