Различните видове зависимост

Повечето хора, които пушат изпитват постоянна зависимост или желание за тютюн. Но този проблем далеч надхвърля очевидното. Какво трябва да знаете по въпроса?
Различните видове зависимост

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Теорията за зависимостта е относително нова и се отнася до силното и почти неконтролируемо желание за консумация на определено вещество (наркотици, цигари, храна, алкохол). Днес ще се спрем на различните видове зависимост в следващите редове.

Тази теория се появява за първи път през 40-те години на миналия век. По това време специалистите определят зависимостта като силна необходимост за консумиране на опиати, като хероин и морфин, когато човек се опитва де се откаже от тях.

В наши дни точното дефиниране на това понятие си остава трудно. Това, което е ясно е, че зависимостта стои в основата на пристрастеността към наркотиците, често свързана с рецидиви.

Затова в тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете по темата.

Какво представлява зависимостта?

Както вече споменахме, зависимостта представлява силната необходимост да консумирате определено вещество. Това желание е непреодолимо и оказва силно въздействие върху засегнатия. Но трябва да знаете, че се различава от абстинентния синдром към определени вещества.

Абстинентният синдром се състои от серия от физиологични и психологични симптоми, проявяващи се след като човек спре консумацията на определено вещество, към което е бил привикнал (дрога). Често се наблюдава при алкохолици и хора със зависимост към наркотиците, към хероин например.

За да ги разграничим, трябва да разберете, че зависимостта може да се появи след като човек е преодолял симптомите на зависимостта. Причината за това е желанието за консумация на определено вещество, което може да продължи месеци, дори години.

Експертите свързват зависимостта с различни видове вещества. От желание да пушим или пием алкохол, до това отново да консумираме кокаин или силни опиати като хероин.

Трябва да знаете, че нещо, което е било прието от обществото – консумацията на цигари – може да увреди трайно живота ви. Казано с други думи, тя е не по-малко вредна и пагубна от останалите зависимости.

Зависимост към алкохол и цигари

Зависимостта е силната необходимост да консумирате определено вещество – наркотици, алкохол, цигари.

Има ли различни видове зависимост

Някои учени казват, че има два различни вида зависимост. Първият е физически, който се появява почти паралелно с абстинентния синдром. По подобие на този синдром, този вид зависимост води до появата на физически симптоми като сърцебиене, студена пот и дори припадъци.

С други думи, този първи вид е желанието да приемате определеното вещество, водени от силните симптоми, които изпитвате по време на абстиненцията. Този вид е най-трудният за преодоляване от хората.

Другият вид зависимост е психическата такава. Той се появява по-късно, след като човек се справи със синдрома на абстиненцията. Той се наблюдава, когато пациентът е спрял да приема веществото, може да става въпрос за месеци и дори години.

Как да се справите със зависимостта

Трябва да разберете, че зависимостта и синдрома на абстиненция са ситуации, които могат да бъдат преодолени. За целта трябва да се обърнете към специалист, психолог, който ще ви помогне да се справите и ще прецени дали посещението на подходящи групи за взаимопомощ би ви било полезно.

Зависимостта оказва влияние и върху проявите на рецидиви при хората. По същия начин тя е фактор, който обикновено води до появата на пристрастяване. Затова е важно да знаете всичко за нея и как да се справите в тези ситуации.

Потърсете помощ навреме.

За да се справите със зависимостта е необходимо да разберете какво ви кара да посягате към определеното вещество. Първата стъпка е напълно да избягвате тези вредни субстанции.

Идеята е да се опитате да избегнете ситуациите свързани с консумацията на това вещество. Например, ако сте алкохолик, най-добре е да намалите вечерните си излизания и посещения на барове.

Важно е да притежавате инструменти, с които да контролирате това автоматично поведение на консумация на определено вещество. Психологичното и емоционалното състояние на пациента също оказва въздействие, тъй като винаги е по-лесно да направите рецидив, когато сте тъжни или ядосани.

В този смисъл, повечето терапии са фокусирани върху това да научат тези хора да контролират стреса и самочувствието си. По същия начин друг ефикасен метод за контрол е фокусирането на вниманието им върху други дейности, като спорт например.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 опасни навика толкова опасни колкото пушенето

Заключение

Зависимостта е неразумното, необосновано, силно желание на човек да консумира наркотици или вещества, към които е привикнал. Важно е да знаете, че този проблем не се отнася само за наркотиците като хероин; консумацията на алкохол и цигари също може да предизвика това състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.