Характеристики на хората, които водят двойнствен живот

Воденето на двойствен живот си има последици: от загубата на доверие до липсата на личен имидж. Защо се случва това? Как да го разпознаем? Нека да видим.
Характеристики на хората, които водят двойнствен живот
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 23 март, 2023

Хората с двойствен живот са тези, които имат второ семейство или друга връзка без никой да подозира. Това е феномен, който е свързан с емоционална незрялост, липса на обич и ниско самочувствие. Какви са последствията?

Истината е, че откриването на този тип ситуация носи със себе си много съмнения в замесените. „Нямах ли всичко, за да бъда щастлив?“, „Не направих ли достатъчно?“…. Включени са няколко елемента, които ще разглеждаме по-долу.

Какво означава да имаш двойствен живот?

Можем да мислим за идеята за двойния живот с изображение, което отпред е едно, а отзад друго. Нещо като двете страни на монетата.

Въпреки че е свързано с връзки и извършена изневяра, трябва да вземем предвид и поведението, свързано с проблемна консумация, пристрастявания или незаконни дейности.

Например хора, които твърдят, че работят до късно, но всъщност са в казиното. Или които твърдят, че получават заплатата си, като вършат определена работа, която след това се оказва незаконен бизнес.

Помните ли сериала Breaking Bad? Главният герой може да бъде идеален пример за човек с двоен живот.

Защо човек има двойствен живот?

Опитът да се намери причина или списък с причини няма много смисъл, тъй като пропуска тежестта, която определени преживявания имат в биографията на човек. Но въз основа на това уточнение обикновено се споменават следните причини.

Човек водещ двойствен живот
Много ситуации, които се случват по всяко време в живота, и аспекти на личността на човека влияят върху двойния живот.

Двойствен живот – лични кризи

Много приключения или проблемни дейности (като пристрастяването към хазарта) често вървят ръка за ръка с лични или житейски кризи, при които е необходимо да се избегнат, за да се забравят. С други думи, това е липса на по-адекватни ресурси за справяне с конфликти.

Търсене на сензация

Като противовес на предишната точка, търсенето на усещания или адреналин също мотивира хората с двойствен живот. Дори, тъй като това е нещо, което включва известен риск, мнозина го приемат като начин да си възвърнат самочувствието или усещането за „всемогъщо Аз“.

Двойствен живот – желание

Двойният живот – когато се случва на ниво двойка – също е свързан с желанието. Ангажиментът включва положителен и проактивен избор да бъдем с друг човек, но това не означава, че спираме да бъдем субекти на желание.

Комуникационните проблеми на човек с двойствен живот

Трудности с общуването, неспособност да се поставят граници и да се реагира на по-импулсивни модели на поведение, без да се забелязват бъдещи последствия

Чували ли сте някога някой да остави очевидни улики, за да бъде разкрит за изневяра? Възможно е да се дължи на тази неспособност да се „измие“ това, което се случва.

Двойствен живот – модели на взаимоотношения

Тоест партньорът и моделите на взаимоотношения, които този човек познава и е имал като референции. Разбира се, това не означава, че хората, чиито родители са изневерявали, са „осъдени“ да повтарят същото.

Това е само част от информацията, която може да се вземе под внимание, за да се проучи точно какви ценности или какви модели на взаимоотношения може да са интернализирали.

Характеристики на хората с двойствен живот

Що се отнася до характеристиките, трябва да сме много внимателни с обобщенията и с идентичността. През повечето време уникалността на хората и техните взаимоотношения обяснява причините. Все пак можем да споменем няколко характеристики:

  • Те показват, че не могат да вземат решение относно чувствата си; да разпознаят какво им се случва и да поемат отговорност за това. Затова обикновено избират този двоен живот, който функционира като избягване на това, което наистина се случва на преден план.
  • Не са в състояние да упражняват емоционална отговорност, което предполага признаване, че собствените им действия имат последствия върху другите.
  • От друга страна, колкото по-постоянен е двойният живот, толкова по-студени и дистанцирани стават те. Така те започват да живеят в един вид дисоциация, тъй като емпатията, етиката и дори собствената им грижа стават вцепенени. Това е като загуба на регистрация на това, което се прави и поради това могат да продължат напред. Дори се убеждават, че не е толкова сериозно.

В тези случаи обаче простото правило на трите не работи. Те може да са вцепенени на емоционално ниво, като извършват определени дейности, но също така е възможно, след като се върнат у дома, хората да са по-любящи, артикулирани и дори да изглеждат позитивни и ангажирани.

