Тези очни лещи от хидрогел могат да направят чудеса за зрението

Нов вид лечение, разработен от австралийски учени, може да възстанови по невероятен начин зрението на хората страдащи от заболявания на роговицата. Научете повече за това зашеметяващо откритие в следващите редове!
Тези очни лещи от хидрогел могат да направят чудеса за зрението
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Запознайте се с госпожа Ернандез. Тя е на 60 години и има проблеми със зрението. Страда от булозна кератопатия: мехурчета или були в роговицата на окото.

Ако не предприеме мерки и не се лекува, рано или късно ще изгуби зрението си. За да избегне това, тя избира да премине през трансплантация на роговицата. Още информация за самото заболяване можете да откриете на сайта BGMedic.com.

Но въпреки това зрението й не се подобрява, така че тя трябва да се подложи на нова интервенция и да чака друг донор на роговица.

Има милиони хора по света, чакащи за трансплантация на роговицата, също като госпожа Ернандез.

За съжаление рядко се откриват донори за тази част на окото, покриваща ириса. Освен това с течение на времето роговицата остарява и дегенерира.

Ето защо често загубата на зрение е свързана с тази сложна структура, съдържаща най-големия брой нервни окончания в целия човешки организъм.

Учените изследват проблема от години. Те търсят начин за заместване на роговицата, без да е необходимо чакането на донор, както и избягване на възможността за отхвърляне на трансплантираната роговица от организма.

Решението? Лещи от хидрогел.

Тези контактни лещи или протези са създадени от биомедика Беркай Озцелик от Университета в Мелбърн (Австралия).

Това откритие ще позволи на госпожа Ернандез да има лещи, съвместими с организма й и няма да й се налага да чака дълго за донор. А най-важното е, че зрението й ще се възстанови.

Научете повече за това невероятно откритие от следващите редове.

Лещите от хидрогел: начин за лечение от бъдещето на различни видове загуба на зрение

подобрете зрението си с лещи с хидрогел

Нека първо да разгледаме каква е ролята на роговицата, за да разберем значението на това невероятно откритие. Ето какво трябва да знаете:

 • Роговицата е външният слой на окото.
 • Тя ви защитава срещу бактерии, прах и други външни дразнители.
 • Позволява на окото да се фокусира. Когато роговицата се втвърди или загуби еластичността си, не можете да фокусирате зрението си и да виждате дребните детайли на предметите около вас.
 • Здравата роговица е влажна и прозрачна. Напредването на възрастта и определени очни болести засягат тъканите и функционирането на роговицата.

Лещите, които възстановяват зрението

Когато говорим за донорство, повечето хора си мислят, че става въпрос за жизненоважни органи като сърце, черен дроб, бъбреци …

Това, което не всички знаят е, че лещите могат да възстановят изгубеното зрение. Ето защо откритията в тази област се считат за изключителни:

 • Първо, пациентите няма да чакат повече появата на донор, за да може да им бъде извършена трансплантация.
 • Няма да чакат и за повторна трансплантация, ако първата е неуспешна.
 • Лещите от хидрогел ще са съвместими с всеки организъм, защото ще бъдат направени от собствените стволови клетки на болния, за да се избегне вероятността от отхвърляне от организма.

Така…а сега нека да разберем как ще стане реалност това невероятно откритие..

Какво представляват лещите от хидрогел?

нови лещи от хидрогел за подобряване на зрението

Ето как се създават този вид лещи:

 • Ендотелните клетки на роговицата се отглеждат в лабораторни условия върху слой от хидрогел. За да е възможно това се вземат проби от ДНК на пациента, за да се избегне отхвърляне от организма.
 • Тези клетки се развиват върху хидрогела, докато накрая този слой може да бъде имплантиран в окото на болния чрез едва забележим разрез.
 • Новите клетки притежават способността да възстановяват снабдяването с кислород и вода на новата роговица, за да е постоянно овлажнена и прозрачна.
 • Слоят от хидрогел е по-тънък от човешкия косъм (50 микрона) и след няколко месеца се саморазгражда, а новите клетки продължават да функционират без външна помощ.

Целта е тази нова роговица да стане постоянна, да се избегне отхвърлянето от организма, като се предотврати разпознаването й от имунната система като “чуждо тяло.”

Бъдещето на лещите с хидрогел

бъдещето на лещите и зрението

До момента всички тестове направени в лабораторни условия бележат забележителен успех. Междувременно много хора говорят за откритието като ефективно лечение при редица видове загуба на зрението.

Откривателят на лещите, Беркай Озцебик, е търпелив.

След два месеца ще започне тестването на лещите и върху хора. Ще очакваме с нетърпение резултатите.

Изкуственото отглеждане на клетки на роговицата може да даде надежда на милиони хора, за които света е мрачен и пълен със сенки, поради увредената им или болна роговица.

Ще очакваме с нетърпение тестовете върху хората и, разбира се, ще се надяваме на добри новини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Delgado C, Edgar, Durán O, Patricia, Neira S, Orlando, & Veloza G, Claudia. (2008). Queratitis por Pseudomonas aeruginosa asociada al uso de lentes de contacto de hidrogel de silicona de última generación: Reporte de un caso. Revista chilena de infectología25(4), 295-300. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000400011
 • Giráldez-Fernández, M.J., Díaz-Rey, A., García-Resua, C., & Yebra-Pimentel-Vilar, E.. (2008). Variaciones diurnas de espesor y curvatura corneal central y paracentral. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología83(3), 183-192. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0365-66912008000300010&lng=es&tlng=es.
 • Córnea Artificial – Definición Y Tratamientos.Web. Apr 26, 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.