Какво да правите, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз

Обидите, изричането на болезнени думи нараняват колкото и шамарите. Какво можете да направите, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз върху вас?
Какво да правите, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз

Последна актуализация: 05 май, 2021

Колкото по-привързани сте към някого, толкова по-голямо значение имат изречените от него думи. Толкова, че в определен момент някои изрази или коментари дори могат да ви наранят. Много хора се оплакват, че живеят с партньор, който упражнява словесен тормоз върху тях и не ги уважа. Мнозина се чувстват в капан и не знаят какво да направят.

Как трябва да се държите в такива ситуации? На първо място не трябва да позволявате този вид поведение да се превръща в ежедневие и навик. Не трябва да игнорирате факта, че изпълненото с агресия или насилие общуване е форма на тормоз. Последиците от тежките месеци (или години) на чести обиди и тормоз оказват сериозно влияние върху психиката.

Прогресивното развитие на тормоза

От друга страна поведението, състоящо се от използването на нараняващи и агресивни думи може да се загнезди прогресивно в ежедневието на много партньори. Много често тези думи се считат за шега, саркастични коментари или остри изрази, прикривани и изричани първоначално с ирония. Обикновено са съпроводени със смях и “Само се шегувах, скъпа”.

Но с течение на времето това поведение става все по-често, подронвайки самочувствието на жертвата, докато думите не се превърнат в удари върху достойнството й.

Признаци на словесен тормоз при двойките
Словесният тормоз е прогресивен. С течение на времето той преминава в по-силни форми на насилие.

Партньорът ви упражнява словесен тормоз: формата на насилие, която отказвате да приемете

Трябва да запомните нещо много важно: в една връзка любовта не е достатъчна. Причината за това е, че някои видове любов нараняват; някои хора обичат по начин нараняващ другите.

Добрата комуникация е изключително важна, ако искате да се радвате на здрава, щастлива и удовлетворяваща ви връзка. Способността да постигате съгласие и да имате емоционална връзка помежду си, в много случаи, са основните фактори за успех.

Тъй като много хора не знаят как да открият правилният за тях човек, ви съветваме да внимавате на кого да давате времето, усилията и любовта си и на кого – не. Например мнозина не знаят, че презрението е форма на тормоз.

Много хора не искат да приемат факта, че партньорът им упражнява словесен тормоз върху тях. А това означава, че връзката им е изпълнена с насилие. В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.

Какви са признаците на словесен тормоз?

Научни изследвания, като това проведено в Case Western Reserve University в Кливлънд, САЩ, разкрива, че между 50-80% от хората за жертви на емоционален тормоз. Словесният тормоз и упражняването на насилие с думи са сред повтарящите се характеристики. Най-честите признаци на словесен тормоз са следните:

 • Партньорът ви се забавлява на ваш гръб.
 • Осъжда ви, без да ви разбира истински.
 • Партньорът ви отговаря с обиди и агресия.
 • Всичките ви разговори приключват със спорове и крясъци
 • Партньорът ви използва нараняваща ви ирония и сарказъм. Не се замисля, когато ви се присмива пред очите на другите.
 • В общуването на партньора ви липсва съпричастност.
 • Кара ви да чувствате вина.
 • Стилът му на общуване търси начини да се наложи над вас и да ви подценява.

Какво да правите, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз

Проучвания, като това на Катедрата по психология на Университета в Джорджия в САЩ показват, че добрата комуникация гарантира удовлетвореността в една връзка. Както вече споменахме, освен на любовта и общуването, трябва да обръщате внимание и на други фактори като емоционалните такива.

Затова, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз върху вас, не трябва да му позволявате да свиква с това. Трябва да се грижите за самочувствието и емоционалния си баланс. Вероятно тормозът ще ви причини само болка, дискомфорт и ще отнеме щастието ви. Как трябва да действате в такива ситуации?

Какво се крие за словесния тормоз?

Добра идея е да откриете какво кара партньорът ви да общува именно по този начин. Дали не преминава през труден период? Дали знае как да се справя с напрежението и стреса?

Понякога фактори като проблемите на работа и нерешените лични травми лежат в основата на агресията. Важно е да знаете какво се крие за поведението на партньора ви. Въпреки това понякога то може да не бъде свързано с определена ситуация или емоция. Това може просто да бъде неговият стил на поведение и общуване.

Вземете решение какво да правите, ако партньорът ви упражнява словесен тормоз върху вас.

Важно е да откриете какво се крие за агресивното поведение. Защо партньорът ви се дължи по този начин? Какво го кара да повишава глас?

Препоръчваме ви да прочетете и: Последиците от насилието пред очите на децата

Бъдете твърди: какво очаквам от теб и какво не мога да ти позволя

Когато партньорът ви упражнява словесен тормоз върху вас, не можете просто да си заровите главата в пясъка. Ако не реагирате и не действате адекватно, насилието ще продължи и дори ще се влоши. Затова трябва да бъдете твърди и ясно да заявите мнението си.

Трябва да посочите кои думи, изрази или кой разговор точно са ви наранили. Помолете партньора си да не се държи отново по този начин. Дайте му примери какво очаквате: уважение, разбиране, съпричастност, съчувствие, да бъдете изслушвани и да можете да постигате съгласие.

Решете дали партньорът ви упражнява словесен контрол върху вас

Острите, болезнени думи нараняват също като шамари. Агресивното поведение е психичен тормоз. Затова не можете и не трябва да го толерирате. Ако партньорът ви не промени поведението си и продължава да упражнява словесен тормоз върху вас, трябва да вземете решение.

Раздялата с такъв човек ще съхрани самочувствието и достойнството ви. Не търпете непоносимото. Истинската любов не наранява и най-вече – тя е в синхрон с уважението чрез поддържането на здрава емоционална връзка. Запомнете това добре!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
  • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
  • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.