Какво да направите, ако детето ви не е съгласно с вас

Ако детето ви не е съгласно с вас, това не е защото не ви обича. По-скоро това е знак, че съзрява физически, емоционално и интелектуално.
Какво да направите, ако детето ви не е съгласно с вас
Bernardo Peña

Написано и проверено от психолог Bernardo Peña.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Ако четете тази статия, вероятно сте се запитали: Какво да правя, ако детето ми не е съгласно с мен?

Може би си спомняте, че когато е било малко, детето ви се е съгласявало с вас за почти всичко. Въпреки това, докато растат, децата узряват физически, емоционално и интелектуално. Поради тази причина е напълно нормално от време на време да има различия в мненията ви.

И така, какво трябва да направите, когато започнат да се появяват първите несъответствия?

Всичко зависи от това с какво не сте съгласни. Въпреки това е много важно да знаете какво да правите, когато това започне да се случва, защото това е ключов момент във вашата връзка. Това е момент, в който може да се разделите с детето си или да станете още по-близки.

Различията ни с децата ни се засилват в пубертета

Нека бъдем реалисти. Когато бяхме малки, преживявахме същата ситуация с родителите си. Поради различни причини, не се съгласявахме с определено тяхно поведение, правило или решение.

Според Parra и Oliva (2002) конфликтът в социалните взаимоотношения се засилва по време на пубертета при децата. Всъщност те посочват, че произходът на конфликта може да се дължи на няколко причини.

Много често децата започват да не се съгласяват с родителите си по време на пубертета. Всъщност това е важна част от тяхното развитие.

Една от тях е разликата между това, което родителите очакват от децата си, и реалното поведение на отрочетата им. По същия начин, разликите могат да се дължат на критични когнитивни процеси по отношение на семейните норми или родителските модели.

„Общуването между родители и деца обикновено не е проблематично в детството, но е в юношеството: предотвратяването на проблеми с положителни нагласи е безопасен залог.“

-Глория Елена Франко

Несъответствие в мнението и комуникацията с децата

Както можете да видите, децата, които изразяват своето несъответствие, не са нещо ново за семейната динамика, нито е непременно нещо лошо. Напротив, децата, които поставят под въпрос решения или гледни точки, означават, че развиват умствените си способности и собствените си критерии. С други думи, те узряват.

Но това, което може да повдигне червените знамена, е начинът, по който децата изразяват своето несъответствие. Всъщност липсата на комуникация или свързани умения е това, което обикновено причинява конфликти в семейството. Този проблем се засилва при липсата на топъл и разбиращ семеен контекст.

В гореспоменатата статия се посочва, че между детството и юношеството общуването в семейството се влошава и затруднява. Ето защо, ако се запитаме какво да правим, ако детето ни не е съгласно с нас, трябва да помислим за подобряване на комуникацията.

Какво да направите, ако детето ви не е съгласно с вас

Според Глория Елена Франко, автор на книгата La comunicación en la familia ( Общуване в семействата ), общуването изисква безкористност, за да покажем истински интереса си към другия човек. Това означава, че е важно да оставим мислите си зад себе си за момент, за да изслушаме и разберем другия човек.

Слушайте внимателно, ако детето ви не е съгласно с вас

Всъщност целта на комуникацията е изпълнена, когато има обмен. Това включва да знаете как мисли, чувства или действа другият човек.

Така че, ако детето ви споделя чувствата си с вас, изслушайте го. Не забравяйте обаче, че комуникацията е наука, която се учи и подобрява с практиката.

Ключът към справянето с разногласията е добрата комуникация.

Избягвайте да допускате често срещани грешки в общуването между родители и деца. Например: обобщаването, критиката, крещенето, физическото или психологическото малтретиране на детето ви или просто не обръщането на внимание са големи грешки.

Напротив, слушайте внимателно какво казва то, докато спре да говори. Не забравяйте, че целта ви трябва да бъде да знаете какво наистина чувства и мисли вашето дете. За да направите това, ще ви трябва много търпение и преди всичко самоконтрол, за да контролирате импулсите си да го съдите или заплашвате.

Избягвайте прекалената реакция

Ако реагирате прекалено, детето ви вероятно ще реши да не говори повече с вас, за да избегне кавги. Освен това няма да имате моралния авторитет да го научите как да общува или да го помолите да се държи правилно.

Ако детето ви не е съгласно с вас и просто чувствате, че ще избухнете, спрете разговора. Трябва да сте спокойни, за да можете да се справите ефективно с проблема. Тук обаче целта не е да избегнете конфронтацията, а да спечелите време, за да се успокоите.

Детето ми не е съгласно с мен
Добрата комуникация е ключът към осигуряването на положителна връзка с децата ви, докато пораснат.

Спокойствието ще ви позволи да обмислите ситуацията по-добре. Всъщност отделянето на известно време, за да охладите страстите и да помислите, може да ви помогне да разберете позицията на детето си. Следователно ще можете да се изправите срещу конфликта по по-подходящ начин и така да постигнете мирно решение.

Последни размисли

Дори и да има добра комуникация, понякога родителите и децата просто не са на едно и също мнение. Това също е нормално, защото децата ви не са ваше копие. Те имат свобода на избор и мислене. Трябва да сте наясно, че не всичко, което казват или правят, ще бъде по ваш вкус. Следователно уважението е в основата на връзката ви.

Всъщност откритото емоционално отношение ще помогне при разрешаването на конфликта. Ако реагирате по негативен и внушителен начин, единственото, което ще постигнете, е децата ви да се дистанцират от вас. Ако това се случи, няма да можете да ги посъветвате при вземането на решения.

Имайте предвид, че ако детето ви не е съгласно с вас, това не означава, че не ви обича. Всъщност е много вероятно да постигнете някакво споразумение чрез добра комуникация, уважение и разбиране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental28(4), 81-89.
  • Franco, G. E., & Cuartas, G. E. F. (2001). La comunicación en la familia (Vol. 72). Palabra.
  • Parra Jiménez, Á., & Oliva Delgado, A. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de psicología18(2), 215-231.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.