Бебетата и газовете

Вашето бебе може да поглъща въздух по време на хранене. Ако не помогнете на бебето си, тези газове могат да причинят дискомфорт и дразнене, като го накарат да плаче. Затова е важно да помогнете на вашето бебе да изхвърли газовете.
Бебетата и газовете

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Бебетата трябва да изхвърлят правилно газовете. Ако не го направят, газовете могат да предизвикат дискомфорт и дразнене. В тази статия ще ви разкажем как можете да помогнете на мъничето си да се отърве от газовете.

Бебетата и газовете

Много често се случва бебетата да не знаят как да го направят правилно. Те могат да поглъщат въздух при хранене, особено ако се хранят от шише.

Това натрупване на газове в техните малки стомаси може да причини дискомфорт. Следователно те могат да се чувстват неудобно и раздразнени, поради което плачат.

малко бебче

Колики се появяват, когато газове се натрупват в храносмилателния тракт поради поглъщането на въздух или поради неправилно храносмилане.

Това е причината, след всяко хранене да е важно да помогнете на вашето бебе да изхвърли тези газове, които поглъща по време на храненето. Всъщност на бебетата е много трудно да се справят сами, така че се нуждаят от вашата помощ.

Ето защо, след като нахраните бебето си, трябва да го изправите, така че да отдели газовете, за да избегнете дискомфорт или колики .

Видове газове

Два вида газове могат да се натрупват във вашето бебе.

  • Стомашен газ. Те най-често представляват въздуха, който вашето бебе поглъща по време на хранене, както споменахме по-горе.
  • Чревни газове. Произвеждат се при лошо храносмилане или някаква хранителна непоносимост. Ако наблюдавате това и при вашето бебе, консултирайте се с вашия педиатър. Той може да ви препоръча промяна на формулата на млякото, което използвате.

Бебетата и газовете – как да помогнете на вашето бебе

Можете да прибягвате до няколко техники и трикове, за да помогнете на вашето бебе да изхвърли правилно газовете:

Правилно положение за кърмене или хранене с шише

Бебетата и газовете - правилно хранене

Заемането на правилна позиция за хранене е от съществено значение, така че бебето ви да не поема газове заедно с млякото.

Когато кърмите или хранете с шише, трябва да позиционирате бебето си правилно. По този начин то ще може да суче по-добре и да поглъща по-малко въздух. Как да го направите:

  • Ареолата и зърното ви трябва да образуват “бутилка” в устата на бебето. Ако бебето ви смуче само зърното, вероятно то също ще поглъща въздух.
  • Устните на бебето не трябва да стискат зърното ви. Ако го направят, те ще поглъщат само въздух, а не мляко.

Бебетата и газовете – помогнете на бебето си да изхвърли газовете

Да помогнете на бебето е най-ефективният начин за справяне с изхвърлянето на газовете, и то правилно. Определени позиции, обаче ще му помогнат да отделя газовете по-добре. Сред тях най-известните са:

  • Придържайки бебето си към рамото.
  • Поставете го в седнало положение в скута си с гръб към вас и сложете ръка върху гърдите на бебето си, а пръстите – върху брадичката.
  • Поставяне на бебето с лицето надолу върху ръката. С корема им притиснат към ръката ви, улеснявате отделянето на газове. Не забравяйте обаче, че главата на вашето бебе трябва да е малко по-висока от останалата част от тялото му.

Докато бебето ви е в правилно положение, потупвайте или разтривайте гърба им. Трябва да помогнете на вашето бебе да отделя газове за около пет до десет минути. Въпреки това, не се притеснявайте, ако не чуете характерните звуци на оригване, тъй като те могат да останат незабелязани. След десет минути можете да оставите бебето си да легне.

Когато трябва да накарате бебето си да се оригва, за да изкара газовете

Специалистите казват, че е необходимо да помогнете на вашето бебе да отделя газовете. Вероятно обаче се чудите кога трябва да направите това. Обикновено трябва да оригвате бебето си след всяко хранене. В някои случаи обаче може да се наложи да прекъснете храненето, за да направите това и след това да продължите:

  • Ако вашето бебе е неспокойно по време на хранене, може да поглъща въздух. По този начин можете да спирате на всеки пет до десет минути, за да му помогнете да се оригне и след това да продължите.
  • Също така, можете да правите лека почивка, когато преминавате от едната на другата гърда.
  • Ако храните бебето с бутилка и то изглежда разстроено, можете да спирате на всеки 60 милилитра, за да направите тази почивка и след това да продължите да го храните.

Просто се вслушвайте в майчинските си инстинкти! Освен това, ако бебето ви не изглежда неспокойно и се храни правилно, няма нужда да прекъсвате храненето. Просто спрете, когато детето приключи с храненето.

Бебетата и газовете – изберете правилно бутилките

игра с бебе

Биберонът на бутилката трябва да отговаря на възрастта на детето. В допълнение, бибероните за бутилки против колики могат да се окажат полезни.

Ако храните бебето с шише, трябва да обърнете голямо внимание на бибероните на бутилката. Това е така, защото може да не са подходящи за възрастта на бебето. Ако те са твърде големи, те могат да накарат вашето бебе да поглъща въздух заедно с млякото.

Ето защо е по-добре да изберете подходящите за възрастта бутилки, така че бебето ви да не поглъща въздух. Специалните биберони за шишета ще ви помогнат да се справите с този проблем, като свеждат до минимум въздуха, които бебетата поглъщат, докато се хранят.

Тази статия може да ви заинтересува: Тормозът над деца: това може да се случи на всеки

Винаги ли е необходимо да прекъсвате или оригвате бебето си?

Някои майки вярват, че бебетата винаги поглъщат въздух при хранене. Следователно те мислят, че трябва да ги насилват да се оригнат. Това обаче не е задължително. Особено в случай на кърмене, ако позицията и техниката на сучене са правилни, бебето ви може да не поглъща въздух.

В този смисъл, ако оригвате бебето си, когато то няма нужда, може да му причините дискомфорт. Най-добре е да се опитате да помогнете на вашето бебе да изхвърля газовете за определено разумно време (за пет до десет минути) с нежни потупвания или разтриване и след това просто го оставите да си почива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.