Може би някога сме били изненадани от „този съпруг, който бе най-примерният от всички, грижеше се за дома си, грижеше се за децата си, беше любящ“.

Последици от този двойствен живот

Тайнствен живот
Конфликтите, свързани с воденето на двойствен живот, не са само лични, но могат да засегнат близките на участващите.

Като основни можем да разпознаем две последствия. Загубата на доверие във връзката, която може дори да надхвърли сферата на двойката, да има отражение върху образа, който семейството има за този човек; а също и щетите и дискомфорта, които причинява в такива връзки. Да видим по-подробно случващото се.

Недоверие: загуба на стойността на думите

Веднъж, за известно време или постоянно… без значение колко често се е случвала една изневяра, въздействието и опустошителният ефект върху доверието е едно и също.

Съмнението има ефект “подобен на прилив” върху другите аспекти на връзката и дори в други области на живота. „Не те познавам“, „Не знам с кого бях на тези години“… са част от фразите, които чуват от половинките си.

Това не засяга само партньора

Априори може да се смята, че след разкриването на човека, водещ двойнствен живот, двойката се разпада, просто така. В действителност обаче е по-сложно.

От една страна, това ще засегне друг човек и неговото самочувствие. Въпреки че той/тя може да има голяма сила, винаги възникват съмнения: защо той/тя не се е погрижил/а за мен, защо не е дал приоритет на мен? Последствията понякога са толкова дългосрочни, че става трудно да се установят бъдещи взаимоотношения.

От друга страна, когато има изневяра във връзка с деца, ще бъде трудно да се разбере, че двойственият живот не означава, че човекът не обича децата си. В началото – и особено ако са още малки – ще го приемат лично. Още повече, ако другият им родител изпитва болка.

Не забравяйте, че семейството в неговата цялост е важно. Това засяга останалата част от семейството, особено при дългосрочна връзка.

По този начин има влакче в увеселителен парк от емоции, вариращи от гняв, вина, самоотговорност и други. Те присъстват в постоянен цикъл, докато ситуацията се разреши, обикновено с помощ.

И накрая, струва си да се спомене, че всяко трето лице, особено романтично свързано, ще претърпи странични щети в резултат на двойствения живот.

Рано или късно двойственият живот ще донесе болка

Важно е да се вземе предвид влиянието на стереотипите и ролите на половете. В много случаи хората използват аргументи като „мъжете са такива“, „тя също би го направила“, „разбираемо е, че търси навън това, което не може да намери у дома“ и т.н., за да оправдаят двойнствения живот.

Необходимо е да бъдете много внимателни с тази операция в двоен смисъл. От една страна, защото мерилото, с което се измерва изневярата, не е едно и също и много пъти тези морални преценки в крайна сметка опетняват ситуация, в която трябва да са намесени само двама.

„Сигурно й е изневерил, защото тя обръщаше прекалено много внимание на децата“, често казват някои членове на семейството, решили да вземат страна.

По същия начин, засегнатата област не е същата. Мъжете са склонни да виждат засегната своята мъжественост, а жените – самочувствието им. С други думи, полът се явява и като ключ към тълкуването и възприемането.

Тези аргументи са общо убежище за ситуация, която е много специфична. Трудността да се разпознае нещо, което се случва на лично ниво. Или, на ниво връзка, блокира всяка възможност за търсене на решение. Или да се продължи, или да се прекрати връзката.

Във всеки случай винаги можем да се чувстваме недоволни и може да не харесваме нещо, ако не го разпознаем или кажем, че ще нарани рано или късно хората, които участват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González Galarza, Jomairy, & Martínez-Taboas, Alfonso, & Martínez Ortiz, Daniel (2009). Factores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología, 20( ),59-81.[fecha de Consulta 3 de Mayo de 2021]. ISSN: 1946-2026. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233216361004.
  • Rodríguez Ceberio, M. (2017). Los juegos del mal amor. El amor, la comunicación y las interacciones que destruyen parejas. Buenos Aires: Ediciones B.
  • Selterman, Dylan et al. “Motivations for Extradyadic Infidelity Revisited.” The Journal of Sex Research 56 (2019): 273 – 286.
  • Soltanzadeh Rezamahalleh, M. (2021). Predicting Attitudes toward Marital Infidelity Based on Attachment and Perfectionism Styles. Journal of Modern Psychology, 1(1). https://doi.org/10.22034/jmp.1999.129775

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.