Емоционална нестабилност: Защо всички дни са различни

Ако емоционалната ви нестабилност трае дълго, трябва да потърсите помощ от специалист.
Емоционална нестабилност: Защо всички дни са различни

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Състоянието на емоционална нестабилност включва върхове и спадове в състоянието на ума, от които страдате от време на време.

В повечето случаи може да знаете каква е причината за внезапната тъга, радост или безразличие.

Преди всичко е важно да изясним нещо: съществуват много различни видове емоционална нестабилност.

Без съмнение, това е сериозно разстройство на личността, при което върховете и спадовете са хаотични и разрушителни. То може да се превърне в сложна невроза, за която е необходимо адекватно психологическо лечение.

В днешната статия искаме да се фокусираме върху друг нюанс от спектъра – емоционалната нестабилност, която трае кратко и не е толкова силна. Именно нея са изпитвали повечето от нас в някакъв момент.

Тя не е задължително клиничен проблем, но понякога изглежда сякаш черен облак закрива слънцето и се появяват сенки, по-големи от всякога. Може да се чувствате сякаш нещо вътре във вас се е променило, без да знаете защо. 

Ето какво може да направите.

Емоционална нестабилност: какво може да я причини

Има хора, които винаги изглеждат нестабилни. Понякога всичко върви толкова добре, а друг път всеки проект, с който се заемат, се разпада, защото са променили мнението си.

Този тип личности винаги са в противоречие. Може да е трудно да им се доверите и да се справите с тях. Освен това съжителството с тях може да се сравни с возене на влакче в увеселителен парк. Всичко е върхове и спадове.

Да оставим настрана личностните профили и клиничните проблеми. Нека видим защо вие сте изпитвали подобни проблеми понякога.   

Емоционалната зависимост обикновено води до емоционална нестабилност.

Ниско самочувствие

Всички са минали през сложни и деликатни времена. Понякога връзка, изпълнена с такива възходи и падения, може да доведе до емоционална зависимост.  

Важно е да знаете, че човек, който е много привързан към партньора си, защото се чувства като жертва, може в крайна сметка да развие ниско самочувствие. Това се случва много често и обикновено води до емоционална нестабилност.

 • Ще има случаи, когато ще си казвате, че обичате партньора си и другите хора в живота си, но се чувствате ядосани и разочаровани, просто защото сте нещастни.

Скрита депресия

Както обясняват специалистите, много хора днес – особено мъже – преминават през депресия, без да бъдат диагностицирани.

За тях е много по-трудно да се разкрият и да потърсят помощ, затова те преживяват своите проблеми и тъмнина мълчаливо.

Скритата депресия може да се проявява чрез следните симптоми:

 • Емоционална нестабилност
 • Лошо настроение
 • Апатия
 • Умора
 • Негативни мисли

Стрес всеки ден

Това без съмнение е най-честата причина за емоционална нестабилност. Външният натиск и начинът, по който се справяте със стресови ситуации, със сигурност ще повлияят на настроението ви.

Ще има дни, когато можете да се справите с всичко. Но ще има и дни, когато всичко ще ви идва в повече. 

СТресът е най-честата причина за емоционална нестабилност

Хормонални промени

Предменструалният синдром обикновено причинява някои емоционални промени. Трябва да споменем обаче, че тези промени в настроението засягат интензивно само 10% от жените. 

Генетика

Имаме много повече информация за химията в мозъка, отколкото преди, която показва, че генетиката може да изиграе важна роля в развитието на този проблем. 

 • Учените са установили промени в нивата на някои невротрансмитери, като серотонин, които участват в регулирането на настроението и емоциите.
 • В тези случаи и всеки път, когато емоционална нестабилност е толкова силна, че засяга качеството ви на живот, е важно да получите най-подходящото лечение.
Отидете на поход, карайте колело, рисувайте, разходете се.

Как да се справим с емоционалната нестабилност

На първо място трябва да разберете, че всеки има добри и лоши дни. Още повече, че е нормално през целия ден да преживявате малки спадове в настроението и скоро да се възстановите.

Хората не са роботи. Ние сме емоционални същества, които реагират по различен начин на дразнители, в зависимост от момента.

Ще има дни, когато ще сте разтревожени и по-уязвими, а друг път ще сте неочаквано мотивирани и способни да понесете всичко.

Мозъкът ви винаги ще се опитва да ви защитава по време на тези стресови ситуации, така че се опитайте да приложите следните стратегии:

 • Отпуснете ума си, блокирайте негативизма и правете упражнения. Отидете на поход, карайте колело, рисувайте, разходете се по плажа или в гората…
 • Говорете със себе си. Грижете се за нуждите си и разберете какво има влияние над ума ви.
 • Разкрийте се пред някой, който ви разбира. Обяснете как се чувствате и споделете момент на отпускане с този човек. Ще ви се стори много пречистващо.
Може да ви заинтересува ...
Ходенето влияе на мозъка, когато страдате от депресия
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Ходенето влияе на мозъка, когато страдате от депресия

Когато страдате от депресия, разходките ден след ден се отразяват положително върху активността на мозъка. Имайте това предвид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.