Различните видове зависимост

Повечето хора, които пушат изпитват постоянна зависимост или желание за тютюн. Но този проблем далеч надхвърля очевидното. Какво трябва да знаете по въпроса?

Последна актуализация: 23 Юни, 2020

Теорията за зависимостта е относително нова и се отнася до силното и почти неконтролируемо желание за консумация на определено вещество (наркотици, цигари, храна, алкохол). Днес ще се спрем на различните видове зависимост в следващите редове.

Тази теория се появява за първи път през 40-те години на миналия век. По това време специалистите определят зависимостта като силна необходимост за консумиране на опиати, като хероин и морфин, когато човек се опитва де се откаже от тях.

В наши дни точното дефиниране на това понятие си остава трудно. Това, което е ясно е, че зависимостта стои в основата на пристрастеността към наркотиците, често свързана с рецидиви.

Затова в тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете по темата.

Какво представлява зависимостта?

Както вече споменахме, зависимостта представлява силната необходимост да консумирате определено вещество. Това желание е непреодолимо и оказва силно въздействие върху засегнатия. Но трябва да знаете, че се различава от абстинентния синдром към определени вещества.

Абстинентният синдром се състои от серия от физиологични и психологични симптоми, проявяващи се след като човек спре консумацията на определено вещество, към което е бил привикнал (дрога). Често се наблюдава при алкохолици и хора със зависимост към наркотиците, към хероин например.

За да ги разграничим, трябва да разберете, че зависимостта може да се появи след като човек е преодолял симптомите на зависимостта. Причината за това е желанието за консумация на определено вещество, което може да продължи месеци, дори години.

Експертите свързват зависимостта с различни видове вещества. От желание да пушим или пием алкохол, до това отново да консумираме кокаин или силни опиати като хероин.

Трябва да знаете, че нещо, което е било прието от обществото – консумацията на цигари – може да увреди трайно живота ви. Казано с други думи, тя е не по-малко вредна и пагубна от останалите зависимости.

Зависимостта е силната необходимост да консумирате определено вещество – наркотици, алкохол, цигари.

Има ли различни видове зависимост

Някои учени казват, че има два различни вида зависимост. Първият е физически, който се появява почти паралелно с абстинентния синдром. По подобие на този синдром, този вид зависимост води до появата на физически симптоми като сърцебиене, студена пот и дори припадъци.

С други думи, този първи вид е желанието да приемате определеното вещество, водени от силните симптоми, които изпитвате по време на абстиненцията. Този вид е най-трудният за преодоляване от хората.

Другият вид зависимост е психическата такава. Той се появява по-късно, след като човек се справи със синдрома на абстиненцията. Той се наблюдава, когато пациентът е спрял да приема веществото, може да става въпрос за месеци и дори години.

Прочетете и: 6 признаци на пристрастяване към алкохола

Как да се справите със зависимостта

Трябва да разберете, че зависимостта и синдрома на абстиненция са ситуации, които могат да бъдат преодолени. За целта трябва да се обърнете към специалист, психолог, който ще ви помогне да се справите и ще прецени дали посещението на подходящи групи за взаимопомощ би ви било полезно.

Зависимостта оказва влияние и върху проявите на рецидиви при хората. По същия начин тя е фактор, който обикновено води до появата на пристрастяване. Затова е важно да знаете всичко за нея и как да се справите в тези ситуации.

За да се справите със зависимостта е необходимо да разберете какво ви кара да посягате към определеното вещество. Първата стъпка е напълно да избягвате тези вредни субстанции.

Идеята е да се опитате да избегнете ситуациите свързани с консумацията на това вещество. Например, ако сте алкохолик, най-добре е да намалите вечерните си излизания и посещения на барове.

Важно е да притежавате инструменти, с които да контролирате това автоматично поведение на консумация на определено вещество. Психологичното и емоционалното състояние на пациента също оказва въздействие, тъй като винаги е по-лесно да направите рецидив, когато сте тъжни или ядосани.

В този смисъл, повечето терапии са фокусирани върху това да научат тези хора да контролират стреса и самочувствието си. По същия начин друг ефикасен метод за контрол е фокусирането на вниманието им върху други дейности, като спорт например.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 опасни навика толкова опасни колкото пушенето

Заключение

Зависимостта е неразумното, необосновано, силно желание на човек да консумира наркотици или вещества, към които е привикнал. Важно е да знаете, че този проблем не се отнася само за наркотиците като хероин; консумацията на алкохол и цигари също може да предизвика това състояние.

Може да ви заинтересува ...
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Как да разберете дали детето ви употребява наркотици

Днес наркотиците са един от най-големите проблеми, тревожещи родителите. Да разберете дали детето ви използва наркотици е изключително важно.