Какво да правите, когато сте „пристрастени“ към даден човек

Когато сме пристрастени към някого, страдаме, губим целостта и свободата си. Научете защо се случва това и как да се справите със ситуацията.
Какво да правите, когато сте „пристрастени“ към даден човек
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 03 май, 2023

Ние не сме пристрастени само към наркотици, пазаруване, упражнения или интернет. Нашите връзки и взаимоотношения също са податливи на пристрастяване и могат да ни потопят в ситуация на зависимост и липса на контрол. Когато се пристрастим към даден човек, ние изоставяме достойнството си, застрашаваме чувството си за почтеност и страдаме. Защо се случва това и какво можем да направим по въпроса?

Истината е, че това е широко разпространена реалност. Всъщност в Испания, например, около половината от населението се е обявило за емоционално зависимо, а повече от 8% се идентифицират с най-тежката степен на тази зависимост.

Когато говорим за любовна зависимост, не става въпрос толкова за човека (който имаме пред себе си в този момент), а за един нефункциониращ начин на свързване, който сме научили. Това означава, че този модел на зависимост, на небалансирани взаимоотношения, на подчинение и отчаяние може да се повтори в различни връзки и с различни партньори.

Следователно, повече от напускането на връзката, целта винаги ще бъде да разберем защо функционираме по този начин. И, разбира се, как можем да се подобрим.

Как да действаме, когато сме пристрастени към даден човек?

Една от най-впечатляващите характеристики на зависимостите е липсата на осъзнаване на проблема, който човек има. Обичайно е хората да не успяват да идентифицират или да признаят, че имат зависимост и да не възприемат или минимизират как това се отразява на живота им.

Следователно основна първа стъпка е да признаем, че сме станали пристрастени към дадено лице.

Когато това се случи, обикновено са налице следните характеристики:

 • Другият човек става център на вашето внимание и на живота ви. Прекарвате много време в мислене за него, грижите се за него и да бъдете заедно. Освен това, когато сте разделени, може да страдате от безпокойство и необходимостта незабавно да възобновите контакта.
 • Установявате небалансирана връзка, в която заемате подчинена позиция. Вие сте склонни да угаждате на другия във всичко, като вие оставяте настрана и се примирявате с неприемливи ситуации от страх, че той/тя ще ви напусне или ще оттегли обичта си.
 • По същия начин изоставяте вашите мнения, хобита и социални връзки, за да се съобразите с това, което другият човек иска от вас.
 • Постоянно изисквате внимание, обич и сигурност. Трябва да потвърдите, че другият човек ви обича и ще остане до вас. Не само това, но трябва да се обвържете прекомерно и да създадете много тясна емоционална интимност. Искате да бъдете център на живота му.
 • Вие идеализирате другия човек, като в същото време обезценявате себе си и се смятате за по-низши в много отношения.
 • Въпреки че страдате в тази връзка, самата идея, че тя може да приключи, ви се струва катастрофална. Това е най-големият ви страх и не си представяте себе си като способен да продължи напред след раздяла.
Емоционална зависимост
В пристрастяването към друг човек оставяме себе си настрана и поставяме нуждите си на последно място.

Какво да направите, когато сте пристрастени към даден човек

Когато се пристрастим към даден човек, механизмите работят на различни нива. От една страна, на биологично ниво, влюбването наводнява мозъка ни с допамин, генерирайки много приятни усещания и насърчавайки постоянен контакт. При липсата на другия страдаме от копнеж (неотложна нужда да го търсим).

От друга страна, на психосоциално ниво имаме модел на неудовлетворени емоционални нужди, които се опитваме да смекчим, като се обвързваме по този начин. Това може да има своя произход в тревожен стил на привързаност, възникващ в най-ранните връзки. Във всеки случай, ако искаме да излезем от тази динамика, трябва да решим няколко проблема.

Поработете върху себе си

Вашата пристрастеност към любовта наистина няма нищо общо с този конкретен човек, който сега е ваш партньор. Произходът на проблема е във вас, както и решението. Затова работете върху собствените си емоционални недостатъци, като анализирате какво ви е накарало да ги създадете и как можете да ги излекувате по подходящ начин.

Като разберете, че вашата привързаност към този човек не е голяма любов, а силен страх, произтичащ от вътрешния ви дискомфорт, можете да започнете да виждате реалността си с други очи. Въпреки това може да имате нужда от професионална подкрепа, за да реализирате това.

Променете начина си на свързване

Ако искате да възвърнете емоционалната си независимост, започнете, като промените някои от поведенията си за свързване. Например, спрете да търсите постоянно успокоение с непрестанни въпроси. Опитайте се да не претендирате и да не контролирате.

Научете се да общувате по здравословен начин и да идентифицирате всички онези поведения, които извършвате от липса и нужда. Време е да изградите собствената си сигурност и да не основавате благосъстоянието си на думите или действията на другите.

Гледайте вътрешния си диалог, когато сте пристрастени към някого

Ако изследвате мислите си, ще бъде много лесно да осъзнаете зависимостта си, тъй като ще намерите повтарящи се фрази като следното:

 • „Не мога да живея без този човек.“
 • “Нуждая се от него.”
 • ” Той е всичко, което имам.”
 • „Не знам какво бих направил, ако ме напусне, не мога да го понеса.”

Тези видове вярвания, които си повтаряте, само засилват дисфункционалната ситуация. Затова започнете да ги заменяте с по-подходящи мисли, които укрепват вашето самочувствие и ви дават сила.

Научете се да приоритизирате себе си и да си поставяте граници

Страхът от изоставяне може да ви накара да заемете много самодоволни и покорни нагласи, но това не е здравословно. Човек трябва да ви обича заради това, което сте, а не заради това, което правите за него или колко му угаждате. Така че започнете да се свързвате със собствените си мнения, желания и нужди и ги отстоявайте.

Поставяне на граници на емоционалната зависимост
Поставянето на граници е част от процеса за преодоляване на емоционалната зависимост.

Възобновете връзките и хобитата си

Много често емоционалната зависимост кара хората да се съсредоточат толкова много върху партньора си, че в крайна сметка пренебрегват всички други аспекти от живота си. Въпреки това е много здравословно да запазите част от независимостта, да имате свои собствени интереси и други грижовни привързаности, на които да се наслаждавате.

Така че заемете се с хобитата си, погрижете се за социалните си връзки и култивирайте благосъстоянието си извън връзката.

Когато сме пристрастени към даден човек, трябва да анализираме желателността на връзката

В крайна сметка да си романтично пристрастен към някого може да генерира голямо страдание и да всее хаос в самочувствието ви. Ето защо, дори и да не става въпрос за другия човек, а за вас самите, често е необходимо да прегледате уместността на връзката.

Може би сте приели и поддържате връзка, в която не сте уважавани, пренебрегвани сте или връзката е пълна с болка и конфликт. В този случай най-доброто нещо, което можете да направите, е да анализирате случващото се и да вземете мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. En I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
 • Gómez, M. N., & López-Rodríguez, J. A. (2017). La dependencia emocional: la adicción comportamental en los márgenes de la patología dual. Revista de Patología Dual4(2), 2.
 • Instituto Andaluz de Sexología y Psicología. (2021, 18 febrero). Dependencia emocional: la nueva esclavitud del siglo XXI. Recuperado de https://www.iasexologia.com/dependencia-emocional-la-nueva-esclavitud-del-siglo-xxi/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.